Tiszteletet parancsoló látvány a NASA Hold-küldetésre szánt űrhajója immár végre egyben

2021 / 10 / 23 / Felkai Ádám
Tiszteletet parancsoló látvány a NASA Hold-küldetésre szánt űrhajója immár végre egyben
Az Orion űrkapszula rákerült a NASA szupernehéz rakétájára, és igazán döbbenetes látvány nyújt – hamarosan ez a szerkezet szállíthat ismét embert a Holdig.

Idén nyáron már ráhelyezték az SLS Block 1 változatára a gyorsítórakétákat is, de most, a „mű” megkoronázasaként rákerült a rakétára az Orion űrhajó is – minderről a lentebb kattintható cikkünkben is írtunk, és abban foglaltuk össze az SLS különböző kiszereléseit, valamint a fejlesztések és a missziók időrendjét. Emlékeztetőül azonban álljon itt ennyi röviden: Az SLS részben új, részben régi technológiára alapszik, hiszen felhasználja az űrsikló program bizonyos alkatrészeit is, és a törölt Constellation programot követi, lényegében tehát a rendszerből kivont űrsiklókat helyettesíti. Az SLS része a NASA mélyűri felfedezéseinek, a tervek szerint nem csak a Holdra juttat majd embert, de a Marsra is. Az SLS hordozórakétának 3 konfigurációja lesz: Block 1, Block 1B és Block 2. A lenti képen a végleges Block 1 változat látható, amelyre tehát a gyorsítórakéták után most végre az Orion űrkapszulát is ráhelyezték.

Először láthatjuk egyben a szupernehéz rakétát, amely embert visz majd a Holdra A NASA által fejlesztett, rendkívül erős Space Launch System (SLS) a tervek szerint még ebben az évtizedben embert juttatna a Hold felszínére.

Mint azt a NASA közleménye írja a lenyűgöző kép kapcsán – a szerkezet így már készen áll az Artemis 1 repülési tesztre. Egyébként mind az első fokozatot, mind a repülési szoftvert a Boeing fejleszti. Az Artemis 1 során még nem utaznak emberek az űrhajón, erre majd csak az Artemis 2 küldetés esetén számíthatunk. Lent pedig immár a valóságban, egyben lehet megtekinteni a szerkezetet, és kis figyelmeztetés: jó hosszan kell majd görgetni.

A Hold után pedig a Mars jöhet, de ennyire viszont kár a dolgok elébe szaladni, még az Artemis 1-et is még több teszt előzi meg, amely immár az egész összeszerelt szerkezetet egyben vizsgálja, és csak ezt követheti a tényleges kilövés, amelynek jelenlegi céldátuma 2022 februárja.

(Címlap- és borítókép: művészi ábrázolás az egybeszerelt SLS és Orionról, forrása: Flickr/VALERIE ROCHE)

További cikkek a témában:

Éveket késett, de a NASA végre bemutatta a legerősebb rakétáját A NASA végre bemutatta az új űrutazási rendszerét, a Space Launch System-et (SLS), amellyel a tervek szerint legkorábban 2024-ben ismét amerikai asztronautákat juttatnának a Holdra.

Hiba lépett fel az SLS rakéta tesztje során, mellyel a NASA visszatérne a Holdra A Space Launch System (SLS) egy szupernehéz hordozórakéta, amely fontos része a NASA mélyűri felfedezéssel kapcsolatos terveinek. Amennyiben azonban a NASA tervei csúsznak, az nem csak a mostani probléma miatt lesz.

Nem az volt az ok, amire sokan gondoltak: azonosította a NASA az SLS rakéta hibáját Az első híresztelések ellenére nem az űrsiklótól örökölt hajtőművek hibája miatt állt le a teszt a hétvégén jóval a tervezett idő előtt.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.