Az ízén még dolgozni kell, kinézetre viszont tökéletes pörköltalap a sejtalapú hús prototípusa

2021 / 02 / 06 / Perei Dóra
Az ízén még dolgozni kell, kinézetre viszont tökéletes pörköltalap a sejtalapú hús prototípusa
A barcelonai székhelyű NovaMeat története 2018-ban indult, a startup alapítói és munkatársai azóta dolgoznak egy fenntarthatóbb világ megteremtésén 3D-nyomtatott, növényi alapú húsalternatívák létrehozásával. A jövő 'húskészítményeire' a spanyol kormány is felfigyelt, és nemrég kétszázötvenezer eurós támogatást biztosított a cégnek nagy teljesítményű 3D-nyomtatók beszerzésére, melyekbe a kutatók beintegrálhatták egyedi, mikroszkopikus sajtolási eljárásukat.

A Novameat technológiája leutánozza az állati eredetű húskészítmények állagát, ízét, megjelenését és táplálkozástani tulajdonságait, ezáltal képesek műbélszínt, műsteaket, és lényegében bármi mást előállítani. Giuseppe Scionti, a startup alapító-ügyvezető igazgatója egy évtizede folytatja kutatómunkáját, melynek során kollégáival kidolgozták az úgynevezett mikroextrúziós platformjukat, ami annyit tesz, hogy a tökéletes, valódi húsra hasonlító műhús összetételének három százalékban növényi zsiradékból, hetvenkét százalékban vízből, és húszonöt százalékban növényi fehérjéből kell állnia. Az igazgató a FoodNavigator internetes oldalnak adott interjújában beszélt legújabb fejlesztésükről, ami a modern 3D-nyomtatási technológiával kombinálva sorsfordító lehet a húsipar jövőjének szempontjából. A projektet a Novameat kutatója és biotechnológusa, Esther Plans Cortinas vezeti, céljuk pedig a „tiszta hús” létrehozása. A fejlesztés hozzájárulhat a mezőgazdasági tevékenység üvegházhatású-gázkibocsátás, illetve a termőföld- és vízhasználat csökkentéséhez, és egy egészségesebb, hatékonyabb, fenntartható élelmiszer-ellátó rendszer létrehozásával leküzdheti a kegyetlen és környezetkárosító húsipar kihívásait.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NOVAMEAT (@nova_meat) által megosztott bejegyzés

A követők a cég friss Instagram posztja alatt érdeklődtek a műhús ízéről és textúrájáról, melyre azt a választ kapták, hogy az ízén még dolgozni kell, állagra viszont a megtévesztésig hasonlít a valódi húshoz. A hasonló profilú startupok közül egyébként sokan küzdenek ezzel a problémával, ami nem csoda, hiszen az embereket csak úgy lehetne rávenni a váltásra, ha a műhús mindenféle szempontból emlékezteti őket korábbi íz- és illatélményeikre. Pedig a változásra nagy szükségünk lenne,

globális szinten ugyanis évente körülbelül 346.14 millió tonna húst fogyasztunk. Ez a szám ráadásul 2030-ra negyvennégy százalékkal növekedhet.

Ennek ellenére a világ húsigényének előrejelzései bizonytalanok, különös tekintettel a hús alternatívái iránti egyre növekvő keresletre és a virágzó vegán 'húspiacra'. A Novameat közreműködésével azonban a "műsteak-forradalom" hamarabb beköszönthet, mint gondolnánk. Merthogy a cég tervei szerint még idén megkezdhetik a műhús tömeges gyártását, amint beszerezték hozzá a szükséges 3D-nyomtatókat, amelyek tökéletesen lemásolják a húsok szöveteit.

Növekedési stratégiájának részeként a Novameat bejelentette együttműködését a szintén spanyol Disfrutar, a molekuláris gasztronómia úttörőjének számító El Bulli tulajdonában lévő étteremmel. A Michelin-csillagos étterem mögött álló séfek nap mint nap igyekeznek új gasztronómiai távlatokat nyitni művészi, mediterrán ízvilágot idéző ételeikkel. Ez a fajta szemlélet és együttműködés az élelmiszeriparban is változást hozhat, és segíthet megoldani bolygónk egyik legösszetettebb problémáját. "A Disfrutar teljes hozzáférést kap a Novameat által szabadalmaztatott 3D-mikroszkopikus sajtolási eljárásához" - írja a The Spoon. A Disfrutar laboratóriumában már fel is állították a Novameat 3D-nyomtatóját, így remélhetőleg hamarosan megkezdhetik a munkát. A séfek egyébként két évtizede az étterem munkatársai, közülük ketten, Oriol Castro és Eduard Xatruch része volt annak a csapatnak, amelyik feltalálta a molekuláris gasztronómia úgynevezett gömbölyítési technikáját.

Gyorsétterembe járni már nem is olyan egészségtelen, a Burger King penészes hamburgere ezt üzeni Így néz ki egy természetesen viselkedő burger egy hónap után, ha nincs teletömve tartósítószerekkel - ezt szerette volna bemutatni az étteremlánc a provokatív, penészedő hambugert szerepeltető reklámmal.

A NovaMeat persze nem az egyetlen olyan vállalat, amely a 3D nyomtatás technológiáját használja mesterséges húsok előállítására: a JUST Inc. szerint a 3D nyomtatás meghatározó lesz a tiszta hús – sejtalapú, laboratóriumban előállított hús – előállításában, vagy ott van az Aleph Farms, egy izraeli tiszta hús start-up, szintén 3D technológiát alkalmaz, hogy létrehozzon egy olyan vágóhídmentes húst, amely a húsfogyasztás teljes élményét nyújtja a marhahúsos külsejével, alakjával és állagával együtt. A Jet Eat, egy szintén ígéretes indiai vállalkozás arra használja a 3D nyomtatást, hogy valósághű zöldségalapú steaket készítsen. Ami pedig a NovaMeat jövőjét illeti, náluk alapvető fontosságú lesz a termelés fokozása és a termékek szupermarketekbe juttatása a bolygó legtávolabbi zugaiba is, ahol a húspótlókra a legnagyobb igény lenne. Megoldani az egész világ élelmezését, miközben csökkenti a mezőgazdaság ökolábnyomát és felszabadítja az állatokat egy életen át tartó szenvedés alól a legnemesebb cél, amit egy vállalat kitűzhet magának.

(Fotó: NovaMeat)

További cikkek a témában:

"Szeretném, ha még legalább tíz évig fogyasztanánk állati eredetű húst, de a jövőnket nem ebben látom" Elképesztő ütemben nő a növényi eredetű élelmiszerek iránti kereslet, különösen a vegaburgereké. De vajon kik a fő fogyasztók, min megy a vita az EU-ban, és egyáltalán: mit érdemes tudnunk a huszonegyedik század húspótlóiról?

Jöhet egy 3D nyomtatott pizza? Vajon mennyit kell még várnunk az ehető nyomtatványokra? Az ENSZ szerint 10,9 milliárd ember él majd a Földön az évszázad végére: rovarok, műhús, tengeri moszat és 3D nyomtatóval elállított ételek egyaránt szerepelnek a jövő ételalternatívái között, de vajon a gyomrunk mit szól majd ehhez?

Nemsokára forgalomba hozzák az első erőszakmentes, laborban növesztett húsból készülő terméket A húsevéshez tömegesen kell az állatokat leölni, ami sokak szerint nem helyes. A globális húsfeldolgozó ipar nem csupán a lelkiismeretünket, de a környezetünket is súlyos mértékben terheli. Szerteágazó hatásaitól gyorsul a bolygó felmelegedése, mérgeződik a talaj és a növényzet, csökken a biodiverzitás. A jövő azonban már megjelent a láthatáron, a laborban növesztett “tiszta hús” képében.


Az Alpokban kirándult, 280 millió éves elveszett világot fedezett fel
Az Alpokban kirándult, 280 millió éves elveszett világot fedezett fel
Olyan ősi ez az ökoszisztéma, hogy még a dinoszauruszok előtti időből származik.
Ekkor és így halnak ki az emlősök – Köztük mi is
Ekkor és így halnak ki az emlősök – Köztük mi is
Egész váratlan dolog nyír majd ki minket (ha addig minden mást megúszunk): egy új szuperkontinens, a Pangea Ultima. Időpontra is van ötlet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.