A HIV elleni védőoltás itt toporog már a küszöbön

2021 / 04 / 07 / Felkai Ádám
A HIV elleni védőoltás itt toporog már a küszöbön
A HIV jelenleg 38 millió embert érint világszinten, és nagyon nehéz ellene oltást fejleszteni.

Ennek oka pedig a HIV-vírus egyik jellegzetességében keresendő: a kórokozó folyamatosan hoz létre újabb és újabb változatokat, és így kerüli el, hogy az emberi immunrendszer felismerhesse. Egy hónapja zárult azonban le egy új vakcina klinikai tesztjének az első fázisa, amely képes lehet megelőzni a HIV kialakulását – számol be róla az Interesting Engineering. A vakcina ugyanis kiváltotta a szükséges immunválaszt az önkéntesek szervezetében az esetek 97 százalékában – a lenyűgöző eredményt a patinás orvosi lapban, a The Lancetben tették közzé. Az IAVI és a Scripps Research által lefolytatott vizsgálat arra koncentrált, hogy a vakcina mennyire képes bizonyos rikta immunsejtek stimulálására, melyek mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy beinduljon a kórokozó elleni antitestek termelése. Ezt követően sikerült kimutatni a sikeres immunválaszt az önkéntesek 97 százaléka esetén.

A mostani vizsgálat tehát azt bizonyítja, hogy az alapelv, melyre az oltás épül, működik, és ez nem csak a HIV miatt fontos, hanem ez egy olyan általános folyamat, amely a többi kórokozó elleni védőoltás fejlesztésekor is felhasználható. Vagyis nem csak lehetséges specifikusan bizonyos ritka immunsejteket megcélozni egy-egy vakcinával, de ez az emberek esetén még rendkívül hatékony is, ami a gyorsan mutálódó HIV-vírus kapcsán kulcsfontosságú áttörést jelent, és valószínűleg más oltásoknál is felhasználható elv. A mostani tanulmány megnyitja az utat a további klinikai vizsgálatok előtt, amely során tovább finomíthatják és tökéletesíthetik a technológiát – melynek végső célja tehát egy biztonságos, a HIV ellen hatásos vakcina kifejlesztése. Közben a mostani vizsgálatot lefolytató Scripps Research és IAVI azt tervezi, hogy partnerségre lép a Modernával, mely cég a SARS-CoV-19 ellen fejlesztett mRNS-alapú oltást, amit hazánkban is felhasználnak éppen. A cél egy olyan mRNS-alapú vakcina kifejlesztése lenne, mely hasonló választ képes kiprovokálni az immunsejtekben, mint amit a szóban forgó tanulmányban teszteltek. Az mRNS-technológiával ugyanis a HIV-elleni oltás fejlesztése példátlan mértékben gyorsulna fel.

A „Pfizer-vakcinát” fejlesztő cég a következő oltását már a rák ellen tervezné Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója adott interjút, melyből nem csak a járvány elleni vakcina kifejlesztésének kulisszatitkai derülnek ki, de az is, miként segíthetett a koronavírus a rák elleni oltások kidolgozásában, és ezek mikor lesznek megvásárolhatóak.

Egyébként ezen kívül az mRNS-technológiát felhasználnák bizonyos ráktípusok ellen kidolgozott oltásoknál, és a BioNTech cég például épp ilyenen dolgozott, mielőtt megjelent a világjárvány. Minderről, illetve hogy miként áll a rákos megbetegedések elleni védőoltások fejlesztése, a fentebbi cikkünkben írtunk.

(Kép: Flickr/Alachua County)

További cikkek a Rakétán:

Mikor kaphatunk végre megfázás elleni oltást? Egy olyan világban élni, ahol a hideg idő nem jelent egyet a megbetegedéssel, orrfújással, fájó torokkal, a kutatók szerint nem lehetetlen elképzelés.

Természetes nyájimmunitás vagy vakcináció? Melyik jobb, kontrollálhatóbb, hatásosabb és biztonságosabb? A szakemberek mostanra több stratégiát kigondoltak a COVID-19 járvány terjedésének lassítására, illetve megállítására. Ezek között szerepelt a nyájimmunitás elérése, vagyis a járvány elengedése. Bár egyre több az oltóanyag, az ötlet még most is gyakran szóba kerül, és mindig akadnak olyanok, akik szerint a járvány hamarabb véget érhet, ha a vírus szabad utat kap az egészséges és fiatalabb korosztályban.

Ghánában autonóm drónok szállítják ki a Covid vakcinákat A Covid-19 pandémia kitörése paradox módon gyorsítja az új, feltörekvő technológiák fejlesztését, az amerikai Zipline vállalat például mindössze néhány nap alatt 11 ezer oltóanyag-adagot szállított ki Ghána területén.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
A koronavírust vizsgálta a fizikus, és arra jutott: szimulációban élünk
Dr. Melvin Vopson már korábban megfogalmazta az infodinamika második törvényét, de legutóbb ezt a koronavírus mutációjával is illusztrálta. Mindez szerinte arra utal, hogy valójában szimulációban élünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.