A NASA holdmissziójának indítását újra elhalasztják

2022 / 02 / 03 / Bobák Zsófia
A NASA holdmissziójának indítását újra elhalasztják
Az eredeti tervek szerint februárban kezdték volna az SLS rakéta tesztelését az indítóálláson, de ez az időpont most március-áprilisra került át. A NASA bejelentése szerint nincs szó súlyos problémáról, csak szeretnének minél alaposabban felkészülni az első küldetésre.

Az Artemis I küldetés lesz az első azoknak a NASA misszióknak a sorában, amelyek révén, sok évtizedes kihagyás után, újra ember léphet majd a Holdra. Az Artemis program első szakaszában még asztronauták nélkül, csak néhány próbababa, játékfigura és az Amazon Alexája társaságában repül majd az űrügynökség hatalmas SLS rakétája és az általa szállított Orion űrkapszula, az emberes küldetések, az első projekt sikeres kivitelezése esetén, 2024-ben vagy utána következnek. Az Artemis II misszió során az Orionban helyet foglaló legénység Hold körüli útra indul, az Artemis III küldetés pedig újra embert visz a Holdra a tervek szerint.

A program első kritikus lépését, az újonnan fejlesztett Space Launch System összeszerelését és felkészítését már régen megkezdték, tavaly júniusban be is mutatták a rendszer gyorsítórakétákkal ellátott verzióját is és októberben az Orion kapszulát is elhelyezték az űrhajón. A NASA januárban azt is ismertette, hogy hogyan fog kinézni az a kommunikációs rendszer, ami a későbbi emberes missziókat felügyeli: a Callisto nevű egységen belül a Webex videókonferencia platformján kívül az Alexa hangasszisztensét is tesztelik, később ezekkel az eszközökkel tartják fenn az irányítóközpont és a legénység, illetve a legénység és az űrhajó közti kommunikációs kapcsolatot.

Az Artemis I indulására azonban még várni kell, a NASA a tegnapi napon bejelentette, hogy a további felkészülés még néhány hetet vesz igénybe, így az SLS indítóállásra való megérkezésére és végső tesztelésére márciusnál előbb nem kerül sor, a küldetés emiatt a tervezett márciusi határidőre semmiképpen nem áll majd készen, április-májusban lehet számítani a rakéta indítására. Az űrügynökség közleménye szerint a halasztást nem valamilyen nem várt probléma okozta, egyszerűen a kisebb munkák, az űrhajó alapos ellenőrzése, akár olyan apró, de fontos részletek, mint egy-egy karcolás elsimítása, időt vesznek igénybe, a NASA pedig nem bíz semmit a véletlenre a misszió sikerével kapcsolatban. Az SLS-t a floridai Kennedy Űrközpont 39B indítóállására március közepén vagy később fogják kivinni a NASA egyik speciális hernyótalpas szállítójárművének segítségével, ahol feltöltik üzemanyaggal és elpróbálják a későbbi, már élesben zajló indítás minden lépését, kivéve persze magát a kilövést.

Az űrhajót ezután visszaviszik az összeszereléshez használt épületbe (Vehicle Assembly Building, VAB), majd döntenek róla, hogy az április nyolcadikától huszonharmadikáig tartó, vagy a május hetedikétől huszonegyedikéig tartó időablakot választják az Artemis I misszió elindításához.

(Fotó:NASA/Chad Siwik)

Holdutazó űrhajós válhat az Amazon Alexájából Igaz, hogy nemrég még a konnektort ajánlotta játékra egy kisgyermeknek, de az optimista kutatók máris egy NASA-űrhajóra fogják delegálni virtuális asszisztensnek.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.