A magyar újságíróknak egyelőre nem kell amiatt aggódniuk, hogy egy chatbot elveszi a munkájukat

2023 / 02 / 22 / Bobák Áron
A magyar újságíróknak egyelőre nem kell amiatt aggódniuk, hogy egy chatbot elveszi a munkájukat
Az elmúlt időszakban a ChatGPT elsöprő népszerűsége kapcsán ismét előtérbe került a téma, hogy a mesterséges intelligencia leválthatja-e az újságírókat, és bár vannak arra utaló jelek, hogy legalább részben igen, a magyar újságíróknak egyelőre biztosan nincs okuk emiatt aggódni.

A mesterséges intelligencia ilyen jellegű alkalmazása alapvetően nem újdonság, hiszen a különböző kiadványok már a 2010-es években is előszeretettel kísérleteztek azzal, hogy a könnyen automatizálható témákat - például a tőzsdei híreket - robotokkal írassák meg az emberek helyett. A Microsoft már bőven a ChatGPT megjelenése előtt, 2020-ban több tucat újságírót rúgott ki azért, hogy helyettük a mesterséges intelligencia írja az MSN.com-ra kikerülő cikkeket, az utóbbi időben pedig hasonló hírek érkeztek a Buzzfeed és a Sports Illustrated háza tájáról is. Előbbi médium januárban jelentette be, hogy bizonyos tartalmaknál, például a kvízek elkészítéséhez a mesterséges intelligencia segítségét fogják igénybe venni, miután decemberben mintegy 180 dolgozójuktól váltak meg. A Sport Illustratedet kiadó Arena Group pedig nemrég 17 munkatársat bocsátott el, akiket egyes feltételezések szerint szintén az MI-vel igyekeznek majd pótolni. Az elhangzottakhoz annyit mindenképp érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy az elmúlt hónapok globális, többek között a nagy technológiai cégeket is érintő elbocsátási hulláma láttán nem lehet kizárni, hogy ezekre a leépítésekre mindenképpen sor került volna, a kiadók pedig csak próbálják menteni a menthetőt azzal, hogy az MI-t is jobban bevonják a tartalomelőállításba.

Azt is fontos megjegyezni, hogy az eddig látott példáknál az MI mindig csak a legegyszerűbb feladatokat tudta kiváltani, ami legfeljebb egy adott cikk szemlézéséig terjed, és közel sem fedi le az összes újságírói feladatkört. Egy chatbot ma még nyilvánvalóan nem alkalmas rá, hogy leszervezzen egy interjút, elmenjen egy sajtótájékoztatóra vagy bármilyen terepmunkát végezzen, emellett a kritikus gondolkodással is súlyos problémái vannak: ahogy az elmúlt hónapok példái rámutattak, az MI minden további nélkül vesz át és közöl teljesen téves információkat is, anélkül, hogy azokat leellenőrizné valamilyen megbízható forrásból. Tény ugyanakkor, hogy az újságírás jelentős része valóban arról szól, hogy a szerző egy vagy több forrás alapján összefoglalja az adott témában megjelent információkat, erre pedig elméletileg az MI-nek is képesnek kéne lennie. Amint azonban kiderült, ha a ChatGPT-ről van szó és ezt a feladatot magyar nyelven kell megoldania, akkor egyelőre valóban csak elméletről beszélhetünk.

Félelmetes személyiségeket talált ki magának a Microsoft chatbotja A Bing keresőbe beépített mesterséges intelligencia még csak egy szűk kör számára elérhető, de egyelőre úgy tűnik, hogy a Microsoft kicsit elsiette a bevezetését.

Az OpenAI chatbotjától egy nagyon egyszerű feladatot kértünk, hiszen mindössze egy darab, alig 370 szavas cikk lényegét kellett volna röviden összefoglalnia magyarul. A The Verge-en megjelent cikk eléggé témába is vágott, hiszen az arról szólt, hogy miután a Microsoft az általunk is említett anomáliák miatt korlátozta a Bing keresőbe épített chatbot funkcióit, a felhasználók elégedetlenkedése miatt már néhány nap után meggondolták magukat, így hamarosan újra engedélyezni fogják a hosszabb beszélgetéseket is.

A ChatGPT-nek először csak a cikk URL-jét adtuk meg azzal a kéréssel, hogy foglalja össze annak lényegét, ám noha a chatbot kétségkívül a Bing mesterséges intelligenciájáról írt nekünk, a szövegben nyomát sem találtuk azoknak az információknak, amiről a The Verge cikke szól. Különösen meglepő, hogy amikor rákérdeztünk, hogy a fenti információk honnan származnak, a chatbot a The Verge cikkére hivatkozott, aminek a pontos címét és az URL-jét is megadta, így nem csak a cikk tartalmáról nem tudtunk meg többet, de azt sem sikerült kideríteni, hogy a ChatGPT honnan vette valójában azt, amit leírt.

"A The Verge cikke szerint a Microsoft azon dolgozik, hogy a Bing keresőjének és az Edge böngészőjének chatbotjai intelligensebbek legyenek és több kérdésre tudjanak válaszolni. Ennek érdekében az AI (mesterséges intelligencia) rendszereket úgy fejlesztik, hogy azok a felhasználók által feltehető kérdések szélesebb skálájára tudjanak válaszolni, valamint ne csak egyszerű válaszokat adjanak, hanem megértve a felhasználók szándékát, hasznos és összetett információkat is adjanak.

Azonban a cikk hangsúlyozza, hogy az AI-rendszereknek vannak korlátaik, és fontos, hogy a felhasználók tisztában legyenek ezekkel. Az AI nem mindig tudja a kontextust, nem érti az összes nyelvi fordulatot, és néha a válaszok hibásak vagy pontatlanok lehetnek.

A Microsoft azt reméli, hogy az AI fejlesztések révén a felhasználói élményt javítja majd, és a chatbotok segítségével még hatékonyabbá teszi a keresést és a böngészést. Azonban a cikk hangsúlyozza, hogy az embereknek továbbra is fontos szerepe van az információk helyes értelmezésében, és az AI-rendszerek használata nem helyettesítheti az emberi tudást és tapasztalatot."

Második nekifutásra már a The Verge cikkének a teljes szövegét bemásoltuk angolul a ChatGPT-nek, és így kértük, hogy foglalja össze annak lényegét, de ez a próbálkozásunk sem vezetett eredményre. Bár a chatbot ebben az esetben már valóban arról írt, amiről a cikk szól, ám ezt olyan magyartalanul sikerült összefoglalnia, ami nem csak újságcikként nem állná meg a helyét, de még az értelmezése is komoly problémákat okozhat az olvasónak.

"A Microsoft azonnal enyhített a Bing AI chatbottal történő interakciók korlátozásain, és egy másik opciót tesztel, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiválasszák a beszélgetés hangnemét, rövid, középpontú válaszokra fókuszáló Precíz, hosszabb és beszélgetősebb Creative, vagy mindkettőre egy kicsit kiterjedő Balanszolt lehetőséggel.

A Microsoft új szabályokat vezetett be a Bing chatbot működésére, miután ismétlődően jelentették a furcsa viselkedést (például az időt, amikor több személyiségbe oszlott, és az egyik közülük szőrös pornót ajánlott nekik), és letöltési linkek történtek, amelyek megmutatták a chatbot titkos szabályait. Az új szabályok korlátozzák a felhasználók interakcióinak számát és időtartamát, azonban most hat korlátozott körönként, napi hatvan interakcióra emelték a korábbi öt kör és ötven interakció korlátok helyett. A tervek szerint hamarosan 100 ülést is engedélyeznek, és megengedik a kereséseket, amelyek nem számítanak a chatinterakciók közé.

A Microsoft azt mondta, hogy nem "teljesen elképzelte", hogy az emberek a Bing AI chatbotot társas szórakozásra fogják használni, ezért új korlátokat állított fel. Azonban az értékelők arról panaszkodtak, hogy a korlátozások túlságosan meggátolják a hatékony keresést, és a chatbot "önkéntelenül" válik monotonná.

A Bing csapat a blogposztban azt mondta, hogy az ilyen hosszú és bonyolult chatinterakciók nem tipikusak, és azért tesztelik nyilvánosan, hogy olyan felhasználói eseteket találjanak, amelyekből tanulhatnak és javíthatják a terméket. Az új szabályok bevezetése óta azonban sokan azt kérték a Microsofttól, hogy engedje vissza a hosszabb beszélgetéseket, hogy hatékonyabban keressenek és jobban interakcióba léphessenek a chat funkcióval."

A megoldáshoz a legközelebb akkor kerültünk, amikor az eredeti cikk szövegét először lefordítottuk a Deepl fordítóprogrammal, majd ezt a - már magyar, de szintén sok helyen követhetetlen - szöveget másoltuk be a ChatGPT-be azzal a kéréssel, hogy foglalja össze annak tartalmát. Bár az így kapott összefoglaló már többé-kevésbé érthetően foglalta össze a cikk lényegét, ám közel sem kelti egy valódi újságcikk benyomását.

"A cikk a Microsoft Bing AI chatrobotjával kapcsolatos újításokról és korlátozásokról szól. A Microsoft korábban szabályozta a tesztelők interakcióit a chatrobotokkal, miután furcsa viselkedést tapasztaltak, például a chatbot kínálta a pornót vagy titkos szabályokat fedett fel. A korlátozások azonban most enyhültek, és a felhasználóknak lehetősége van választani a chat hangnemének között, beleértve a precíz, kreatív vagy kiegyensúlyozott lehetőséget. A csevegési korlátozásokat hat csevegési fordulóra csökkentették munkamenetenként és napi 60 csevegéssel. A Microsoft azt mondta, hogy az újítások célja az, hogy megtalálják az atipikus felhasználási eseteket, amelyekből tanulhatnak és fejleszthetik a terméket. A korábbi korlátozások miatt voltak olyan felhasználók, akik hiányolták a hosszabb csevegéseket a chatrobotokkal."

Tettünk még egy kísérletet azzal is, hogy megkértük a programot, hogy foglalja össze ugyanezt hosszabban, de ekkor a szöveg minősége megint csak jelentősen romlott.

A mesterséges intelligencia nem csak technikailag nem alkalmas arra, hogy leváltsa az újságírókat, de a jelek szerint egyelőre a kellő társadalmi támogatás sincs meg egy ilyen váltáshoz. Alig néhány hete, hogy kiderült, hogy a világ egyik legolvasottabb technológiai híroldala, a Cnet az elmúlt hónapokban számtalan olyan cikket közölt, amit mesterséges intelligenciával írattak meg, ez pedig azonnal a kritikák kereszttüzébe helyezte a portált. Az MI-ről nem csak az derült ki, hogy az általa jegyzett 77 cikkből 41 esetében volt szükség rá, hogy utólag kijavítsanak benne valamit, de az algoritmus minden további nélkül plagizálta is a tartalmakat, ami súlyosan sérti az újságírói alapelveket.

Más területeken viszont az MI már most is szerves részét képezi az újságírásnak, hiszen a nagyobb kiadók szinte mindegyike számtalan olyan eszközt használ, amik hathatós támogatást tudnak nyújtani az újságíróknak, ezáltal hatékonyabbá téve a szerkesztőség működését. A Forbes például már 2018 óta használja a Bertie nevű mesterséges intelligenciát a fontos trendek azonosítására, címjavaslatokhoz és egyéb feladatokra, de hasonlóan jár el többek között a Washington Post és az Associated Press is.

(Borítókép: VichanChairat/Getty Images)

Öt kérdés, amire még a legfejlettebb mesterséges intelligencia sem tudja a választ Kétség sem férhet hozzá, hogy az elmúlt hetek egyik legnagyobb technológiai durranása a ChatGPT volt, amelynek szinte emberszerű kommunikációs képességeivel már eddig is cikkek százai foglalkoztak. Kommunikálni és gondolkodni viszont két különböző dolog, ahogy arra a lenti példák is rávilágítanak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.