Mostantól mindig otthonról dolgozunk? Ezt mondja a Google és a Facebook

2020 / 05 / 26 / Pőcze Balázs
Mostantól mindig otthonról dolgozunk? Ezt mondja a Google és a Facebook
Az elmúlt hetekben a Rakéta is beszámolt arról, hogy a Facebook elindította új videochat szolgáltatását, arról, hogy az ilyen platformokon már nem csak mítingelni, de házasodni is lehet, vagy arról, hogy a VR valahogy még mindig nem érett meg arra, hogy valódi segítség legyen az otthoni munkában. Az elmúlt napokban a Google és a Facebook vezérigazgatója is elárulta, hogy hogyan gondolkozik a home office-ról - és ez nem csak azért érdekes, mert százezrek dolgoznak náluk, hanem azért is, mert a termékeik akarva-akaratlanul leképezik majd, amit a járvány utáni munkáról gondolnak.

Dogfooding, vagyis kutyakajázás. Így hívják azt az, amikor egy cég megeszi azt, amit főz, vagyis a saját termékét használja. A Google-nél dolgozók java valószínűleg nem Microsoft Wordöt vagy Excelt nyomkod, és a Facebooknál sem Google Meeten tartják a megbeszéléseket. Épp ezért különösen érdekes, hogy Sundar Pichai, a Google, és Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója is hosszú interjúkban beszélt arról, hogy hogyan képzeli el a járvány első hulláma után, illetve a következő években a kollegái hétköznapjait.

Zuckerberg a The Verge szerkesztőjének, Casey Newtonnak is elmondta, hogy azzal tervez, hogy a következő 5-10 év végére a facebookosok fele otthonról fog dolgozni. A Facebook alapítója láthatóan próbálja alaposan átgondolni az előttük álló változásokat: első körben csak a távoli állásinterjúkat teszik lehetővé, de már azzal kapcsolatban is vannak elképzelései, hogy az otthoni munkát elsősorban a tapasztaltabb kollegáknak teszik majd lehetővé. A rengeteg friss végzős, akit felvesznek, továbbra is valamelyik irodájukban kell, hogy kezdje a karrierjét, hogy megértsék, hogyan működik egy munkahely.


Oculus for Business - a távmunka jövője?

Ezzel együtt viszont Zuckerberg érezhetően egyre többet beszél az AR-VR (kiterjesztett valóság és virtuális valóság) megoldásokról. A cég Portal nevű termékei, amelyek gyakorlatilag képernyők és webkamerák együttesei, nem örvendtek túl nagy sikernek, részben azért, mert a Facebook korábban nem ügyelt megfelelően a felhasználók magánszférájára, így egy Facebook emblémás kamera a hálóban sokaknak ijesztőbb, mintha a Szörny Rt. teljes szereplőgárdája ülne ott az éjjeliszekrényükön. Viszont most az otthoni munkával új fejezetet tudnak nyitni, illetve ezt próbálják meg. Ahogy az Input Mag is megírta, látványos, már-már a Különvéleményt idéző koncepcióvideót hoztak ki, amelyben egy "mixed reality" munkaállomás prototípusát látjuk működés közben. A videó ugyan csak egy szépen illusztrált elképzelés - de ha figyelembe vesszük, hogy az Oculus nevű, VR-sisakokat gyártó cég is a Facebooké, rögtön izgalmas kép rajzolódik ki arról, hogy hogyan fognak és fogunk otthonról dolgozni, ha bejönnek a számításaik.

A Google-t vezető Sundar Pichai eggyel óvatosabb. Ő többek között a Wired-ös Steven Levy-nek nyilatkozott arról, hogy a korlátozások feloldása után hogyan kezdik újra a munkát a cégnél. A cégvezető kiemelte, hogy részben azért tudtak gyorsan és sikeresen váltani a távoli munkára, mert már futó projekteket kellett otthonról folytatni. Ahogy jönnek az új feladatok, arra számít, hogy nehezebb lesz videochaten ötletelni és irányokat szabni a terveknek - így azzal kapcsolatban is optimista, hogy ikonikus székházaik nem fognak üresen állni a következő években.

Akárhogy is, ha ezek a nagyvállalatok komolyan veszik a home office-t, akkor vagy találnak megfelelő eszközöket hozzá, vagy kifejlesztik azokat. És ha ők maguk is azokkal a programokkal dolgoznak nap mint nap, mint mi, akkor valószínűbb, hogy azok izgalmasabbak, egyszerűbben használhatóak és biztonságosabbak lesznek, mint most.

(Fotó: Facebook)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.