A Hubble számítógépe továbbra sem működik, a tartalék komputer is meghibásodott

2021 / 06 / 27 / Bobák Zsófia
A Hubble számítógépe továbbra sem működik, a tartalék komputer is meghibásodott
A Goddard Űrrepülési Központból bekapcsolták a készenléti számítógépet is, hogy elhárítsák a problémát, de a gép ugyanazt a hibát mutatta, mint a másik számítógép.

A Hubble számítógépének legutóbbi, 2008-as szeptemberi meghibásodásakor hasonló helyzet állt elő, mint ami a most június 13-án kezdődő hiba esetében: az akkor 18 éves teleszkóp tudományos műszereinek adatait tároló és közvetítő eszköz, a tudományos adat formázó (science data formatter, SDF) leállt, emiatt a Hubble által készített képekhez nem lehetett hozzáférni - írta akkor a Nature. A tartalék számítógép beindításakor az egész rendszer biztonsági módba kapcsolt, a gond pedig olyan súlyosnak bizonyult, hogy egészen februárig elhalasztották az eredetileg októberre tervezett javítási munkálatok megkezdését, hogy legyen ideje a szakértőknek előkészíteni azt a rendszert, amit a hibás helyére szántak.

A problémát akkor is először a tartalék géppel igyekeztek orvosolni, de, ahogy a mostani esetben is, ez azt jelentette, hogy egy több mint egy évtizede nem használt gépet kellett beindítani, amit akkor kockázatosnak tartottak, attól féltek, hogy esetleg rövidzárlatot is okozhat a váltás. Végül a gépet beüzemelték, de kellett egy új tartalék számítógép, ekkor, 2009 május 14-én szerelték be egy hét óra hosszú űrséta alatt azt a nyolcvanas években épült gépet, amelyet a szállítása előtti földi ellenőrzés után most június 23-án kapcsoltak be először. A javításra indított Atlantis küldetés volt az utolsó űrsiklóval kivitelezett emberes misszió a teleszkóphoz, és azóta a Hubble nem tapasztalt hasonlóan súlyos problémát, két hete azonban a tudományos műszereket irányító gép beszüntette a működést és egyelőre úgy tűnik, hogy a tartalék komputerről sem sikerül beolvasni az adatokat.

Június 25-ei jelentés szerint a NASA szakemberei június 23-án és 24-én tesztelték a készenléti gépet, amely bizonyos hardver elemeket megosztva használ a fő számítógéppel, ilyen a központi processzor (CPM), a központi egységet egyéb modulokkal összekötő interfész (STINT), a memória modul és a kommunikációs egység. A tesztek során nem sikerült se írni, se beolvasni a memóriáról, és nem derült ki, hogy melyik hardverelemmel lehet a probléma, de a szakértők most egy másik egységet fognak vizsgálni, a tudományos adat formázót (SDF), vagyis ugyanazt az elemet, amely a 2008-as meghibásodás során leállt. Ezenkívül a gyanúsítottak között van még az áramellátó rendszer is, amely lehetséges, hogy nem megfelelően szabályozza a feszültség értékét. Az áramellátónak szintén van egy tartalék verziója a Hubble fedélzetén, így szükség esetén ez is működésbe hozható.

A további vizsgálatokat a jövő hétre tervezi a NASA, de arról egyelőre nem esett szó, hogy egy emberes javítási missziót, újabb számítógépet küldenének fel a teleszkóphoz, ez már csak azért is valószínűtlen, mert hosszú késlekedés után nemsokára, valószínűleg novemberben, indul az űrbe a James Webb Teleszkóp, a Hubble utódja.

(Fotó: Pixabay, Pxhere)

További cikkek a témában:

Bekapcsolhatják a 2009-ben installált tartalék számítógépet a Hubble Űrteleszkópon Még mindig nem derült ki, hogy mi romlott el a Hubble Űrteleszkóp számítógépén, keddi bejelentés szerint a probléma kiderítését célzó tesztek futtatása még több napba telhet, de lehetséges, hogy be kell üzemelni azt a számítógépet, amelyet 2009-es installálása óta még egyszer sem indítottak el.
Európa Cheops nevű teleszkópja távoli planétákat fog megfigyelni Az Európai Űrügynökség új teleszkópja nem új bolygókat keres, hanem az eddig felfedezetteket figyeli meg. Hazai tudományos intézetek és még egy magyar magánvállalat is akadt a fejlesztők között.
Lebontják az ikonikus Arecibo rádióteleszkópot, ötvenhét év működés után Ahogy nemrég mi is megírtuk, az Arecibo obszervatóriumnak rendkívül rossz éve volt idén. Augusztusban és november elején is kábelszakadást szenvedett, és az életveszélyessé vált komplexum az összeomlás határára került. Ezt megelőzendő született meg a szomorú döntés.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már közvetlenül weboldalakról is letölthetnek alkalmazásokat az iPhone-tulajdonosok
Már közvetlenül weboldalakról is letölthetnek alkalmazásokat az iPhone-tulajdonosok
A digitális piacokat szabályozó európai törvény miatt tette ezt lehetővé az Apple.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.