A NASA „viharkergető” gépe segítségével jöttek rá, hogy a villámlás tisztítja a légkört

2021 / 05 / 02 / Felkai Ádám
A NASA „viharkergető” gépe segítségével jöttek rá, hogy a villámlás tisztítja a légkört
A villámlás nyomán keletkezett szabad gyökök segítenek a légköri szennyeződés ártalmatlanításában.

2012 májusában és júniusában a NASA kutatói egy repülőgéppel nekiálltak üldözni a viharokat Colorado, Oklahoma és Texas felett, hogy vizsgálják a légkör áramlásait, és kémiai összetételét. Majdnem 10 évvel később pedig megszületett egy új tanulmány, amely az akkori adatokra épül, és arra a következtetésre jutott, hogy a látható villámlás nyomán nagy mennyiségben keletkeznek olyan anyagok, melyek a légkör tisztításáért felelősek.

Azt eddig is tudták, hogy a villámlás nyomán oxidálószerek jelennek meg az atmoszférában, arra viszont csak most jöttek rá, hogy ezen vegyületek keletkezett mennyisége rendkívül jelentős. Hogy néz ki maga a folyamat? A villámlás hatására nitrozocsoport ( – NO) keletkezik, amely aztán az atmoszférában ózont (O3) és két oxidálószert: hidroxilcsoportot (– OH) és HO2-csoportot hoz létre. Ez utóbbi oxidálószerek pedig azok a vegyületek, melyek az eddig feltétezetthez képest iszonyatos mennyiségben jelennek meg a látható villámlás hatására. Mindez azért fontos mert ezek az oxidálószerek aztán reakcióba lépnek a szennyező anyagokkal, például a metánnal, ami eztán vízben oldódóvá válik, és így már a csapadékkal kitisztul a légkörből. A számokra átültetve az OH és a HO2 molekulák a villámlás hatására a megfigyelt felhőkben akár sok ezrével is megjelenhettek billió részecskén belül. Kontextusba helyezve a megfigyelt OH-csoport legnagyobb mennyisége eddig csak pár molekula volt billió részecskére vetítve, míg a HO2-csoport esetén ez a szám 150 molekula volt szintén egybillió részecskét vizsgálva.

Az egyik kutató egyenesen úgy nyilatkozott, hogy annyira nem számítottak ilyen értékekre, hogy csak félretették a nyert adatokat, mert azok túl extrémnek tűntek. Későbbi laborvizsgálatok során azonban bebizonyosodott, hogy elektromosság hatására ezek az oxidálószerek valóban nagy mennyiségben jöhetnek létre, így a kísérletben nyert adatok is megerősítést nyertek. A kutatók szerint mindez azt is jelentheti, hogy a globális villámtevékenység az atmoszferikus hidroxilcsoport mennyiségének akár a 16 százalékáért is felelős lehet. Egyébként nagyon fontos megérteni, hogy a légköri összetételt a villámlás miként befolyásolja, mivel a klímaváltozás miatt a villámlás sűrűsödik.

(Kép: Pixabay)

További cikkek a témában:

Kezdjük megérteni, hogyan működnek a villámok A villámlás a természet egyik alapvető és rendkívül erőteljes jelensége, hatalmas, romboló és rendkívül titokzatos. A klímaváltozással ráadásul egyre gyakoribbak a villámok, ami még jobban kiemeli a kutatásuk és megértésük fontosságát, nem is beszélve az épületeink, energiahálózatunk és értékeink hatékonyabb védelmének szükségességéről.

Rájöttek, miért lesznek egyre erősebbek a hurrikánok A kutatók ennek érdekében négyezer trópusi ciklon adatait vetették össze, és érdekes összefüggésre bukkantak.

Egyre gyorsabban mozognak a trópusi ciklonok, és ez még csak a jéghegy csúcsa A klímaváltozás miatt több viharra kell számítanunk, plusz most úgy tűnik, hogy azok nem csak gyakoribbak, de gyorsabbak is, sőt bizonyos esetben akár földrengést is okozhatnak. Na de mi is pontosan a viharrengés, és hogyan tehet keresztbe a védekezésnek az 5G?


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Úton a korlátlan energia felé: rekordok a fúziós energiatermelésben
Az Egyesült Királyságban a Joint European Torus (JET) létesítmény új fúziós energiakibocsátási rekordot ért el: 69,26 megajoule hőt termelt 0,21 milligramm tüzelőanyagból. Közben az amerikai US National Ignition Facility a befektetett energia majdnem kétszeresét állította elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.