A Novameat technológiája leutánozza az állati eredetű húskészítmények állagát, ízét, megjelenését és táplálkozástani tulajdonságait, ezáltal képesek műbélszínt, műsteaket, és lényegében bármi mást előállítani. Giuseppe Scionti, a startup alapító-ügyvezető igazgatója egy évtizede folytatja kutatómunkáját, melynek során kollégáival kidolgozták az úgynevezett mikroextrúziós platformjukat, ami annyit tesz, hogy a tökéletes, valódi húsra hasonlító műhús összetételének három százalékban növényi zsiradékból, hetvenkét százalékban vízből, és húszonöt százalékban növényi fehérjéből kell állnia. Az igazgató a FoodNavigator internetes oldalnak adott interjújában beszélt legújabb fejlesztésükről, ami a modern 3D-nyomtatási technológiával kombinálva sorsfordító lehet a húsipar jövőjének szempontjából. A projektet a Novameat kutatója és biotechnológusa, Esther Plans Cortinas vezeti, céljuk pedig a „tiszta hús” létrehozása. A fejlesztés hozzájárulhat a mezőgazdasági tevékenység üvegházhatású-gázkibocsátás, illetve a termőföld- és vízhasználat csökkentéséhez, és egy egészségesebb, hatékonyabb, fenntartható élelmiszer-ellátó rendszer létrehozásával leküzdheti a kegyetlen és környezetkárosító húsipar kihívásait.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A követők a cég friss Instagram posztja alatt érdeklődtek a műhús ízéről és textúrájáról, melyre azt a választ kapták, hogy az ízén még dolgozni kell, állagra viszont a megtévesztésig hasonlít a valódi húshoz. A hasonló profilú startupok közül egyébként sokan küzdenek ezzel a problémával, ami nem csoda, hiszen az embereket csak úgy lehetne rávenni a váltásra, ha a műhús mindenféle szempontból emlékezteti őket korábbi íz- és illatélményeikre. Pedig a változásra nagy szükségünk lenne,
globális szinten ugyanis évente körülbelül 346.14 millió tonna húst fogyasztunk. Ez a szám ráadásul 2030-ra negyvennégy százalékkal növekedhet.
Ennek ellenére a világ húsigényének előrejelzései bizonytalanok, különös tekintettel a hús alternatívái iránti egyre növekvő keresletre és a virágzó vegán 'húspiacra'. A Novameat közreműködésével azonban a "műsteak-forradalom" hamarabb beköszönthet, mint gondolnánk. Merthogy a cég tervei szerint még idén megkezdhetik a műhús tömeges gyártását, amint beszerezték hozzá a szükséges 3D-nyomtatókat, amelyek tökéletesen lemásolják a húsok szöveteit.
Növekedési stratégiájának részeként a Novameat bejelentette együttműködését a szintén spanyol Disfrutar, a molekuláris gasztronómia úttörőjének számító El Bulli tulajdonában lévő étteremmel. A Michelin-csillagos étterem mögött álló séfek nap mint nap igyekeznek új gasztronómiai távlatokat nyitni művészi, mediterrán ízvilágot idéző ételeikkel. Ez a fajta szemlélet és együttműködés az élelmiszeriparban is változást hozhat, és segíthet megoldani bolygónk egyik legösszetettebb problémáját. "A Disfrutar teljes hozzáférést kap a Novameat által szabadalmaztatott 3D-mikroszkopikus sajtolási eljárásához" - írja a The Spoon. A Disfrutar laboratóriumában már fel is állították a Novameat 3D-nyomtatóját, így remélhetőleg hamarosan megkezdhetik a munkát. A séfek egyébként két évtizede az étterem munkatársai, közülük ketten, Oriol Castro és Eduard Xatruch része volt annak a csapatnak, amelyik feltalálta a molekuláris gasztronómia úgynevezett gömbölyítési technikáját.
A NovaMeat persze nem az egyetlen olyan vállalat, amely a 3D nyomtatás technológiáját használja mesterséges húsok előállítására: a JUST Inc. szerint a 3D nyomtatás meghatározó lesz a tiszta hús – sejtalapú, laboratóriumban előállított hús – előállításában, vagy ott van az Aleph Farms, egy izraeli tiszta hús start-up, szintén 3D technológiát alkalmaz, hogy létrehozzon egy olyan vágóhídmentes húst, amely a húsfogyasztás teljes élményét nyújtja a marhahúsos külsejével, alakjával és állagával együtt. A Jet Eat, egy szintén ígéretes indiai vállalkozás arra használja a 3D nyomtatást, hogy valósághű zöldségalapú steaket készítsen. Ami pedig a NovaMeat jövőjét illeti, náluk alapvető fontosságú lesz a termelés fokozása és a termékek szupermarketekbe juttatása a bolygó legtávolabbi zugaiba is, ahol a húspótlókra a legnagyobb igény lenne. Megoldani az egész világ élelmezését, miközben csökkenti a mezőgazdaság ökolábnyomát és felszabadítja az állatokat egy életen át tartó szenvedés alól a legnemesebb cél, amit egy vállalat kitűzhet magának.
(Fotó: NovaMeat)