A jogvédők félelmei bejöttek: a rendőröknek is kellenek a COVID-appok adatai

2021 / 01 / 07 / Pőcze Balázs
A jogvédők félelmei bejöttek: a rendőröknek is kellenek a COVID-appok adatai
A járvány első hulláma alatt országok sora készített el vagy jelentett be olyan mobilalkalmazásokat, melyek segítenek a készülék tulajdonosának, hogy értesülhessen róla, ha fertőzött személy közelében járt. Jogvédők már akkor aggódtak a rendszerekkel való visszaélések miatt, Szingapúrban most bebizonyították, hogy nem alaptalanul.

A Google és az Apple áprilisban közölték, hogy közösen dolgoznak azon, hogy az Android és az iOS készülékek hatékony segítséget nyújtsanak a fertőzés terjedésének követésében. A két cég hangsúlyozta, hogy a megoldás használata önkéntes lesz, és úgy tervezik meg, hogy a felhasználók személyes adataihoz sem mások, sem a hatóságok ne férhessenek hozzá. Nem véletlenül választották ezt központi üzenetükként: egyrészt nem szerettek volna senkit elrettenteni a mobiljaik használatától, másrészt addigra már jól látszott, hogy könnyű úgy elkészíteni egy ilyen szoftvert, hogy a tömeges megfigyelés eszközévé válhasson.

Ahogyan arról a Rakétán beszámoltunk, több ország megoldásait kritizálták jogvédők. Bahreinben tévéműsort készítettek, amelyben azokat jutalmazták meg, akik otthon maradtak, de még a norvég appot is újra kellett írni adatvédelmi aggályok miatt. A magyar alkalmazás elméletileg az összes adatvédelmi irányelvnek megfelelt, de azt nem tudjuk, hogy hányan próbálták ki és használták valóban.

Szingapúrban a lakosság nyolcvan százaléka töltötte le a helyi, TraceTogether névre hallgató appot, de lehet, hogy most megbánták döntésüket.

Az Ars Technica arról számol be, hogy az alkalmazás felhasználási feltételeibe bekerült, hogy a TraceTogether által rögzített adatokat a rendőrség felhasználhatja nyomozásokhoz. A hatóságok egy gyilkossági ügyben állítólag már igénybe is vették ezt a lehetőséget. A cikk emlékeztet rá, hogy az államban szívesen élnek modern megfigyelő eszközökkel - a jövőben az adóbevallások benyújtásához is arcfelismerő szoftvereket kell majd használniuk a szingapúriaknak. A TraceTogethert is azért tölthették le ennyien, mert bizonyos helyeken, például bevásárlóközpontokban kötelező a használata.

Az ilyen visszaélésekről hallva valószínűleg egyre kevesebben lesznek hajlandóak víruskövető appokat futtatni a telefonjukon - miközben az ilyen rendszerek annál jobban működnek, minél többen és minél többet használják azokat.

(Fotó: Engin Akyurt/Unsplash)

További cikkek a témában:

Így kémkednek a COVID-appok, Norvégiától Bahreinig Ahány koronavírus alkalmazás, annyi szokás.

Megjött a magyar koronavírus-követő alkalmazás, és vele együtt három nagyon fontos kérdés Szerda óta androidos telefonokra már letölthető a VírusRadar nevű alkalmazás, ami jelzi, ha kapcsolatba kerültünk egy koronavírus-fertőzött személlyel, és mi is jelezhetjük másoknak, ha megfertőződtünk.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.