A jogvédők félelmei bejöttek: a rendőröknek is kellenek a COVID-appok adatai

2021 / 01 / 07 / Pőcze Balázs
A jogvédők félelmei bejöttek: a rendőröknek is kellenek a COVID-appok adatai
A járvány első hulláma alatt országok sora készített el vagy jelentett be olyan mobilalkalmazásokat, melyek segítenek a készülék tulajdonosának, hogy értesülhessen róla, ha fertőzött személy közelében járt. Jogvédők már akkor aggódtak a rendszerekkel való visszaélések miatt, Szingapúrban most bebizonyították, hogy nem alaptalanul.

A Google és az Apple áprilisban közölték, hogy közösen dolgoznak azon, hogy az Android és az iOS készülékek hatékony segítséget nyújtsanak a fertőzés terjedésének követésében. A két cég hangsúlyozta, hogy a megoldás használata önkéntes lesz, és úgy tervezik meg, hogy a felhasználók személyes adataihoz sem mások, sem a hatóságok ne férhessenek hozzá. Nem véletlenül választották ezt központi üzenetükként: egyrészt nem szerettek volna senkit elrettenteni a mobiljaik használatától, másrészt addigra már jól látszott, hogy könnyű úgy elkészíteni egy ilyen szoftvert, hogy a tömeges megfigyelés eszközévé válhasson.

Ahogyan arról a Rakétán beszámoltunk, több ország megoldásait kritizálták jogvédők. Bahreinben tévéműsort készítettek, amelyben azokat jutalmazták meg, akik otthon maradtak, de még a norvég appot is újra kellett írni adatvédelmi aggályok miatt. A magyar alkalmazás elméletileg az összes adatvédelmi irányelvnek megfelelt, de azt nem tudjuk, hogy hányan próbálták ki és használták valóban.

Szingapúrban a lakosság nyolcvan százaléka töltötte le a helyi, TraceTogether névre hallgató appot, de lehet, hogy most megbánták döntésüket.

Az Ars Technica arról számol be, hogy az alkalmazás felhasználási feltételeibe bekerült, hogy a TraceTogether által rögzített adatokat a rendőrség felhasználhatja nyomozásokhoz. A hatóságok egy gyilkossági ügyben állítólag már igénybe is vették ezt a lehetőséget. A cikk emlékeztet rá, hogy az államban szívesen élnek modern megfigyelő eszközökkel - a jövőben az adóbevallások benyújtásához is arcfelismerő szoftvereket kell majd használniuk a szingapúriaknak. A TraceTogethert is azért tölthették le ennyien, mert bizonyos helyeken, például bevásárlóközpontokban kötelező a használata.

Az ilyen visszaélésekről hallva valószínűleg egyre kevesebben lesznek hajlandóak víruskövető appokat futtatni a telefonjukon - miközben az ilyen rendszerek annál jobban működnek, minél többen és minél többet használják azokat.

(Fotó: Engin Akyurt/Unsplash)

További cikkek a témában:

Így kémkednek a COVID-appok, Norvégiától Bahreinig Ahány koronavírus alkalmazás, annyi szokás.

Megjött a magyar koronavírus-követő alkalmazás, és vele együtt három nagyon fontos kérdés Szerda óta androidos telefonokra már letölthető a VírusRadar nevű alkalmazás, ami jelzi, ha kapcsolatba kerültünk egy koronavírus-fertőzött személlyel, és mi is jelezhetjük másoknak, ha megfertőződtünk.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.