A Marsról a Földre visszahozott kőzetminták Kínába érkeznek meg először

2022 / 06 / 23 / Bobák Zsófia
A Marsról a Földre visszahozott kőzetminták Kínába érkeznek meg először
Volt-e valaha élet a Marson? A kérdés régóta foglalkoztatja a kutatókat, ezért a marsi mintagyűjtő projektek száma egyre szaporodik, a kínai űrügynökség bejelentése szerint már 2031-re a földi laborokban vizsgálhatják a kőzetmintákat.

A kínai űrügynökség által tervbe vett marsi mintagyűjtő programmal kapcsolatban június 20-án újabb információkat osztott meg Szun Cöcsou, a Tianwen-1 misszió tervezője: elmondása szerint a mintákat már 2031 júliusában visszahozhatják a Földre, megelőzve ezzel a 2033-as érkezést célként kitűző NASA/ESA Mars Sample Return küldetést. A Mars Sample Return során azokat a kőzetmintákat juttatják majd vissza a bolygóra, amelyeket jelenleg a Perseverance marsjáró gyűjt szorgalmasan a Mars Jezero kráterében, ahol éppen a Hogwallow Flats nevű régióban kezdi meg újabb tevékenységeit.

A NASA és az Európai Űrügynökség közös programja során eredetileg 2026-ban érkezett volna a vörös bolygóra az a leszállóegység, amely a Perseverance által hátrahagyott tárolók összeszedését végző marsjárót és az ezeket a Mars körüli pályára eljuttató űreszközt (Mars Ascent Vehicle, MAV) szállítja - ez utóbbi végül az ESA által fejlesztett Earth Return Orbiternek adja majd át szállítmányát, hogy az biztonságosan lezárt állapotban hozza el a Földre a kőzeteket. A bonyolult művelet kivitelezésének egyik nehézségét a marsjáró és a MAV együttes szállítása jelenti, ami a NASA elemzései alapján nem kivitelezhető, ezért a terveket módosították két leszállóegységgel megvalósított landolásra, az újabb egység elkészítése miatt viszont a missziót elhalasztották 2028-ra. Ennek következtében a kőzetek sem érkezhetnek vissza 2033-nál előbb, ami azt jelenti, hogy a kínai küldetés nagy valószínűséggel előbb hoz eredményeket és előbb juttat vissza marsi mintákat a Földre.


A MAV (Mars Ascent Vehicle) látványterve (Kép: NASA)

A Kína által tervezett programban ennél valamivel egyszerűbben valósítják meg a kőzetgyűjtést: a Tianwen-3 misszió során egy leszállóegység és a mintákat a keringőegységhez eljuttató AV (Ascent Vehicle) 2029-ben száll le a Mars felszínére és a fúrásokat helyben végzik el, ellentétben a Marson nagy utat bejáró és a 477 solját (marsi napját) töltő Perseverance számos helyszínen végzett mintagyűjtésével. A gyűjtéshez a Tianwen-3 küldetésben lehetséges, hogy egy négylábú robotot is használnak, ami nem példa nélküli ötlet: a NASA is tervezte a Boston Dynamics robotkutyájának, Spotnak egy módosított változatát küldeni a Marsra, mivel a kerekeken guruló megoldásnál lehetséges, hogy stabilabb, nehezebb terepen is jobban boldoguló alternatívát nyújtana egy lábakon járó gép alkalmazása.

A kínai tervek szerint a minták 2030 októberében hagyják el a Marsot és 2031 júliusában érkeznek a Földre, így, amennyiben sikerül tartani az ütemtervet, Kína válhat az első olyan országgá, amelynek a laboratóriumaiban marsi kőzeteket vizsgálhatnak. Addigra azonban egy másik országban, ha nem is a Marsról, de a bolygó egyik holdjáról származó minták már felfedhetik titkaikat a kutatók előtt, a japán űrügynökség (JAXA) ugyanis 2029-re hozza vissza a Phobos-ról a 10 grammnyi talajmintát, amit a Mars Moons Exploration küldetés keretében gyűjt össze.

(Space News Fotó: NASA/JPL-Caltech/ASU)

Néhány éven belül felfedezhetjük a földön kívüli életet - és ha nem vigyázunk, ki is pusztíthatjuk Az emberiséget időtlen idők óta foglalkoztatja a kérdés, hogy van-e élet a Marson, ám szakértők egy csoportja szerint az ennek kiderítésére tett erőfeszítéseinket paradox módon éppen az húzhatja keresztül véglegesen, ha sikerül embert küldenünk az égitestre.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Újraírták a Tejútrendszer történetét
Nem először történt ilyen és lehetséges, hogy további elemzések után tovább tisztul a kép a galaxis múltját illetően.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.