Elindult a NASA és a SpaceX közös missziója 4 űrhajóssal a fedélzeten

2020 / 11 / 16 / Justin Viktor
Elindult a NASA és a SpaceX közös missziója 4 űrhajóssal a fedélzeten
Ez is eljött hát, elindult a SpaceX, Elon Musk űrhajózási társaságának első teljes értékű küldetése, a 64-es számú expedíció, vagyis a Crew-1 küldetés. A sikeres kilövést követő misszió során négy asztronauta utazik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Resilience nevű Crew Dragon űrhajó fedélzetén.

Frissítés 11.16. 23:04

Az asztronauták bejelentkeztek egy hosszabb videóban nyújtva betekintés a Resilience-ben történő utazásba, úton az ISS felé. Ez is egy igazi "első", a világűr kutatásában, ilyen sem történt még soha és egészen fantasztikus, hogy már ez is lehetséges. Ne feledjük, a négy űrhajós még csak úton van az ISS felé.

Crew-1 küldetés

A NASA természetesen élőben közvetítette a Cape Canaveral űrközpontból magyar idő szerint hétfőn 01:27-kor indított űrhajó startját. A Crew Dragon a megszokott Falcon 9 Block 5 rakéta hátán utazott, az első fokozat a szintén megszokott módon levált és landolt, ezúttal nem a “Hát persze, hogy még mindig szeretlek” (Of course I still love you) dokkolón, hanem a “Csak olvasd el a leírást” (Just read the instructions) névre keresztelt úszó platformon.

A fedélzeten utazó asztronauták, név szerint Michael Hopkins, Victor Gloverel és Shannon Walker amerikaiak, Szoicsi Nogucsi pedig japán nemzetiségű. Maga a repülés várhatóan 27 órát vesz igénybe, majd dokkolnak a Nemzetközi Űrállomáson, csatlakozva az ott dolgozó Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, és Kate Rubins amerikai űrhajósokhoz, hogy hat hónapot töltsenek 400 km magasan keringve a fejünk felett.

Búcsú Oroszországtól

A Crew Dragon űrhajó idén májusban járt először az űrben két amerikai asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első olyan alkalom az amerikai űrhajózás történetében, amikor a NASA egy magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók kivezetése óta eltelt kilenc évben az amerikaiak orosz űrhajókkal utaztak az ISS-re.

Elon Musk kivételesen nem volt jelen személyesen a kilövésnél, mivel elkapta a koronavírus-fertőzést és karanténba került, de követte az eseményt, és Twitteren írt is róla. A NASA és a SpaceX eddigi megállapodása szerint még öt újabb űrmisszió jöhet 15 hónapon belül, de a vállalat az űrturizmust is beindítaná, amire Tom Cruise színész már be is jelentkezett egy út erejéig.

Resilience

"A NASA eleget tesz az amerikai nép és nemzetközi partnereink iránti elkötelezettségének, hogy az amerikai magánipar felhasználásával biztonságos, megbízható és költséghatékony küldetéseket bonyolítson a Nemzetközi Űrállomás és a Föld között" - mondta Jim Bridenstine, a NASA hivatalnoka. "Ez küldetés fontos a NASA, a SpaceX és a JAXA számára, várjuk, hogy a legénység megérkezzen az űrállomásra, és belekezdjenek az egész emberiséget szolgáló partnerségünk által kijelölt feladataikba."

A küldetésben résztvevő Crew Dragon űrhajónak saját neve is van, ez a Resilience. November 16-án, hétfőn 23 órakor autonóm módban dokkol majd az ISS Harmony moduljának elülső zsilipjénél. A NASA Televízió és az ügynökség honlapja folyamatos élő közvetítést ad majd a dokkolásról, a zsilip kinyitásáról, és a legénység fogadásának ceremóniájáról az űrben keringő laboratórium és állomás fedélzetén.

Első, első hátán

"Nem is lehetnék büszkébb a munkára, melyet ma itt elvégeztünk" - mondta Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke és vezérigazgatója. "A Falcon 9 remekül festett, a Dragon gyönyörűen ereszkedő pályára állt a küldetés körülbelül 12 percében, és folyamatosan áramlik az adatfolyam, ahogy haladunk előre a küldetésben."

A Crew-1 küldetés az első a hat, legénységgel tervezett közös NASA és SpaceX misszió közül, melyek az ügynökség Commercial Crew Programjának részeként valósulhatnak meg. Az első küldetés mindjárt számos történelmi elsőséggel is büszkélkedhet:

  • Az első NASA által tanúsított, személyszállítására tervezett kereskedelmi rendszer első repülése, melynek során a rendszer eljutott a fejlesztéstől a rendszeres űrutazásokig
  • Az első négyfős nemzetközi legénység, amely amerikai kereskedelmi űrhajón indult az űrbe
  • Az első olyan alkalom, amikor az ISS űrállomás hosszú időtartamra tervezett expedíciós legénységének létszáma hatról hét főre nőtt, ami növeli a kutatásra rendelkezésre álló személyzeti időt, és
  • Ez az első alkalom, hogy az USA Szövetségi Légügyi Hivatala (FDA) engedélyezte egy embert Föld körüli pályára juttató űrrepülőgép kilövését

Temérdek kutatás

A SpaceX repülés közben a kaliforniai Hawthorne-ban található misszióirányítási központjából kapja a parancsokat, a NASA csapata pedig az űrügynökség Houston-i Johnson Űrközpontjából, a Mission Control Center-ből figyeli az ISS működését.

Az ISS fedélzetén a legénység tudományos kutatással és karbantartással foglalkozik majd a fent töltött hat hónap alatt, és 2021 májusában térnek vissza. Ha minden a tervek szerint halad, ez lehet az USA területéről indult leghosszabb emberi űrmisszió. A Crew Dragon űrhajó képes minimum 210 napig a világűrben tartózkodni.

A Crew Dragon 226 kilogramm rakományt, új tudományos hardvereket és kísérleteket is szállít, beleértve egy élelmiszer-fiziológiai kutatás eszközeit is, mellyel az optimalizált étrend hatásait vizsgálják majd a személyzet egészségére. Fedélzetén vannak a “gének az űrben-7” kísérlet berendezései is, melynek célja az agy működésének jobb megértése az űrrepülés során.

A legénység által tervezett tudományos kutatás és vizsgálatok között szerepel a szövetekkel ellátott chipek vizsgálata is.

Ezek a chipek utánozzák az emberi szervek szerkezetét és működését, és a tervezett kísérletek által jobban megérthetjük majd a mikrogravitáció emberi egészségre és betegségekre gyakorolt hatásait. 

A táplálékokkal foglalkozó kísérletek sorában sor kerül majd a retek űrben való megtermelésének tesztelésére is, különböző típusú fényviszonyok között, illetve talajokban. Letesztelnek egy új rendszert, melynek feladata a hő eltávolítása a NASA következő generációs űrruhájából, az Exploration Extravehicular Mobility Unitból (xEMU).

A Crew-1 űrhajósai az odafent töltött hat hónap alatt találkoznak majd a SpaceX következő generációs, ember nélkül közlekedő Dragon teherszállító moduljával, a Northrop Grumman Cygnus, és a Boeing CST-100 Starliner űrhajóival, azok szintén ember nélkül tervezett tesztrepülései során. Több űrséta is várható, és érkeznek majd orosz Szojuz űrjárművek, illetve a következő 2021-es SpaceX Crew Dragon személyzete.

A küldetés végeztével a Crew-1 űrhajósait ismét csak a a Crew Dragon hozza vissza a Földre, autonóm módon csatlakozik majd le, és lép be a Föld légkörébe. A NASA továbbra is nagyra értékeli az ISS szerepét, hiszen az ugródeszka lehet a Holdra és végül a Marsra irányuló jövőbeni küldetésekhez.

Az emberek több mint 20 éve élnek és dolgoznak megszakítás nélkül a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, olyan tudományos kutatásokat folytatva, és olyan új technológiákat tesztelve, melyeket nem lehetne megtenni a Földön.

Története során az ISS-t eddig 19 ország 242 űrhajósa látogatta meg, a fedélzetén több mint 3000 kutatásra és oktatási epizódra került sor, 108 ország és terület kutatói részéről.

(Forrás: NASA Kép: NASA)

Ez is érdekelhet:

Ennek a valóságshownak a fődíja egy látogatás a Nemzetközi Űrállomásra az SpaceX-szel

Visszatért a Crew Dragon a két asztronautával a fedélzetén

Nem mindenki örül a SpaceX sikerének, az oroszok például elég idegesek


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.