A Nvidia új videokártyájával mégis lehet Ethereumot bányászni

2021 / 03 / 17 / Bobák Zsófia
A Nvidia új videokártyájával mégis lehet Ethereumot bányászni
A gyártó ígérete szerint korlátozó algoritmust építettek volna az RTX 3060 driverbe, de egy fejlesztőknek kiadott béta verzió miatt mégis szabadon lehet bányászni a kártyával. A Nvidia szerint véletlen hibáról van szó.

Egyre nagyobb problémát jelent a videokártyagyártók számára, hogy a piacra kerülő kártyák jelentős részét a játékosok helyett a kriptovalutákat bányászó vállalkozások vagy magánszemélyek vásárolják fel. Míg a játékosoknak a jó minőségű grafikus kártyák alapvető tartozékát jelentik a játékélménynek a nagy felbontású képek és magas FPS ráta miatt, addig a bányászok, vagyis azok a személyek, akik a kriptovaluták főkönyveinek tranzakciót érvényesítik számítógépeken zajló bonyolult matematikai műveletekkel, szintén ezeket a nagy teljesítményű GPU-kat használják a munkájuk során.

A kriptó bányászata a hatalmasra növő blokkláncok miatt nagyon energiaintenzív folyamat, és alapvetően csak akkor éri meg valakinek ezzel foglalkozni, ha be tud ruházni megfelelő hardverre. Bár már létezik olyan kriptovaluta is, például a Pi Networks valutája, amelynek bányászata elvileg működik okostelefonokról is, de a legtöbb ilyen jellegű applikáció csak a folyamat monitorozását teszi lehetővé. Ahogy arról a Techradar is beszámol, a Google és az Apple kifejezetten ellene vannak a telefonos bányászalkalmazásoknak, mivel ezek nagyon gyorsan lenullázzák az akkumulátorokat. A tiltást 2018-ban vezették be és a Google ezzel kapcsolatban azóta sem változtatott a pozícióján.

Az otthoni vagy céges bányászathoz tehát nagy teljesítményű GPU-kra van szükség, méghozzá minél többre, a nagyobb vállalkozások így hatalmas mennyiségeket vásárolnak fel belőlük. A videokártya gyártóknak ugyan megkéri anyagilag ez az új piaci szegmens kiaknázása, de közben a játékosok eszköz nélkül maradnak, így egyes cégek megpróbálják útját állni a bányásztevékenység elharapódzásának. A Nvidia például februárban bejelentette a jövőben külön szeretnék választani a játékot a bányászattól és piacra dobják a CMP (Cryptocurrency Mining Processzor) termékcsaládot, amelyet kifejezetten a bányászoknak szánnak. Ugyanakkor azt is nyilvánosságra hozták, hogy a márciusban megjelenő új GeForce RTX 3060 szoftveres drivere úgy lesz kialakítva, hogy detektálni tudja az Ethereum nevű kriptovaluta bányászatához szükséges algoritmust és a hash ráta csökkentésével korlátozza a tevékenységet.

Az elképzelés szerint ezzel elejét vették volna annak, hogy ezt a GPU típust használják a bányászok, de nagyon hamar kiderült, hogy ez a terv megbukott, egy egyszerű hiba miatt.

A Prohardver és sok más oldal is már március 10-én hírt adott róla, hogy egy Facebookon közzétett kép tanúsága szerint az RTX 3060-at máris bányászatra használják, bár akkor még nem lehetett biztosan tudni, hogy valóban ilyen gyorsan sikerült kijátszani a rendszert, vagy csak egy másik kriptovalutáról van szó a fotón. Azóta azonban kiderült, hogy valóban meg lehet kerülni a korlátozást, méghozzá a Nvidia hibája miatt, ugyanis egy, a Windows Insider Program keretében a fejlesztők számára szétosztott bétadriver, a GeForce 470.05 automatikusan hozzáférést biztosít a korlátozás nélküli teljesítményhez.

A gyártó szóvivője a The Verge-nek elmondta, hogy ez véletlenül alakult így, nem szándékosan implementálták a hash rate-et limitáló kódot feloldó programot a driverbe.

A drivert azóta eltávolították, de valószínűleg ez már nem fogja megakadályozni azt, hogy elmentett verzióit a bányászok megosszák egymás között és ezzel ezt a kártyát is felhasználják a jövőben a tevékenységükhöz.

(Fotó: Nvidia, Pixabay)

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
21% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!

Ez is érdekelhet:

Ezt teszi a kriptobányászat egy csúcskategóriás videókártyával A Testing Games nevű YouTube csatorna összehasonlított egy új, illetve egy olyan RTX 2080 Ti kártyát, amit előtte tizennyolc hónapig kriptobányászatra használtak: a képkockák magukért beszélnek.
Digitális drogot adtak az Nvidia mesterséges intelligenciájának A kísérlet célja, hogy megvizsgálják miként hat a drog egy az emberi agyhoz nagyon hasonló, mesterséges hálózatra.
Hogyan adózzunk a Bitcoin és más kriptovaluták után? A kriptovaluták Magyarországon nem számítanak pénznek vagy fizetőeszköznek, adózni viszont kell az ebből származó jövedelem után, ha átváltjuk fiat pénzre. A kriptovaluták adózása nem bonyolult, de jobb, ha néhány szabállyal tisztában vagyunk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.