Az új orosz modul elmozdította a Nemzetközi Űrállomást

2021 / 07 / 30 / Bobák Zsófia
Az új orosz modul elmozdította a Nemzetközi Űrállomást
Váratlanul beindult a hajtómű, és az ISS 45 fokot fordult, de a problémát gyorsan elhárították.

A legújabb orosz modul, a 23 tonnás Nauka tegnap érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra és a sikeres dokkolás után az orosz kozmonauták, Oleg Novitsky és Pyotr Dubrov felkészültek rá, hogy megnyitják a Zveda és Nauka modulok közti átjárót. Hamarosan azonban nem várt módon a Nauka hajtóművei működésbe léptek, ennek következtében pedig a teljes állomás 45 fokkal elfordult.

A NASA elmondása szerint rendkívül ritka eset, hogy a személyzet elveszti az irányítást az állomás pozícionálása felett, de a mostani alkalommal sem tartott sokáig a szokatlan helyzet és az ISS legénysége ez idő alatt nem volt veszélyben, sőt, beszámolójuk szerint alig vették észre az elmozdulást. A Zveda modul és az ISS-en dokkoló Progress 78 teherszállító űrhajó segítségével az állomás automatikusan visszatért eredeti pozíciójába és az amerikai és az orosz irányítóközpont együttműködésével leállították a Nauka hajtóművét, valamint arról is meggyőződtek, hogy nem kapcsol be még egyszer.

Az incidens körülbelül 47 percig tartott, eközben a földi irányítás két alkalommal, egyszer négy percre, utána hét percre elvesztette a kommunikáció lehetőségét a legénységgel. A további vizsgálatok idejére, melyet az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz fog vezetni, elhalasztották a Boeing Starlinerének indítását, amely eredetileg péntekre volt betervezve. A kilövésre előreláthatólag kedden kerül sor.

Oleg Novitsky egy Twitter üzenetben néhány órával ezelőtt biztosított mindenkit, hogy az ISS-en a munka folytatódik, a Nauka fedélzeti ajtaját pedig még ma este kinyitják.

(Forrás: Space, Fotó: NASA)

További cikkek a témában:

A Nauka modul sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson A július 21-én fellőtt modul zötyögős utat követően, de sikeresen rácsatlakozott az ISS-re.
Bajban van az ISS felé tartó orosz modul, a Nauka? Sokáig bizonyos információk alapján úgy tűnt, hogy nagy a gond, mostanra viszont úgy tűnik, megoldódott a probléma. A katasztrófa mindenesetre elég közelinek látszott.
Tizennégy év késéssel juttatták fel az oroszok a Nemzetközi Űrállomás új modulját, a Naukát Ez Oroszország eddigi legnagyobb űrlaboratóriuma, és utazik vele egy robotkar is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Rakétákkal szállítaná ki a csomagokat a világ egyik legnagyobb webáruháza
Az Alibaba ígéretei szerint a formabontó megoldással akár egy autót is ki tudnak szállítani egy napon belül a világ bármely pontjára.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.