Lebontják az ikonikus Arecibo rádióteleszkópot, ötvenhét év működés után

2020 / 11 / 21 / Justin Viktor
Lebontják az ikonikus Arecibo rádióteleszkópot, ötvenhét év működés után
Ahogy nemrég mi is megírtuk, az Arecibo obszervatóriumnak rendkívül rossz éve volt idén. Augusztusban és november elején is kábelszakadást szenvedett, és az életveszélyessé vált komplexum az összeomlás határára került. Ezt megelőzendő született meg a szomorú döntés.  

Itt a történet vége

A Puerto Rico-i Arecibo rádióteleszkóp ideje végleg lejárt, lebontják, miután a National Science Foundation (NSF) csütörtökön bejelentette, hogy a kábelszakadások következtében szétszerelik. Az 57 éves obszervatórium, már számos hurrikánt és földrengést túlélt, ám sajnos mostanra annyira instabil állapotba került, hogy a javítási kísérletek veszélyeztetnék a személyzet és a dolgozók testi épségét. 

"Ezt a döntést nem volt könnyű meghozni. Megértjük, hogy Arecibo milyen sokat jelent a kutatók közösségének és Puerto Rico számára" - mondta Sean Jones, az NSF matematikai és fizikai tudományokért felelős igazgatóhelyettese. Ralph Gaume, az NSF csillagászati ​​részlegének igazgatója hozzátette:

“Komoly veszély fenyeget mindenkit, ha a távcső szerkezete összeomlik. A 900 tonnás műszerplatform, 137 méterrel a 305 méter széles tányér fölé függesztve bármikor lezuhanhat.

"Az elpattanó kábelek károsíthatják a helyszín más épületeit, akárcsak a három tartótorony, ha azok is összedőlnek.”

“Komoly a váratlan és ellenőrizetlen összeomlás veszélye. Az ellenőrzött szétszerelés viszont lehetőséget nyújt számunkra, hogy megőrizzük a csillagvizsgáló értékes eszközeit" - mondta el Gaume. A következő időszakban a résztvevő mérnök-cégek kidolgozzák az ellenőrzött szétszerelés tervét. Ez magában foglalhatja a függő részeket tartó kábelek felrobbantását, hagyva, hogy az lezuhanjon.

Impozáns életút

A hatalmas obszervatórium 1963-ban készült el, és azonnal hatékony eszköznek bizonyult a csillagászok és a légköri tudósok számára szerte a világon. A hatalmas eszköz nagyobb méretű és más architektúrával büszkélkedhetett, mint előtte bármi más, új lehetőségeket nyitva az univerzum megfigyelésére és jelek kisugárzására, amire egyébként nem minden rádióteleszkóp képes.

A Földön kívüli intelligencia keresésére (SETI program) is használták a teleszkópot, nagy energiával olyan üzenetet továbbítva egy közeli csillagfürt felé, melynek mesterséges jellege összetéveszthetetlen volt, a hozzánk hasonló életformák számára.


Az Arecibo rádióteleszkóp egyik elszakad felfüggesztő-kábele (Kép: NSF / Arecibo)

Az NSF éveken át kutatott az obszervatórium adataiban olyan minták után, amelyek arra utalhatnak, hogy az intelligens élet valahol ugyanígy üzenhetett nekünk. Ma főképp a gyors rádiókitöréseknek (FRB) nevezett erőteljes energia-robbanásokat vizsgálták, és megfigyelték a galaxisok ütközése során keletkező tér-idő hullámokat.

Az Arecibo elvesztése súlyos csapás, és képességeit a világ többi megfigyelőközpontja sem képes pontosan reprodukálni, de ma már nem ez a legnagyobb vagy legérzékenyebb rádióteleszkóp a világon. Kínában 2020 elején adták át az 500 méter átmérőjű  Aperture Spherical rádióteleszkópot, ami rendkívül fontos létesítménynek ígérkezik a csillagászok számára.

Élet a halál után

“Bár a híres távcső hamarosan eltűnik a történelemben, Arecibo tudományos létesítményként fennmaradhat”  - javasolta Arecibo programigazgatója az NSF-től.

"A csillagvizsgálóban dolgozó emberek szenvedélye, akik tovább kutatnak és tanulnak, ez jelenti Arecibo igazi szívét és lelkét. Nem a távcső a szív és a lélek, hanem az emberek.”

(Forrás: TechCrunch Kép: )

Ez is érdekelhet:

Összeomolhat a híres Arecibo obszervatórium, a SETI program lelke

Egy elpattant kábel tönkretette a Föld egyik legnagyobb rádióteleszkópját

Titokzatos rádiókitörést észleltek a Tejút belsejéből

Lehet, hogy már 20 éve tudjuk, hogy nincs is sötét anyag, csak senki nem vette észre?

Az eddigi legnagyobb rádióhullám-kitörést észlelték a csillagászok

Komoly áttörés a gravitációs hullámok észlelésének technológiájában

A Virgo és a LIGO egy fekete lyukkal összeütköző rejtélyes égitestet észlelt

Amit a gravitációs hullámmodell felfedett a neutroncsillagok szerkezetéről

 


 


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.