Mostantól mindig otthonról dolgozunk? Ezt mondja a Google és a Facebook

2020 / 05 / 26 / Pőcze Balázs
Mostantól mindig otthonról dolgozunk? Ezt mondja a Google és a Facebook
Az elmúlt hetekben a Rakéta is beszámolt arról, hogy a Facebook elindította új videochat szolgáltatását, arról, hogy az ilyen platformokon már nem csak mítingelni, de házasodni is lehet, vagy arról, hogy a VR valahogy még mindig nem érett meg arra, hogy valódi segítség legyen az otthoni munkában. Az elmúlt napokban a Google és a Facebook vezérigazgatója is elárulta, hogy hogyan gondolkozik a home office-ról - és ez nem csak azért érdekes, mert százezrek dolgoznak náluk, hanem azért is, mert a termékeik akarva-akaratlanul leképezik majd, amit a járvány utáni munkáról gondolnak.

Dogfooding, vagyis kutyakajázás. Így hívják azt az, amikor egy cég megeszi azt, amit főz, vagyis a saját termékét használja. A Google-nél dolgozók java valószínűleg nem Microsoft Wordöt vagy Excelt nyomkod, és a Facebooknál sem Google Meeten tartják a megbeszéléseket. Épp ezért különösen érdekes, hogy Sundar Pichai, a Google, és Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója is hosszú interjúkban beszélt arról, hogy hogyan képzeli el a járvány első hulláma után, illetve a következő években a kollegái hétköznapjait.

Zuckerberg a The Verge szerkesztőjének, Casey Newtonnak is elmondta, hogy azzal tervez, hogy a következő 5-10 év végére a facebookosok fele otthonról fog dolgozni. A Facebook alapítója láthatóan próbálja alaposan átgondolni az előttük álló változásokat: első körben csak a távoli állásinterjúkat teszik lehetővé, de már azzal kapcsolatban is vannak elképzelései, hogy az otthoni munkát elsősorban a tapasztaltabb kollegáknak teszik majd lehetővé. A rengeteg friss végzős, akit felvesznek, továbbra is valamelyik irodájukban kell, hogy kezdje a karrierjét, hogy megértsék, hogyan működik egy munkahely.


Oculus for Business - a távmunka jövője?

Ezzel együtt viszont Zuckerberg érezhetően egyre többet beszél az AR-VR (kiterjesztett valóság és virtuális valóság) megoldásokról. A cég Portal nevű termékei, amelyek gyakorlatilag képernyők és webkamerák együttesei, nem örvendtek túl nagy sikernek, részben azért, mert a Facebook korábban nem ügyelt megfelelően a felhasználók magánszférájára, így egy Facebook emblémás kamera a hálóban sokaknak ijesztőbb, mintha a Szörny Rt. teljes szereplőgárdája ülne ott az éjjeliszekrényükön. Viszont most az otthoni munkával új fejezetet tudnak nyitni, illetve ezt próbálják meg. Ahogy az Input Mag is megírta, látványos, már-már a Különvéleményt idéző koncepcióvideót hoztak ki, amelyben egy "mixed reality" munkaállomás prototípusát látjuk működés közben. A videó ugyan csak egy szépen illusztrált elképzelés - de ha figyelembe vesszük, hogy az Oculus nevű, VR-sisakokat gyártó cég is a Facebooké, rögtön izgalmas kép rajzolódik ki arról, hogy hogyan fognak és fogunk otthonról dolgozni, ha bejönnek a számításaik.

A Google-t vezető Sundar Pichai eggyel óvatosabb. Ő többek között a Wired-ös Steven Levy-nek nyilatkozott arról, hogy a korlátozások feloldása után hogyan kezdik újra a munkát a cégnél. A cégvezető kiemelte, hogy részben azért tudtak gyorsan és sikeresen váltani a távoli munkára, mert már futó projekteket kellett otthonról folytatni. Ahogy jönnek az új feladatok, arra számít, hogy nehezebb lesz videochaten ötletelni és irányokat szabni a terveknek - így azzal kapcsolatban is optimista, hogy ikonikus székházaik nem fognak üresen állni a következő években.

Akárhogy is, ha ezek a nagyvállalatok komolyan veszik a home office-t, akkor vagy találnak megfelelő eszközöket hozzá, vagy kifejlesztik azokat. És ha ők maguk is azokkal a programokkal dolgoznak nap mint nap, mint mi, akkor valószínűbb, hogy azok izgalmasabbak, egyszerűbben használhatóak és biztonságosabbak lesznek, mint most.

(Fotó: Facebook)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.