A Google azt javasolja, hogy tegyünk ragasztót a pizzára és együnk kavicsokat

2024 / 05 / 28 / Pőcze Balázs
A Google azt javasolja, hogy tegyünk ragasztót a pizzára és együnk kavicsokat
A világ legismertebb és legnépszerűbb keresője egy "Áttekintő" nevű képességgel gazdagodott az elmúlt napokban, ami a hagyományos találatok fölött mesterségesintelligencia-alapú választ ad a kereséseinkre. A technológia ugyanakkor egészen váratlan reakciókra is képes.

A sajt lecsúszik a pizzáról. A megoldás: adjunk egynyolcad bögrényi ragasztót a szószhoz. Ha lehet, nem mérgező fajtát. A legtöbb csonttal rendelkező emlős a piton. Egyetemi geológusok szerint naponta egy kis kő elfogyasztása hasznos, mert olyan ásványi anyagok és vitaminok vannak benne, amelyek segítik az emésztést. A benzintől nem fő meg gyorsabban a tészta, de fűszeres spagettit lehet vele készíteni. A Daring Fireball és a The Verge is temérdek példát talált arra, amikor a kereső nem csak vicces, de néha kifejezetten veszélyes tanácsokat osztogatott a felhasználóinak. És persze, jó három éve mi is írtunk arról a Rakétán, hogy az Amazon hangasszisztense azt mondta egy tízéves lánynak, hogy nyúljon a konnektorba,

de a generatív mesterséges intelligenciák versenyében mintha folyamatosan fontosabb lenne a sebesség, mint a biztonság.

Ahogy a The New York Times felidézi, a Google az éves fejlesztői konferenciáján jelentette be az AI Overview, azaz MI Áttekintő nevű megoldást, ami az egyszerű kérdésekre kéne, hogy gyors, továbbkattintás nélküli választ adjon. Az elmúlt két évben a cég eleinte lassan lépkedett a versenytárs OpenAI nyomában, ám közben azt hangsúlyozta, hogy "felelősségteljesen szeretné piacra vinni" az MI-termékeit. Épp ezért nem szerencsés, hogy a Google sokadszorra kényszerül magyarázkodásra az ilyen szolgáltatásai miatt. Korábban tárgyi tévedésekkel és túlzásokkal összefüggésben is támadták a vállalatot, illetve az MI-rendszereit. Ebben az esetben valószínűleg a Redditről és egy szatirikus publikációtól idézett a kereső, komolyan tálalva az oldalakon szereplő vicceket, mint a kavicsevés vagy a sajtragasztás.

Ám a legnagyobb baj nem az, hogy egy számítógép nem igazán fogékony az iróniára, hanem, hogy nem árulta el a közölt információk forrását, ahogyan azt a Times által idézett X-bejegyzések is alátámasztják. Az ilyen sületlenségek a cég szerint "izolált esetek", és persze ostobaságokat eddig is lehetett találni az interneten, igaz, nem a Google "szájába adva".

Ennél még problémásabb, hogy az Áttekintő egy újabb példa arra, hogy egy technológiai szolgáltatás átveszi valakinek a gondolatait, de már tovább se irányítja az illető weboldalára, hogy az az ottani hirdetésekkel egy kis pénzt kereshessen. És amíg ezt a gazdasági érdekellentétet nem oldja fel a Google, addig a teljes online sajtó nagyítóval fogja keresni a hibákat az MI-rendszereikben.

(Borítókép: Martyn Yakub/Unsplash)

A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az AI evolúció három fázisa: a teljes idővonal
Az AI evolúció három fázisa: a teljes idővonal
Két kutató most egy könyvben kidolgozott egy részletes idővonalat a mesterséges intelligencia fejlődéséről, és arról, hogy mindez miként változtatja meg a világot. De milyen jövőt ígér a világ, amelyet egyre inkább az MI dominál majd?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.