A jövő Honda generátora a Honda akkumulátora

2021 / 11 / 02 / Rácz Tamás
A jövő Honda generátora a Honda akkumulátora
Az elektromos mobilitás egyik mellékterméke lehet a járművekben szabadon cserélgethető illetve a hagyományos benzines áramfejlesztőket is kiváltó akkumulátor.

A Honda csaknem olyan ismert a világban az elektromos hálózattól távol eső helyeken vagy áramszünetek idején a háttérben csendesen pöfögő kis piros generátorairól, mint autóiról vagy motorkerékpárjairól. A fosszilis üzemanyagok használatának háttérbe szorulása azonban ezen a területen is változást követel és a Honda hozott is egy érdekes újdonságot, ami a jövő mobil áramforrása lehet: a Mobile Power Pack e:-et, a korábbi MPP akkumulátor továbbfejlesztett verzióját.

Az új termék egy hordozható, sok berendezésben, járműben elem módjára cserélhető lítium-ion akkumulátor, mely 1,3 kWh mennyiségű elektromos energia tárolására képes. Az MPP e: házát és hordozófülét az eszköz tesztelésében résztvevő felhasználók visszajelzéseinek figyelembevételével tervezték meg. Az eszköz - észszerű korlátok között - rezgés-, ütés- és vízálló és széles hőmérsékleti tartományban használható. Az MPP e: vezérlőegysége  felismeri az MPP e: üzemi körülményeit és rögzíti az összes működési paramétert. Ezeket az adatokat az MPP e: töltése során, a csatlakozókábelen keresztül ki is lehet nyerni és felhasználni például akkumulátormegosztási műveleteknél vagy hálózatra kapcsolásnál.

Természetese a Honda MPP e: termék születése a gyártó hagyományainak megfelelően a járműiparhoz köthető. A Honda még 2017-ben mutatta be az MPP egységet, amelynek elsődleges felhasználási területe a márkától egyes piacokon 2018-tól megvásárolható elektromos motorjának energiaellátása volt. A Honda azonban további kezdeményezéseket tett az akkumulátor-modul szélesebb körű felhasználására, egyebek mellett megújuló energia átmeneti tárolójaként. A reggeltől estig megtermelt, napenergiából származó áram az MPP és hasonló moduláris akkumulátor-rendszerek széleskörű elterjedésével – könnyen eltárolhatóvá válhat. Így aztán az esti órákban, amikor a napelemekből származó energia már nem elégíti ki a keresletet, az MPP-be napközben feltöltött áram felhasználható. Ez kettős előnnyel jár, hiszen egyaránt csökkenti a villamosenergia-hálózat terhelését a nappali és az esti órákban illetve műszaki hiba okozta áramkimaradás esetén az MPP-ben tárolt villamos energia a Honda Mobile Power Pack Exchanger e: töltőállomásain közvetlenül az elektromos hálózatba irányítható.


Honda to Begin Battery Sharing Service for Electric Tricycle Taxis in India in the First Half of 2022

A Honda 2019 februárja óta folytat teszteket – a fogyasztók bevonásával – a Fülöp-szigeteken, ahol a helyben termelt többletenergiát MPP-áramforrások és elektromos motorkerékpárok segítségével hasznosítják, a „helyben előállított, helyben felhasznált” elv szellemében.

A Honda 2019 júliusa óta Indonéziában is számos helyen folytat hasonló kísérleteket MPP-egységekkel és elektromos motorkerékpárokkal. A munka célja, hogy az ott szerzett, valós tapasztalatok segítsék a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű hasznosítását. A kutatássorozat utolsó állomása az idén februárban indult indiai éles teszt, ahol háromkerekű elektromos taxikban teszik próbára az akkumulátorokat, és ez utóbbi teszt eredményei alapján kezdődik meg Indiában – 2022 első felében – a Honda MPP e: akkumulátormegosztó szolgáltatás.

A Honda mérnökei azon is dolgoznak, hogy minél több területen hasznosíthassák az idősebb, csökkent kapacitású MPP-ket. Ennek egyik lehetséges módja, hogy amikor a telep már alkalmatlan elektromos járművek áramellátására, akkor a háztartásban, például munkaakkumulátorként és kisebb fogyasztók áramforrásaként vegyék hasznát. Az elöregedett, járművekben már nem használható MPP-modulokat stabil energiatárolókba is be lehet építeni, így ezek még évekig hasznosulhatnak a megújulókra alapozott elektromos hálózatok működésének stabilizálásában.

Az MPP e: kezdetben csak bérleti konstrukcióban lesz elérhető, mégpedig olyan vállalati ügyfeleknek, akik Honda e: üzleti célra fejlesztett motorkerékpárokat üzemeltetnek. Természetesen később más cégek is igénybe vehetik ezt a szolgáltatást, ha olyan terméket gyártanak, melynek áramellátásáról MPP e: gondoskodik.

További cikkek a témában:

Az elektromos autókat az akku kicserélésével lehet a leggyorsabban újratölteni és Kína mintha rájött volna erre Kínában terjedni kezdett az elektromos autók gyors akkucseréjének lehetősége, ami a hosszú utakon is versenyképessé teszi a villanyautózást a belsőégésű technikával.

Lemerült a villanyautó? Cseréld ki az akkut és mehetsz tovább Mutatunk két jópofa és életképesnek tűnő megoldást a cserélhető akkus elektromos autók témakörében.

Az elektromos motoroknál nem a minél gyorsabb újratöltés, hanem az akkucsere lesz a jövő útja A cserélhető akkus megoldás az elektromos autóknál nem aratott sikert, de az elektromos motorkerékpároknál még lehet belőle valami.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.