A marsjárókhoz fejlesztett technológia forradalmasíthatja a biciklik kerekét

2021 / 03 / 21 / Bobák Áron
A marsjárókhoz fejlesztett technológia forradalmasíthatja a biciklik kerekét
A NASA az elmúlt évtizedekben sok hasznos találmánnyal járult hozzá a technológia fejlődéséhez, most pedig a kaliforniai SMART startuppal összefogva egy újabb területen hozhatnak komoly változást. A titánötvözetből készült, levegő nélküli kerék már jövőre boltokba kerül.

Az amerikai űrügynökség eredetileg a jövőbeli hold- és marsjárókhoz fejlesztette ki a Nitinol+ nevű anyagból készült kereket, ami a nikkel-titán ötvözetnek köszönhetően olyan rugalmas, mint egy gumi, viszont olyan erős, mint a titán. A levegőmentes, formatartó kerék a gyártó szerint semmiben sem marad el a hagyományos gumikeréktől, viszont sokkal tartósabb, így pedig sokkal kisebb terhelést jelent a környezetre nézve.

A várhatóan jövőre, METL márkanéven piacra kerülő, újfajta kerék a SMART és az amerikai űrügynökség Glenn kutatóközpontjának együttműködése révén készülhetett el, egy olyan kezdeményezés keretében, aminek célja, hogy a NASA által kifejlesztett találmányok kereskedelmi forgalomban is megjelenjenek. Elképzelhető, hogy a biciklikerék csak az első lépcsőfok lesz, Santo Padula, a NASA mérnöke például úgy nyilatkozott a technológiáról, hogy az az egész piacot (mármint kerékpiacot) felforgathatja.

(Digital Trends, Fotó: The Smart Tire Company)

További cikkek a témában:

Megtervezték a fűrészlapos biciklit, amivel jégen is kerekezhetünk A Q nevű youtuber pontos instrukciókat ad arról, hogyan téliesítsük a kerékpárunkat, már csak egy befagyott tavat kell keresni hozzá.

Biciklikerékbe szerelt légtisztító teheti jobbá a városok levegőjét A Rolloe-val a bicikli nem csak, hogy nem szennyezi a levegőt, de már egyenesen tisztítja is azt.

Legyártották a hárommilliomodik biciklit a magyar bringagyárban Nahát, eddig nem is tudtuk, hogy Magyarország e-bike-nagyhatalom!


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Felszerelték a B-2 Spiritet az USA legújabb atombombájával
Remélhetőleg sosem fogják élesben bevetni.
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.