Bár a tehenek és juhok katasztrófát okozhatnak, a megoldás szerencsére már a tengerben úszkál

2021 / 03 / 08 / Justin Viktor
Bár a tehenek és juhok katasztrófát okozhatnak, a megoldás szerencsére már a tengerben úszkál
Egy új tengeri moszat-alapú takarmány-kiegészítő csökkentheti a légkörbe kerülő egyik legveszélyesebb üvegház hatású gáz, a metán mennyiségét.

Böfögés és fing

A kérődzők, például a tehenek és a juhok böfögésből és bélgázaiból felszabaduló erős üvegházhatású gázok jelentős mértékben hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Diana Zlotnikov New York-i gazdának rengeteg ilyen metánt böfögő juha van, melyek az emésztésük melléktermékeként szabadítják fel a káros gázt.

A metán olyan gáz, amelynek “bolygófűtő” kapacitása 28-szorosa a szén-dioxidénak. Az állattartó gazdálkodás rengeteg szén-dioxidot és metángázt képes előállítani, melyek a leghírhedtebb üvegházhatású gázok. Ezek együttesen nem kevesebb, mint az összes üvegházhatású gáz-kibocsátás közel 15 százalékát teszik ki, és eképp a klímaváltozás egyik legfőbb okozói.

Öt évvel ezelőtt Diana nekiállt átszervezni gazdaságát a regeneratív mezőgazdaság elveit szem előtt tartva, olyan gyakorlatokat vezetve be, melyek nemcsak a szén-dioxid-lábnyom csökkentését jelentik, de segítenek annak megkötésében is. Diana úgy tervezte át a gazdaságát, hogy az szénelnyelőként működjön, amely képes kivonni a szenet a légkörből és megkötni azt a talajban.

Barnamoszatból kivont cukorral gyógyítanák az Alzheimer-kórt Tizenhét év után ismét szabad utat kapott egy Alzheimer-gyógyszer; szakemberek egy része bizakodó, míg mások szkeptikusan fogadták a hírt. Megint mások az AI-t tartják az Alzheimer-kór elleni küzdelem legnagyobb esélyesének.

Segít a csemete

A legnagyobb kihívást mindazonáltal a juhokból származó metángáz csökkentése jelentette. Néhány kutatás alapján kipróbálta a különböző takarmányok keverékét (fokhagyma, hüvelyesek, lucerna), de semmi nem vált be igazán. Egy nap lánya, Nicole, aki másodéves középiskolai tanuló, hatékony megoldásként rábukkant az asparagopsis taxiformisra, ami egyfajta kereskedelmi forgalomba egyelőre még nem kerülő vöröshínár (bár vannak már, akik próbálnak ezen változtatni).

Alexia Akbay vegyész és vállalkozó ezek közé tartozik. Cége, a Symbrosia olyan vöröshínár alapú takarmány-kiegészítőket állít elő, melyek drámai módon csökkenthetik az állattenyésztés metántermelését. 

Laboratóriumi vizsgálatok és terepi kísérletek során ennek a hínárnak egy kis részét hozzáadták a tehén normális napi takarmányához, összesen a teljes takarmánybevitel körülbelül 0,2 százalékát kitevő mennyiséget, és ezzel 98 százalékkal csökkentették a keletkező metán mennyiségét. Ez lenyűgöző eredmény egy olyan csatában, melyben az eddig kipróbált legtöbb megoldás körülbelül 20 vagy 30 százalékkal csökkentette a metán-kibocsátást.

Mindeközben a takarmány-kiegészítőként felhasznált hínár termesztése szintén hozzájárulhat a szén-dioxid gáz megkötéséhez, és csökkentheti az óceán savanyodását, mivel a növény táplálékként felszívja a szenet a vízből.

Rob Kinley tudós, aki metánhibitorként határozta meg a spárgát, azt mondta, hogy ez lehet a legígéretesebb módszer az állatállomány metánkibocsátásának megszüntetésére a következő évtizedben. Ez azért is jelentős eredmény mert pusztán az állattenyésztésből származó metán mennyisége körülbelül megegyezik a mintegy 650 millió autó kibocsátásával.

(Forrás: TheVerge Kép: SeaForest)

Ez is érdekelhet:

Új stratégia a Covid-19 ellen, az ehető tengeri moszat-kivonat még a Remdesivirt is felülmúlta. A dengue és a Zika ellen már bevált A koronavírus járvány kórokozója ellen nem csupán meglévő és új gyógyszerek, védőoltások kifejlesztésével küzdenek a kutatók, de a vírus teljes hatásmechanizmusát vizsgálva keresik a lehetséges beavatkozási pontokat, ha úgy tetszik, a réseket a pajzson. Szerencsére akad már ilyen, működő megközelítés is.

A 2018-as Exxon metánkitörés megdöbbentő számai egy friss jelentésben Egy 2018-ban történt kitörés során az Exxon Mobil Corporation Ohioban lévő földgázkútja több metánt bocsátott ki a légkörbe egy, mint néhány ország egy egész év alatt.

A SpaceX földgázt keresne Texasban Elon Musktól nem idegenek a váratlan üzleti fordulatok, de a SpaceX-től talán mégis elsősorban az űr kutatásával és az abban alkalmazott technológiával kapcsolatos híreket várnánk. A vállalat most mégis meglepő bejelentést tett, azt tervezik, hogy földgázt keresnek Texas államban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.