A SpaceX földgázt keresne Texasban

2021 / 01 / 31 / Justin Viktor
A SpaceX földgázt keresne Texasban
Elon Musktól nem idegenek a váratlan üzleti fordulatok, de a SpaceX-től talán mégis elsősorban az űr kutatásával és az abban alkalmazott technológiával kapcsolatos híreket várnánk. A vállalat most mégis meglepő bejelentést tett, azt tervezik, hogy földgázt keresnek Texas államban.

Gáz van

A dolognak természetesen van értelme, mivel az Elon Musk vezette cég a Boca Chica-ban található SpaceX gyorsindító állás mellett szeretne fúrni. A bejelentést január 22-én tették a texasi Vasúti szövetséggel folytatott tárgyaláson, és bár a vállalat nem árulta el, hogy pontosan mire kívánják felhasználni a földgázt, de ésszerűnek tűnik az a feltételezés, hogy a rakéta üzemanyagként történő felhasználással kísérleteznének.

Műanyag hulladékból üzemanyag és a földgáznál is hatékonyabb fűtőanyag Miskolcon A Miskolci Egyetemen komoly eredményeket értek el a műanyag hulladék folyékony üzemanyaggá alakításával. A folyamat során melléktermékként keletkező gáz fűtőértéke pedig 40 százalékkal meghaladja a lakossági földgázét.

Ugyanakkor a SpaceX nehézségekbe ütközhet egy olyan jogi eljárás során, mely megakadályozhatja a gázlelőhely kiaknázását. A bonyodalom abból származik, hogy mind a a SpaceX Lone Star Mineral Development nevű leányvállalata, mind pedig a harmadik félként megjelenő Dallas Petroleum Group tulajdonjogot igényeltek a földgáz-kút felett.

Peres ügyek

A DPG hónapokig tartó jogi eljárást indított az állam energiaszabályozó hatóságaként eljáró texasi Vasúti szövetségnél, és közelben lévő Brownsville-i állami bíróságon, hogy biztosítsa saját jogait a lelőhelyhez.

Másfelől a fosszilis tüzelőanyag-iparba való belépés ellentmond Elon Musk (a SpaceX vezérigazgatója) gondosan kidolgozott márka-imidzsének, mely szerint meg kívánja állítani a klímaváltozást, különösképpen a gázüzemű autózásról az elektromos járművekre való áttérés révén.

Joe Biden új gazdaságot ígér az USA-nak, a zöld energia és a földgáz kora jöhet A jövő globális energiapolitika-térképe egyfelől tisztul, másfelől elmosódik a CO2 és egyéb szennyezőanyagok szmogjában. Ugyanakkor az egyik legnagyobb szereplő novemberben olyan új vezetőt választhat, akinek konkrét tervei vannak.

A dolog ugyanakkor egyelőre elkerülhetetlennek tűnik.

Elon Musk kijelentette, hogy szintetikus, szén-dioxid-semleges rakétaüzemanyagot szeretne kifejleszteni, de amíg ez még nem létezik, addig a SpaceX rakétáknak valamit használniuk kell a Földről történő elemelkedéshez.

Musk decemberben Texasba költözött, hogy a SpaceX Starship űrhajójára és a Tesla vállalat új Gigafactory-jára összpontosítson, amelyet Austin közelében építenek. A milliárdos nemrégiben arról is tweetelt, hogy 100 millió dollárt tervez felajánlani a legjobb szén-dioxid-megkötési technológia kifejlesztőjének. Az így megtámogatott technológiát valószínűleg szintetikus szén-semleges rakéta üzemanyag előállításához kívánja felhasználni. Addig is a fosszilis üzemanyagok működtetik a SpaceX rakétákat.

A Raptor motorok üzemanyagként ma túlhűtött folyékony metánt és folyékony oxigént használnak. A vállalat Starship és Super Heavy járműveit Boca Chicában tesztelik, és a helyszínen további indításokat terveznek.

(Forrás: Bloomberg Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

A SpaceX újabb világrekordot döntött Január 24-én, vasárnap, 10: 00-kor (EST) a Falcon 9 rakéta hátán elemelkedett a Földről a Transporter-1 , a SpaceX első dedikált SmallSat Rideshare Program küldetése a Space Launch Complex 40 kilövőállomásról (SLC-40) a floridai Cape Canaveralben.

Elindult a NASA és a SpaceX közös missziója 4 űrhajóssal a fedélzeten Ez is eljött hát, elindult a SpaceX, Elon Musk űrhajózási társaságának első teljes értékű küldetése, a 64-es számú expedíció, vagyis a Crew-1 küldetés. A sikeres kilövést követő misszió során négy asztronauta utazik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Resilience nevű Crew Dragon űrhajó fedélzetén.

A SpaceX kétszer olyan magasra akarja felvinni az űrturistákat, mint az ISS A SpaceX ugyanolyan típusú űrhajókra kínál jegyeket az űrutazásra vágyók számára, mint amelyek a NASA űrhajósait eljuttatják a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Így nézhetünk utána, milyen hatással lesz a mindennapjainkra a klímaváltozás
Az MIT kutatóinak interaktív grafikonjai megmutatják, hány napot tudunk évente a szabadban tölteni számunkra kényelmes hőmérsékleti körülmények között most és néhány év/évtized múlva a világ különböző országaiban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.