A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele

2023 / 09 / 26 / Bobák Zsófia
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
Kibővítették a Bard képességeit és elérhetőségét, így a chatbot, megtekintve a leveleinket és dokumentumainkat, még sokkal több tanácsot tud adni szükség esetén.

A Google márciusban jelentette meg a Bard névre keresztelt chatbotját, amit a ChatGPT népszerűségére reagálva fejlesztettek extra gyorsasággal és a generatív mesterséges intelligenciával való kísérletnek szánták. A kísérleti jelleget egyelőre a leírásában is hordozó program elérhetőségét fokozatosan bővítette a cég: első körben csak az Egyesült Államokban valamint Nagy-Britanniában próbálhatta ki néhány felhasználó, májusban már 180 országban lehetett hozzáférni és júliusban az Európai Unió területén is megjelent végre az alkalmazás, valamint a Bard által megértett nyelvek listája is egyre szélesedett, júliustól többek között magyarul is lehet kommunikálni a chatbottal.

Most a Google újabb fejlesztéseket jelentett be: a Bard működési körét kiterjesztették és immár a Google alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz is kapcsolódik, ami a felhasználási lehetőségeket jelentősen növeli és színesíti. A Bard Extension nevű bővítés egyelőre csak angol nyelven érhető el, de a leírás szerint rendkívüli módon megkönnyíti az információk kezelését és a kollaboratív munkákat, valamint a szervezési feladatok kivitelezését. A Bard az Extensionön keresztül kapcsolódhat a YouTube-hoz, a Google Térképhez, a Google Flights online repülőjegy-foglalási keresőszolgáltatáshoz és a Hotel szállásfoglalási rendszerhez is. Emellett betekintést kap a Gmail levelekbe, a Dokumentumok tartalmába és a Drive tárhelybe is.

Ez a fajta széleskörűen engedélyezett hozzáférés a Windows 11 frissítés részeként érkező Copilot virtuális asszisztensre és M365 Chatre is jellemző, emiatt a Microsoft igyekezett is hangsúlyozni, hogy a felhasználók adatainak védelme prioritást élvez és nem kompromittálja a Copilot megjelenése. A Google ehhez hasonlóan szintén kiemelte a Bard bemutatásánál a biztonság garantálását, amit elmondásuk szerint azzal biztosítanak, hogy a Dokumentumok, Drive elemek és e-mailek tartalmát emberi munkatársak nem láthatják, a Bard nem használhatja az általa kezelt tartalmakat arra, hogy hirdetéseket jelenítsen meg és a chatbot betanításánál sem használja az adatokat a cég.

A Bard a működési körének kiterjesztése mellett még egy hasznos funkciót kapott, ami egyúttal a chatbotokkal kapcsolatos gyakran jogos szkepticizmust is enyhíteni hivatott: a program válaszait ezentúl egyszerűen ellenőrizhetjük, illetve összevethetjük más forrásokkal. A Bard Google it ikonjára kattintva a chatbot először megadja az általa generált választ, majd kiértékeli az interneten található információk alapján a válaszával összecsengő vagy éppen ellentétes szövegeket és kiemeléssel jelzi őket. Ezeket elemezve tisztább képet kaphatunk a Bard válaszainak hasznosságáról. Persze az információk alapján is csak azt mérhetjük fel, hogy a Google keresőben milyen, témához kapcsolódó eredmények bukkannak fel, a Bard konkrét forrásait, amire a válaszát alapozta, nem láthatjuk.

Elképzelhető, hogy ennek a funkciónak a bevezetését a Google korábbi óvatossága indokolta, a Bard megjelenése idején ugyanis a cég érezhetően a biztonságot helyezte előtérbe, így nagy szerepet kapott az igyekezet, hogy a chatbot ne kövessen el túl sok hibát. Emiatt a Bard eleinte sokkal több esetben tagadta meg a válaszadást, mint a ChatGPT, különösen ha egészségügyi, jogi vagy pénzügyi témában kérték a segítségét. A Google fel is hívta rá a felhasználók figyelmét, hogy a chatbot időnként akár helytelen válaszokat is generálhat és ezt a tényt rögtön a bard.google.com kezdőoldalán is feltüntetik:

"A Bard egy kísérlet, és előfordulhat, hogy pontatlan vagy nem megfelelő válaszokat ad. Visszajelzés küldésével segíthet a Bard jobbá tételében."

- figyelmeztetik a felhasználókat a bemutatásban.

A chatbot képességeinek növelését az alapját képező nyelvi modell, a PaLM 2 fejlődésének köszönheti, ami a matematika, fordítás, válaszadás, osztályozás és többnyelvű működés területén a korábbi Google nyelvi modelleknél jobban teljesít és a komplex módon megfogalmazott kérdéseket, összetettebb kifejezéseket, hasonlatokat és szólás-mondásokat is meg tudja érteni és részletes választ tud rájuk adni a mondatokat rövidebb szakaszokra bontó működési elve miatt. A Bardot a bard.google.com oldalon érhetjük el a Google fiókba bejelentkezve.

(Fotó: Google)


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.