A Monty Python alapítója húszmilliárdot kér egy digitális firkájáért

2021 / 03 / 23 / Pőcze Balázs
A Monty Python alapítója húszmilliárdot kér egy digitális firkájáért
A digitális gyűjtő és műgyűjtő őrület újabb és újabb szereplőket vonz: most a Twitter vezérigazgatója és a Monty Python társulatból ismert John Cleese bocsátották áruba egy-egy alkotásukat.

Nemrég a Rakétán is beszámoltunk arról, hogy valaki hatvankilencmillió dollárt, vagyis több mint húszmilliárd forintot fizetett ötezer digitális illusztrációért, amiket bárki szabadon, ingyen letölthet az internetről. Az úgynevezett NFT-k (non-fungible tokenek) ugyanis lehetővé teszik, hogy az Ethereum blokkláncon tárolt tanúsítvánnyal "birtokoljunk" digitális alkotásokat, fájlokat. Úgy tűnik, az ilyen hírek már a világ legismertebb humoristáit is megmozgatják: a nyolcvanegy éves John Cleese, aki fél évszázada a Monty Python Repülő Cirkuszának egyik alapítója volt,

nem bírta ki, hogy ne csináljon hülyét az "über-gazdagokból".

A The Verge híre szerint Cleese fogta magát, és az iPad Próján lerajzolta a Brooklyn hidat, mellette néhány madárka és hal körvonalaival, majd fel is tette a művét az OpenSea portálra, ahol jelenleg harmincháromezer dollárt, vagyis több mint tízmillió forintot kínálnak érte. A humorista az akciót bejelentő videója mellé azt írta, hogy örülne, ha a Beeple művésznevű illusztrátorhoz hasonlóan ő is húszmilliárdot keresne az üzlettel. Meglátjuk, összejön-e az összeg az aukció végeként feltüntetett április másodikáig. Az alábbi illusztráció az aukcióra bocsátott remekművet ábrázolja:

 

Eközben a Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey már el is adta az első tweetjét. "Épp beállítom a twitterem", szól a bejegyzés, amiért egy blokklánc-cég vezérigazgatója közel hárommillió dollárt, vagyis körülbelül egymilliárd forintot fizetett. Dorsey az összeget azonnal Bitcoinra váltotta, majd átutalta egy, az afrikai szegényeket segítő kezdeményezésnek. Korábban már hasonlóan magas összegekért talált gazdára például Steve Aoki elektronikus zenész egy alkotása, de a Nyan-cat nevű internetes mémvideó "eredetije" is.

(Fotó: Getty Images Hungary, The Verge)

További cikkek a témában:

Mi ez az egész NFT mánia, és hogy érhet egyetlen fájl húszmilliárd forintot? Buta őrület vagy a gyűjtőszenvedély digitális szintlépése?

A művészettörténet következő fejezete: hatvankilenc millió dollárért kelt el egy JPG-kiterjesztésű képfájl Az árát Ethereummal fizették ki, és ezzel ez a JPG-fájl lett az eddigi legdrágább NFT. De hogy jönnek a képbe a macskák?

Fél perc alatt 60000%-ot emelkedett egy kriptovaluta árfolyama Az elmúlt időszakban már megszokhattuk, hogy ha kriptopénzről van szó, akkor bármi megtörténhet, de az Alice nevű virtuális token szárnyalása még ebben a környezetben is kirívónak számít.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Harvardi tudósok: Lehet, hogy rejtőzik egy fejlett technológiájú, ismeretlen civilizáció itt, a Földön
Elég rangos intézmények kutatói írják, hogy nem szabad kizárni ezt a lehetőséget sem – az ebből az állításból kinövő, esetleges következmények pedig még ennél is vadabbak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.