A NASA a gamereket is bevonja a korallzátonyok kutatásába
2020 / 05 / 22 / perei.dora
A NASA a gamereket is bevonja a korallzátonyok kutatásába
A NeMO-Net letöltésével többet kapunk egy szimpla játéknál, ugyanis egy globális koralltérkép létrehozásában segítjük a kutatókat: egyszerűen csak ki kell választanunk, hogy milyen tengeri élőlényt látunk a képen, a NASA szuperszámítógépe pedig teszi a dolgát.

A Föld szubtrópusi és trópusi tengereiben élő korallzátonyok nemcsak a világ legkülönlegesebb, de a leginkább veszélyeztetett ökoszisztémái. Természetvédelmi szakemberek szerint azok ugyanis a trópusi esőerdőkhöz hasonló mennyiségű faj otthonát jelentik. Emellett mérsékelik a hullámzást és ezáltal a part erózióját, nem utolsó sorban több országnak a búvárturizmus vagy a halászat révén állandó bevételt biztosítanak. A korallzátonyok fennmaradása azonban egyre bizonytalanabb többek között az óceáni hőmérséklet emelkedése, az óceánok savasodása és a környezetszennyezés miatt.

Itt jön képbe a NASA

A NASA munkatársai szeretnék alaposabban feltérképezni és megérteni a korallzátonyok világát, amihez viszont nagy mennyiségű információt kell gyűjteniük. Az űrkutatási szervezet Ames Kutatóközpontjának kutatói évek óta olyan eszközök kifejlesztésén dolgoznak, amelyek minden eddiginél pontosabban feltérképezik a sekély tengerpartokat. Technológiájukat eredetileg csillagok megjelenítésére készítették, ám azt végül a tengerfenék kutatásának szentelték többek között Puerto Rico, Guam és Szamoa területén: a fenéken elhelyezett folyadéklencsés kamerák 3D-s felvételeken rögzítik a korallokat.

Több mint gyerekjáték

Ezen a ponton segíthetik a NASA szakértőit a NeMo-Net (Neural Multi-Modal Observation and Training Network) játékosai, akik a Nautilus kutatóhajóval lemerülhetnek a tengerfenékre. Persze csak virtuálisan. A felhasználóknak csak annyi a dolguk, hogy kiválasszák: algát, tengeri moszatot vagy más élőlényt látnak a fotón, közben pedig a NASA Pleiades szuperszámítógépe teszi a dolgát. Minél több korallt osztályoznak a játékosok, a gép annál nagyobb pontossággal azonosítja azokat.

A cél egy adatbázis és egy globális koralltérkép létrehozása a játékosok inputjai alapján.

A felhasználók láthatják előrehaladásukat a térképen, emellett oktatóvideókat is nézhetnek az óceán mélyéről. Ved Chirayath, a NASA Ames kutatóközpontjának vezető kutatója szerint a NeMO-Net segítségével a legjelentősebb erőforrást, az emberi tudást alkalmazzák a projektben.

"A játék első osztályos kortól ajánlott, vagyis még a legfiatalabbak is rendezhetik az adatokat, miközben segíthetnek feltérképezni az élet egyik legszebb formáját” – olvasható a NASA honlapján.

A felhívás kiemeli a korallzátonyok szerepét az orvostudományban is, hiszen a bennük élő szivacsok, puhatestűek és más organizmusok többféle betegség kezelésére használt gyógyszer összetevői. A NeMO-Net egyelőre csak az Apple App Store-ban elérhető, de hamarosan érkezik az Androidos verzió is.

(Fotó: NASA)


Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
AKCIÓS ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁSOK BUDAPESTEN AKÁR 27 915 000 Ft-tól. TÉLI AKCIÓ A CORDIÁTÓL
Legyen a leggyorsabbak között, és szerezze meg álmai otthonát egyedülálló kedvezménnyel! 2020. december 31-ig kiemelt kedvezménnyel, akár 9% árelőnnyel vásárolhatja meg az ideális lakást kínálatunkból.
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.