A kínai google is saját elektromos autót akar gyártani

2020 / 12 / 23 / Rácz Tamás
A kínai google is saját elektromos autót akar gyártani
A Baidu, a kínai internetes kereső- és minden egyéb-szolgáltató is saját elektromos, önvezető autó gyártását fontolgatja.

Az elektromos mobilitás, a vezetéstámogató rendszerek és az ipar 4.0 hullámai immár egyetlen hatalmas cúnamivá egyesülve mosnak el mindent, amit az autóiparban eddig biztosnak tekintettünk. A történelmi márkák, az évszázados múlttal rendelkező autógyártók mellett tömegével jönnek elő eddig csak belpiacra termelő kínai gyártók, a semmiből felbukkanó startupok és olyan IT-cégek, amelyek korábban legfeljebb szoftverbeszállítóként voltak jelen az üzletágban.

A Baidu a Kínában erős állami felügyelet alatt működő internet legnagyobb hazai szolgáltatója. A keresőmotort, térképszolgáltatást, adatfelhő-szolgáltatást és számos egyebet üzemeltető netóriás most úgy döntött, belép az autópiaci küzdőtérre. Meg nem nevezett céges belső források szerint a Baidu is elkezdi kifejleszteni saját "okosautó"-ját, amelyet vagy szerződéses független gyártóval, vagy egy autógyártóval közös vállalkozásban készíttet majd el annak fizikai valójában.


Az Apollo robotaxi-projektben a Baidu már szerzett tapasztalatokat az önvezető autós technológiákkal

A Baidu természetesen nem teljesen fogalmatlanul ugrik fejest az autóiparba. Apollo néven 2017 óta futtatnak egy önvezető jármű-fejlesztési programot, melyben partnerük a Geely, a Volkswagen, a Toyota és a Ford is. Az Apollo már több kínai városban is üzemeltet robotaxikat - csak épp nem saját gyártmányokat.

A Baidu már folytatott is előzetes tárgyalásokat a Geely-vel, a Guangzhou-val és a FAW tulajdonában álló Hongqi-val (ezek a cégek a legnagyobb kínai autógyártók) a lehetséges együttműködésről. A hírt a Baidu autós projektjének elindításáról egyelőre sem a Baidu, sem az autós tárgyalópartnerek nem kommentálták.

(Automotive News)

Ez is érdekelhet:

2024-ben érkezhet az Apple önvezető autója A Reuters információi szerint gőzerővel folyik az Apple Car fejlesztése, ami teljesen önvezető lesz, az újfajta akkumulátortechnológiának köszönhetően pedig sokkal hosszabb távokat tud majd megtenni egy feltöltéssel, mint a mai elektromos autók.

Az elektromos mobilitás vethet véget a SUV-mániának Amikor a hatótávolság és az energiahatékonyság kerül előtérbe, a divatot könnyen legyőzheti az észszerűség.

Nyolc technológiai trend, ami alapjaiban határozhatja meg a következő évtizedet Ha a CES-re hagyatkozunk, néhány év múlva egy sci-fiben fogunk élni, robotbuszok, légitaxik és az embereket kiváltó robotok között. Ha mégsem így lesz, ez a nyolc trend akkor is biztosan nagyon hangsúlyos lesz a következő években.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Phasa-35: a drón, amely leválthatja a geostacionárius műholdakat
Phasa-35: a drón, amely leválthatja a geostacionárius műholdakat
A mindössze 150 kg-os szerkezet akár hónapokig is képes 20 km-es magasságban maradni, amivel a mai geostacionárius műholdak egy alternatíváját jelentheti.
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan Concept 20-30 megalkotása egy egyszerű kísérletből született, de érdekes végeredményt hozott: a jármű ötvözi az online videojátékok világát a hétköznapi, praktikus elemekkel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.