A Nauka modul hibáját szoftver meghibásodás és emberi figyelmetlenség okozta, a Zvezda továbbra is szivárog

2021 / 08 / 02 / Bobák Zsófia
A Nauka modul hibáját szoftver meghibásodás és emberi figyelmetlenség okozta, a Zvezda továbbra is szivárog
Vlagyimir Szolovjov pénteken adta ki jelentését az esetről, mely során az orosz modul hajtóművének váratlan beindulása az ISS-t elfordította, de egyelőre nem derült ki túl sok részlet a körülményekről. A Naukát azóta már kinyitották, erről videó is készült. A másik orosz modul azonban problémákkal küszködik.

A Nauka a Nemzetközi Űrállomás orosz részlegének új modulja, amely hosszas előkészítés után végül múlt hét csütörtökön érkezett meg az ISS-re, majd, mielőtt még a fedélzeten tartózkodó orosz kozmonauták kinyithatták volna az ajtaját, a hajtóművei váratlanul bekapcsoltak és az állomást lassan (másodpercenként fél fokkal) 45 fokkal elfordították. Az ISS automatizált rendszere azonnal észlelte a hibát és korrigálta az állomás pozícióját a Zvezda modul és a Progress űrhajó segítségével, a földi irányítóközpontból pedig figyelemmel kísérték az eseményeket és ellenőrizték, hogy a Nauka hajtóművei kikapcsoljanak és az esemény ne forduljon elő még egyszer.

A NASA hamarosan kiadott közleményében biztosított mindenkit arról, hogy a hét fős személyzet, egy japán, egy francia, két orosz és három amerikai űrhajós élete nem volt veszélyben, a problémát pedig gyorsan korrigálták. De mi volt az oka a váratlan eseménynek? Az eset magyarázatára egyelőre Vlagyimir Szolovjov, a Naukát is megépítő RSC Energia cég tervezői részlegének vezetője adott választ, aki egy pénteki közleményben elmondta:

"Egy rövid időtartamú szoftverhiba miatt egy parancs került tévesen végrehajtásra, ami miatt a modul hajtóművei beindultak, hogy elhátráljon, ez a teljes komplexum orientációjának a módosulásához vezetett."

A Komsomolskaya Pravdát idéző Reuters szerint viszont nem kizárólag a számítógépes programon múlt a hiba, más összetevője is volt a problémának, méghozzá az emberi figyelmetlenség. Ezt Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője árulta el később, elmondása szerint:

"Minden jól alakult, de jelen volt az emberi tényező. A sikeres dokkolás után volt egyfajta eufória, mindenki kiengedett egy kicsit."

Hasonló eseményre eddig a Nemzetközi Űrállomás hosszú történetében nagyon ritkán került sor, de azért nem példa nélküli az eset, a NASA programmenedzsere, Joel Montalbano szerint összesen kétszer vagy háromszor fordult elő korábban, hogy egy már bedokkolt modul hajtóművei kéretlenül beindultak volna. A Naukát azóta már kinyitották az orosz űrhajósok, erről Oleg Novitskiy tett közzé egy rövid videót Twitteren, azt ígérve, hogy ennél alaposabban is körülnézhetünk a modulban a későbbiekben.

A Roszkoszmosz szombaton tartott tudományos megbeszélést az ISS 2024 utáni jövőjének témakörében, amely során terítékre került annak megvitatása is, hogy vajon mennyire lesz biztonságos az idősödő orosz berendezéseket az elkövetkező években használni, mivel, ha a Nauka hibája nem is ismétlődik meg, de a legénységnek szállást nyújtó Zvezda jelenleg is szivárog, éppen a Nauka incidensének napján harmadával esett vissza a nyomás a modulban.

(Fotó: NASA)

További cikkek a témában:

Ott szivároghat a Nemzetközi Űrállomás, ahol a legkevésbé számítottak rá És ahol a legnagyobb bajt okozhatja.
{{
{{


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.