A Google mindent, de mindent összeszedett az elektronikus zenéről új online kiállításában

2021 / 04 / 19 / Justin Viktor
A Google mindent, de mindent összeszedett az elektronikus zenéről új online kiállításában
Az elektronikus könnyűzene térhódítása valamikor a múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben kezdődött, hogy a kilencvenes évek kibontakozását követően a 21. századra érjen be igazán. A kezdetek persze még ennél is sokkal régebbre nyúlnak vissza, és a Google úgy döntött, hogy egy hatalmas interaktív digitális kiállítást épít a műfajcsalád előadói, eszközei, és története köré oktatóanyagokkal, játékosítással, és persze rengeteg jó zenével.

Az elektronikus zene műfaj-családja mára hatalmasra duzzadt. Minden olyan zenei irányzat idetartozik, melyben a hangok generálása elektronikus technikai eszközökkel, szintetizátorral, PC-kel, mobil eszközökkel történik, és még a retro tévékre köthető számítógépek kezdetleges audio-chipjeivel előállított elektronikus zenéknek is komoly rajongótábora van.

A Google Arts & Culture és a Youtube fejlesztői is tisztában lehettek ezzel, amikor létrehozták a Music, Makers & Machines interaktív online kiállítást.

A Google blogbejegyzése szerint a projekt az elektronikus zene történetét hivatott ünnepelni, bemutatva a terület fejlesztőit, előadóit, hangzását és a mögötte álló technológiát

A kiállítás a számok tükrében

Több mint 50 nemzetközi intézmény, lemezkiadók, fesztiválok képviselői és iparági szakértők mutatják be az elektronikus zene szerepét a szélesebb értelemben vett kultúrában. A kiállításon belül 250 online tárlat érhető el, nagy méretű fotóarchívum, videók, 360 fokos túrák és három dimenziós beszkennelt tárgyak, köztük szintetizátorok és például a berlini Tresor techno klub ajtaja.

Telharmonium

A Telharmonium egy korai elektromos orgona volt, melyet Thaddeus Cahill szabadalmaztatott 1897-ben. A hangszer elektromos jeleit vezetékeken át továbbították a kürtös "hangszórókhoz". A Hammond orgonához hasonlóan (melyet természetesen megelőzött időben) a Telharmonium hangkerekeket használt a zenei hangok elektromos jelek additív szintézise útján történő előállításához. Ezt a hangszert tekinthetjük az első elektromechanikus hangszernek.

Tematikus útvonalak

A kiállítás valóban hatalmas. A főoldalról indulva annyi a lehetőség, hogy a bőség zavarával küzdhetünk, és rengeteg interaktív elemmel szórakoztathatjuk magunkat. Az AR Synth kibővített valóság terepasztalán öt híres szintetizátort kapcsolhatunk össze egy virtuális elektronikus zenei stúdióban. A 3D-ben digitalizált szintetizátorokat, például a Korg PS-3100-at AR élményként is megtekinthetjük, és mindez mobilon is elérhető, a Google Arts & Culture alkalmazáson keresztül.

Külön tematikus böngészési útvonalak és szekciók várják a technológia megszállottjait, azokat, akik csak jó zenéket szeretnének hallgatni, a techno vagy house klubok szerelmeseit és a flyergyűjtőket, vagy azokat (ők feltételezhetően a nagyon fiatalok lehetnek), akiknek az elektronikus zene világa még új, és nulláról kezdenék az ismerkedést.

Tulajdonképpen az egész projekt ilyen jól szerkesztett, különböző érdeklődési körök mentén tervezett tematikus útvonalakra épül.

 

De ez tényleg csak a jéghegy csúcsa. A nagy klasszikus party-csináló hangszereket nem csak megcsodálni lehet, de meg is hallgathatjuk a hangjukat, bejárhatjuk a legendás zenei stúdiókat, vagy épp olvashatunk a dance kultúra fejlődéséről. A Youtube videók természetesen fennakadásmentesen ágyazódnak be a reszponzív kialakítású kiállításba, a zenei aláfestés adekvát módon soha nincs egy kattintásnál távolabb.

Van tanároknak és osztályoknak szánt szekció oktatási tervvel, és színek szerint rendezett szkennelt flyer-gyűjtemény, melyek számtalan legendás elektronikus zenei eseményhez kapcsolódnak. Sok egyéb felfedeznivaló vár még a Google Arts & Culture legújabb projektjének látogatóira, de ezeket érdemesebb meghallgatni, mint olvasni róluk.

(Forrás: Google, Wikipédia Kép: Google, Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A Google útvonaltervezője környezetbaráttá válik A Google Maps alkalmazás hamarosan megkezdi a járművezetők intelligens  forgalomirányítását, minimalizálva a szén-dioxid-kibocsátást - jelentette be a társaság kedden.

Beperelték a Google-t a Chrome böngésző privát üzemmódban folytatott adatgyűjtése miatt A Vállalat azt állítja, hogy mindenről kimerítően tájékoztatta a felhasználókat, de Kalifornia állam ezt másképp gondolta.

Google figyelmeztetés: a Fotók app algoritmusa nem viccel, ha képeink tömörítéséről van szó Kiderülni látszik, hogy a Google Fotók beszüntetésre kerülő legnagylelkűbb, és egyik leghasználhatóbb funkciója eleve nem működött jól, a vállalat figyelmeztetést adott ki felhasználóknak.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.