Több száz millió eurót profitálhat Magyarország a precíziós mezőgazdaságból

2021 / 05 / 08 / Justin Viktor
Több száz millió eurót profitálhat Magyarország a precíziós mezőgazdaságból
Az 5. generációs mobilhálózatok nem csak sokkal gyorsabb és megbízhatóbb személyes kommunikációt jelentenek, de a dolgok internetére és ezen keresztül az ipari és mezőgazdasági robotizációra is nagy hatással lesznek. Ez többek között a drónok alkalmazásának sebes elterjedését is magával hozhatja.

Drónok a földek felett

Ahogy nemrég mi is megírtuk, több mint 60 alapítótaggal létrejött a Magyarországi Drón Koalíció (MDK), mely a 2017-ben megalakult Magyarországi 5G Koalíciót, és a 2019-ben létrejött Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíciót követte a sorban. 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a drónokban nagy gazdasági potenciál rejlik: az Európai Bizottság becslései szerint 20 év múlva több mint 100 ezer embert foglalkoztatnak majd a drónokkal összefüggő területeken, a gazdasági hatások pedig elérik vagy meghaladják majd a 10 milliárd eurót. 

Olyan tanulmány is készült, mely szerint Magyarországnak 269 millió eurót (96,4 milliárd forint) hozhat a precíziós mezőgazdaság, az 5G-s hálózatok és a rájuk épülő mezőgazdasági megoldások terjedése ugyanis kiemelkedően nagy hozzáadott értéket képviselhet .

Az Analysis Mason által készített tanulmány szerint Magyarországon 2030-ig az 5G-s hálózatok 94 millió euró ráfordítást igényelnek majd, és ez termeli majd meg a 269 millió euró többletbevételt.

 

A tervek szerint Magyarország drón-nagyhatalom lesz A most alakult Magyarországi Drón Koalíció mögött többek közt hazai egyetemek és az Innovációs és Technológiai Minisztérium állnak. A cél, hogy hazánk drón-ügyben felkerüljön a térképre.

Az 5G mindent visz

A tanulmány egyenesen azt állítja, hogy az agrárágazat számára az 5G jelenti a legnagyobb fejlődést, az okosgyártás (223 millió euró) és a helyhez kötött vezeték nélküli hálózatok (134 millió euró) előtt. Ha a mezőgazdasági fellendülés valóban bekövetkezik, az a ma még jelentős szakemberhiányt is csökkentheti.

Az 5G lehetővé teszi a korábbiaknál sokkal több gép és szenzor párhuzamos, gyors és megbízható vezeték nélküli kapcsolatát. Pontosabban és precízebben szabályozható lesz például a vízellátás, az öntözés során, a permetezés vagy az állatok takarmányozása. A valós idejű kommunikációt folytathatnak, azonnali állapotjelentéseket adva, ellentétben a ma gyakorlatnak számító napi egy vagy két alkalommal zajló adatszolgáltatással.

A drónok a növekvő számú invazív fajjal gyarapodó kártevők elleni is új eszközt jelenthetnek, az 5G hálózatok ernyője alatt elvégezhetik a termények permetezését, és jelezhetik, ha eljött a betakarítás ideje.

A mezőgazdaságban ezzel jelentkező bigdata hatalmas adathalmazát mesterséges intelligencia elemzi majd gépi tanulás segítségével, így a drónok megtanulhatják például felismerni a gyomnövényeket.

A hálózatok IoT szenzorai csökkentik majd a mezőgazdaság kicsocsátását, ahogy azt a svájci Agroscope  kutatóközpontban megtapasztalták, ahol a talaj nedvességét, a termények növekedését, az időjárást, az állatok mozgását monitorozó érzékelők adatai alapján 10 százalékkal csökkentették a nitrogénalapú műtrágya felhasználását a terméshozam romlása nélkül. Az okos öntözési rendszerek emellett 5 százalékkal kevesebb vízfelhasználást tettek lehetővé.

(Forrás: MTI Kép: Pixabay)

Ez is érdekelhet:

A drónok már a termőföldek felett dolgoznak, és ez még csak a kezdet A drónok sok mindenben segíthetnek a gazdálkodóknak a termőföldeken például gyorsan követhetik az áradások terjedését, a jégeső okozta károkat vagy akár a növénytakaró egészségéről is nyújthatnak információt.

Az USA repülő repülőgép-anyahajókat építene, drónokkal a fedélzeten A hatalmas amerikai repülőgép-hordozók a mai eszközökkel könnyen felderíthetők, és már Kínának és Oroszországnak is van olyan manőverező ballisztikus rakétája melyeket „hordozógyilkosnak” becéznek. Kellett hát egy új terv, egy megfelelő válasz.

Ghánában autonóm drónok szállítják ki a Covid vakcinákat A Covid-19 pandémia kitörése paradox módon gyorsítja az új, feltörekvő technológiák fejlesztését, az amerikai Zipline vállalat például mindössze néhány nap alatt 11 ezer oltóanyag-adagot szállított ki Ghána területén.


 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.