A növénytermesztés valamiért életképtelen támogatás nélkül Európában, kivéve, ha biotermelésről van szó

2021 / 07 / 01 / Justin Viktor
A növénytermesztés valamiért életképtelen támogatás nélkül Európában, kivéve, ha biotermelésről van szó
A magyar kormány is támogatja az ökológiai gazdálkodás brüsszeli terveit, hogy fejlesszük ezt a fontos területet. Az uniós stratégiát forrásokkal és a támogatásokhoz kapcsolódó jogszabályi környezet megteremtésével erősítik.

Ökológiai gazdálkodás

Az EU 2030-ra a mezőgazdasági területek legalább negyedén szeretne ökológiai gazdálkodást látni, amihez a termelők tömeges váltására lenne szükség. Dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. (a magyarországi ökológiai gazdálkodók 90 százalékát minősítő egyetlen hazai tulajdonú ellenőrző és tanúsító szervezet) ügyvezetője szerint most jött el az a pillanat, amikor ehhez minden feltétel összeállt.

A biológiai termesztést számos pályázati forrás támogatja és a jövőben érkező felhívásoknál is előny lesz, ha a pályázó tanúsított ökológiai gazdálkodó, vagy vállalja az ökológiai minősítés megszerzését.

A kereslet természetesen adott, hiszen az egészséges bio-terményeket sokan keresik, ugyanakkor ez meglehetősen árfüggő, hiszen az így termesztett zöldség és gyümölcs másfélszer vagy akár kétszer annyiba is kerülhet, mint a hagyományos úton előállított termékeké.

Szabványosítás

A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. mindenesetre egy ellenőrzési és minősítési rendszert is létrehozott az átállás ösztönzéséhez, és szaktanácsadók is rendelkezésre állnak. Az ökológiai gazdálkodás minősítési rendszere egy nemzetközileg elfogadott sztenderdekre alapozott, komplex feltételrendszer. A megfelelést minősítő tanúsítvány igazolja, amit a rendszeres ellenőrzések és az ezekre épülő tanúsítási folyamatok során meg is kell erősíteni.

Ma Magyarországon és a többi uniós tagállamokban a növénytermesztés támogatások nélkül gyakorlatilag nem képes hasznot termelni.

A biogazdaságok ugyanakkor képesek rá, és versenyképesebbek is. Ráadásul az EU-ban a biogazdálkodók támogatásai meghaladják a hagyományos módszerekkel művelt területekre fizetett összegeket.

Ha egy gazdálkodó tartja magát a meghatározott előírásokhoz, akkor garantálható, hogy a termények termésátlaga és külső megjelenése is megfelelő lesz, a tápérték pedig felülmúlja a hagyományos eljárásokkal elérhetőt, és ráadásul sem növényvédőszer sem antibiotikum sem műtrágya vagy más káros maradvány nem lesz fellelhető a terményekben. Összefoglalva: az ökológiai gazdálkodás környezetterhelése, a dolgozók egészségügyi kockázataival együtt jelentősen csökkenhet.

(Forrás: MTI Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Több száz millió eurót profitálhat Magyarország a precíziós mezőgazdaságból Az 5. generációs mobilhálózatok nem csak sokkal gyorsabb és megbízhatóbb személyes kommunikációt jelentenek, de a dolgok internetére és ezen keresztül az ipari és mezőgazdasági robotizációra is nagy hatással lesznek. Ez többek között a drónok alkalmazásának sebes elterjedését is magával hozhatja.

A drónok már a termőföldek felett dolgoznak, és ez még csak a kezdet A drónok sok mindenben segíthetnek a gazdálkodóknak a termőföldeken például gyorsan követhetik az áradások terjedését, a jégeső okozta károkat vagy akár a növénytakaró egészségéről is nyújthatnak információt.

Csendesen Bill Gates lett az USA legnagyobb földbirtokosa. Vajon mire készül? Bill Gates feleségével együtt a bolygó egyik leggazdagabb embere, ezért minden befektetését és üzleti lépését árgus szemek figyelik. Vajon mire készül, mit szeretne megvalósítani és milyen céllal a saját magát filantrópként pozicionáló, idősödő üzletember?


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.