A közösségi médiát lázban tartja, ahogy a vadászpókok fürtökben özönlenek el egy lakást

2021 / 02 / 02 / Felkai Ádám
A közösségi médiát lázban tartja, ahogy a vadászpókok fürtökben özönlenek el egy lakást
Ausztráliában ezek nem a pókiszonyosok napjai, ám állítólag a pókok kannibálok, vagyis a gond idővel megoldja önmagát.

Az alább, a különböző közösségi médiás felületeket bejáró, egy Sidney városában található otthonban készült videó azt mutatja, hogy a póközön jelenleg némi problémát jelent Ausztráliában. Ezekbe a képkockákba könnyű volt belefutni az utóbbi napokban akár Twitteren, akár TikTokon vagy egyéb felületen. Kérdés: mi igaz mindebből?

A válasz pedig: sajnos minden. Ráadásul nem is egyedi esetről van szó. A mostani napok ugyanis kifejezetten rosszul érinthetik Ausztrália pókiszonyos lakosait (melyek nem? – a szerk.) – írja a 9News, mivel a napokban ér véget a vadászpókok hagyományos nyár végi populáció robbanása. A jelenségről pedig részben a pókok szaporodása, részben az időjárás tehet. A napokig tartó magas hőmérsékletet eső és emelkedett páratartalom követte. Ez az időjárás pedig kedvez annak, hogy a póktojásokból kikeljenek a kis nyolclábúak. A vadászpók sokáig nyári pók volt, vagyis a tojásaiból a kis pókok tavasszal keltek ki, ugyanakkor néhány póknak már kettő szaporodási ciklusa van, emiatt a megugrott egyedszám. Ráadásul a hasonló párás-esős idő elől a pókok az emberek lakásaiba menekülnek, és ezért zajlik most éppen az ausztrálokat izgalomban tartó invázió.

A 9News-nak nyilatkozó szakértő, Dr. Lizzy Lowe szerint nincs ok a félelemre, mert a pók elég rosszul lát: pusztán a fényt érzékeli, a sötétséget, valamint a mozgást. A vadászpók a szakértő szerint bár elég rettegett állat a kontinens háztartásaiban, valójában nem jelent veszélyt az emberre. Ennek másik oka a látásproblémán kívül, hogy a pók kicsi, és nem is túl mérgező. Megcsíphet minket, de ez sem okoz súlyosabb egészségügyi problémát. Általában nem is támad emberre, ha mégis az irányunkba futna, annak az oka, hogy összezavarodott szegénykém. Nem is túl agresszív állat. A fent látható videót többen azzal a kérdéssel posztolták, hogy mit tennénk, ha hasonló jelenséggel szembesülnénk. A jó hír, hogy nem kell felgyújtani a házat, valamint költözésre sincs szükség. A frissen kikelt pókok ugyanis egy-két nap alatt maguktól is felszívódnak. A bébipókok ugyanis kannibálok, és ezt tudják is egymásról, szóval egyikük sem szeretne valamelyik tesójának a vacsorája lenni. Ráadásul ha testvér nincs a közelben, maguknak kell egyéb élelemet keresniük, tehát minden szempontból az szolgálja az érdekük, ha felkötik a nyúlcipőt (pókcipőt?). Egy lakásban pedig egy póknak elegendő csemege található mindössze. Ha pedig már itt tartunk, a vadászpókok kifejezetten hasznosak, mert kifejlett korukban megeszik például a csótányt is. A közösségi felületeken amikor szembejön épp a videó, tény, hogy aggasztóan fest a helyzet, de ennek ellenére is jobb, mint egy Budapesten is átélhető poloskainvázió – hiszen ez utóbbi probléma nem oldja meg magát sajnos.

További cikkek a Rakétán:

Kinyírjuk-e a pókot a lakásban? Pók és ember viszonya nem minden esetben kiegyensúlyozott, és most hogy itt a tavasz, felmerül a kérdés, hogy mit tegyünk a lakásban talált nyolclábúakkal. Csapjuk le őket? Rakjuk ki a lakásból? És ha kiraktuk, visszajön, egyáltalán túléli a környezetváltozást? Válaszok egy többé-kevésbé gyógyult arachnofóbiástól.

Megőrizte az örökkévalóságnak a peches kaszáspók erekcióját a gyanta Ilyen leletet a tudósok is ritkán látnak: méretét tekintve nem különösebben, ám tudományos fontossága okán nagyon is jelentős pók-erekció, amely immár 99 millió éve tart. Ez az első gyantában megőrződött, férfi nemi szerv.

Így sző hálót egy pók a Nemzetközi Űrállomáson Már többször is felvitettek pókokat a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, hogy megfigyeljék, miként szövik a hálóikat nullgravitációs környezetben. Kiderült, hogy a háló szerkezete megváltozott a várakozásoknak megfelelően, ám nem minden esetben. De miért nem?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.