A műhús után itt az alakváltó száraztészta

2021 / 05 / 21 / Perei Dóra
A műhús után itt az alakváltó száraztészta
Bevásárlás közben az átlagember - érthető módon - nem igazán gondolkodik olyasmin, hogy mekkora gondot okoz megfelelően becsomagolni mondjuk a kedvenc masnis tésztáját. Végeredményben pedig nem is számít, hogy milyen gondosan kialakított a csomagolás, mert többnyire így is rengeteg kihasználatlan hely marad a zacskóban vagy a dobozban.

Erre kerestek, illetve találtak is megoldást amerikai kutatók, akik kifejlesztettek egy tésztát, ami főzés közben veszi fel végleges alakját, de alapjáraton olyan lapos, mintha ráültek volna. Az egész folyamat úgy néz ki, hogy a fejlesztők apró bevágásokat ejtettek a lapos tészta megfelelő helyein, ami lehetővé teszi, hogy az étel elnyerje végső formáját a forró vízben, legyen szó hullámos, masnis, csavart, kagyló, gyűrűs, vagy bármilyen egyéb tésztaformáról. Teng Zhang, a Syracuse Egyetem anyagkutatója, a projekt résztvevője szerint a vájatok helyén

a tészta egyik oldala jobban tágul, mint a másik, amitől az anyag hajlékony.

A kutatócsoport eleinte zselatin-cellulóz kompozitanyagokkal kísérletezett, hogy pontosan megértsék az alakváltozás miértjét, majd miután elég adatot gyűjtöttek, megpróbálkoztak az igazi tésztával. (A bevágások helyét laborkísérletekkel és számítógépes modelleket határozták meg). A megfelelő mintázat megtalálása után már csak be kellett állítani a gépet, hogy mindig azt nyomja bele a nyers tésztába.

A fejlesztők kétféle modellel kísérleteztek: egy párhuzamos bevágásokból álló rendszerrel, ami lehetővé teszi a precíz görbületek kialakítását, valamint egy sugárirányú rendszerrel, amellyel csúcsokat és sarkokat formálnak. A két profil kombinálásával számos különféle térbeli alakzat születhet. A csapat számára nem volt újdonság ez a fajta kísérlet, ugyanis régóta foglalkoznak a különböző anyagok, köztük az élelmiszerek alakváltásával. Elmondásuk szerint a tésztát illetően az volt a fő szempont, hogy lapos kiszerelésben sokkal kevesebb csomagolóanyagot igényel, ami nem mellékesen a szállítást is megkönnyíti. A kutatók becslése alapján a módszerrel a szükséges csomagolóanyag mennyisége minimum ötvenkilenc, de akár nyolcvanhat százalékkal csökkenthető.

(Fotó Gizmodo)

További cikkek a témában:

A lisztkukac az első hivatalosan is élelmiszernek minősülő rovar az Európai Unióban Hétfőn fogadta el az Európai Bizottság a kérelmet a lisztkukac emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerként való forgalmazására. Hogy pontosan hogyan jelenik meg a boltokban, arról az elkövetkező hetekben fogják a szabályokat kialakítani, de valószínűleg őrölve vagy szárított snack falat formájában fogyaszthatjuk majd, kivéve azok, akik allergiásak a poratkára.

Az ízén még dolgozni kell, kinézetre viszont tökéletes pörköltalap a sejtalapú hús prototípusa Alkotói a világ legélethűbb és legnagyobb műhúsának nevezik 3D-nyomtatott találmányukat, melyhez kidolgoztak egy egyedi, mikroszkopikus sajtolási eljárást a valódi hús szerkezetének reprodukálására.

"Szeretném, ha még legalább tíz évig fogyasztanánk állati eredetű húst, de a jövőnket nem ebben látom" Elképesztő ütemben nő a növényi eredetű élelmiszerek iránti kereslet, különösen a vegaburgereké. De vajon kik a fő fogyasztók, min megy a vita az EU-ban, és egyáltalán: mit érdemes tudnunk a huszonegyedik század húspótlóiról?


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.