Már Magyarországon is elérhető a Google chatbotja

2023 / 07 / 13 / Bobák Áron
Már Magyarországon is elérhető a Google chatbotja
A Google az Európai Unió országaiban is elérhetővé tette a ChatGPT konkurenciájának szánt Bardot, ami már hangosan is tud válaszolni a kérdéseinkre.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Google márciusban indította útjára a Bardot, ami a hagyományos keresőkkel ellentétben összetettebb kérdésekre is képes válaszolni, és egy valódi emberhez hasonlóan komplett párbeszédeket is tud folytatni a felhasználókkal. A PaLM 2 nagy nyelvi modellen alapuló generatív mesterséges intelligencia nem csak általános kérdésekre tud válaszolni, de akár arra is képes, hogy komplett esszéket fogalmazzon meg, matematikai feladványokat oldjon meg vagy különböző programnyelveken írjon kódsorokat.

A Bard elindításában komoly szerepet játszott, hogy a konkurens Microsoft által támogatott OpenAI chatbotja, a ChatGPT az év elején elképesztő gyorsasággal tarolta le az internetet, néhány hónap alatt százmillió felhasználóra téve szert, a chatbotot pedig a Microsoft hamarosan a Bing keresőbe és az Edge böngészőbe is integrálta, amelyek népszerűsége ezután érezhetően emelkedni kezdett. A generatív MI elsöprő sikerét látva sokan már arról beszéltek, hogy a chatbotok elhozhatják a hagyományos keresőmotorok végét, és noha ez egyelőre nem következett be, a Google-nek minél előbb lépnie kellett, hogy ne kerüljenek behozhatatlan hátrányba.

Magyar Google-vezér: A ChatGPT használata még kockázatokat rejt Bíró Pál, a Google Magyarország igazgatója szerint a ChatGPT és a Google Bard is olyan kialakulóban lévő technológia, amelyek használata egyelőre kockázatokat rejt, ezért fejlesztésüket fokozatosan, elővigyázatosan kell végezni.

A Bard először az USA-ban és Nagy-Britanniában vált elérhetővé márciusban, május óta viszont már mintegy 180 országban lehet hozzáférni a chatbothoz. Az EU területén ugyanakkor csúszott a szolgáltatás elindítása, ugyanis az illetékes ír adatvédelmi hatóság kifogásolta, hogy nem kaptak teljes körű tájékoztatást a Google-től a chatbot működésével kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy ezeket a problémákat mostanra sikerült rendezni, ugyanis ahogy arról a TechCrunch hírt adott, a Google csütörtökön bejelentette, hogy több új ország mellett az EU tagállamaiban is elérhetővé teszik a Bardot.

A bevezetésre nem is kellett sokat várni, hiszen a bard.google.com oldalra navigálva már valóban a chatbot fogad minket, amellyel több mint 40 nyelven, így többek között magyarul is tudunk kommunikálni. Ehhez nincs más dolgunk, mint hogy begépeljünk egy kérdést vagy utasítást, a chatbot pedig pillanatokon belül - a ChatGPT-hez képest feltűnően gyorsan - előáll a válasszal. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a Bardhoz hasonló chatbotok válaszait mindig érdemes némi egészséges szkepticizmussal fogadni; erre - vagyis hogy a válaszok nem mindig helyesek - amúgy maga a Bard is figyelmeztet a köszöntő szövegben. Jó példa erre, hogy noha a Google közleménye szerint a Bard immár több mint 40 nyelvet ismer, a jelek szerint erről maga a chatbot egyelőre nem tud: kérdésünkre azt válaszolta, hogy 26 nyelven tud kommunikálni, ezek között ráadásul felsorolta a finnugor nyelvet is, noha ez valójában nem nyelv, hanem nyelvcsalád.

A Google a szolgáltatási terület kiterjesztése mellett bővítette is a Bard képességeit, ami immár hangosan is tud válaszolni a kérdéseinkre; ehhez a válasz melletti hangszóró ikonra kell kattintanunk. A Bard ezen kívül már arra is képes, hogy öt különböző stílusban válaszoljon a kérdéseinkre (egyszerű, hosszú, rövid, professzionális és köznapi), ám ez a funkció egyelőre csak angolul érhető el.

(Borítókép: Bobák Áron/Rakéta.hu)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.