Először láthatjuk egyben a szupernehéz rakétát, amely embert visz majd a Holdra

2021 / 06 / 13 / Felkai Ádám
Először láthatjuk egyben a szupernehéz rakétát, amely embert visz majd a Holdra
A Space Launch System (SLS) a NASA szupernehéz hordozórakétája.

Az SLS részben új, részben régi technológiára alapszik, hiszen felhasználja az űrsikló program bizonyos alkatrészeit is, és a törölt Constellation programot követi, lényegében tehát a rendszerből kivont űrsiklókat helyettesíti. Az SLS része a NASA mélyűri felfedezéseinek, a tervek szerint nem csak a Holdra juttat majd embert, de a Marsra is. Az SLS hordozórakétának 3 konfigurációja lesz: Block 1, Block 1B és Block 2. A lenti képen a végleges Block 1 változat látható, amelyre most először tehát már a gyorsítórakétákat is ráhelyezték.


Végre egyben: az SLS első fokozatára felkerült a két gyorsítórakéta. (Forrás: NASA)

Mindegyik konfiguráció ugyanazt az első fokozatot fogja használni négy főhajtóművel, de különbség lesz a gyorsítórakétákban, illetve abban is, hogy milyen rakományt juttatnak az űrbe. A Block 1 csak rakományt szállít majd, a másik két változat viszont űrhajósokat is. A szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták (SRB) az űrsikló (Space Shuttle) program gyorsítórakétáin alapulnak. Az SLS Block 1 konfigurációjának hajtóereje amúgy 15 százalékkal nagyobb, mint a Saturn V-é (ez volt az Apollo-program szupernehéz hordozórakétája), a terhelhetősége viszont alacsonyabb. Mint a lenti képen látható, jelenleg még nem kerültek fel a rakétára az első fokozat (core stage) feletti részek.


Így fest a Block 1 konfiguráció: a gyorsítórakétákkal ellátott első fokozatra kerül majd az Orion űrhajó. (Forrás: NASA)

Mind az első fokozatot, mind a repülési szoftvert a Boeing fejleszti, és a Block 1 az Orion űrhajóval még idén felrepülhet az űrbe az Artemis 1 küldetés részeként. Az Artemis 1-ben azonban még nem utaznak emberek az űrhajóban, erre csak 2023-ban kerül majd sor – írja a BBC. Márciusban egyébként lezajlott a hajtőművek Green Run tesztsorozatának utolsó állomása – ekkor a hajtóművek nyolc percen át működtek (ennyi idő alatt juthat az SLS a világűrbe).

Az Artemis II-ben már az SLS segítségével asztronauták állnak pályára a Hold körül, majd elvileg 2024-ben megtörténik a következő jelentős lépés – az Artemis III misszió ismét embert juttat a Hold felszínére. Az ehhez használt leszállóegység pedig érdekes módon egy másik szupernehéz hordozórakéta lehet, a SpaceX által fejlesztett Starship, viszont jelenleg nem kizárt, hogy még egy másik leszállóegységet is fejlesztenek emellett.

További cikkek a témában:

Nagy lépés mindenkinek: végre nem robbant fel a sikeres landolás után sem Elon Musk Mars-rakétája A Starship ötödik prototípusa immár gond nélkül landolt a sikeres kilövést követően, és utána is egyben maradt.

Nagy tervei vannak az USA hadseregének Elon Musk Csillaghajójával A jelenleg fejlesztés alatt álló járműnek a hadsereg logisztikájában jutna kiemelt szerep.

Nem az volt az ok, amire sokan gondoltak: azonosította a NASA az SLS rakéta hibáját Az első híresztelések ellenére nem az űrsiklótól örökölt hajtőművek hibája miatt állt le a teszt a hétvégén jóval a tervezett idő előtt.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.