A robot operációs rendszerek titkai

2021 / 05 / 05 / Justin Viktor
A robot operációs rendszerek titkai
Talán bele sem gondolunk, de a robotok "agya" illetve központi számítógépe sem működhet operációs rendszer nélkül, ami vezényli a perifériákkal történő kommunikációt, indításkor elvégzi a szükséges ellenőrzéseket és platformot biztosít a fejlesztőcsomagoknak, sok egyéb mellett. Talán nem nagy tévedés azt állítani, hogy kevesen tudjuk, mi fut a robotokon. Most kiderítjük.

Nyílt forráskód

Az adattudományban számos nyílt forráskódú szoftvert használnak, a legismertebbek a TensorFlow, a Keras, vagy a Microsoft Cognitive Toolkit, és persze a robotikában is találunk ilyen nyílt forráskódú eszközt, a beszédes nevű robot opreációs rendszer (ROS) képében. A szoftvert Stanfordban fejlesztette ki Keenan Wyrobek és Eric Berger a 2007 novemberében, és ma már több tízezer fejlesztő használja. Ahogy a ROS történetében olvasható:

"Túl sok időt vett el az összetett robotikai algoritmusok felépítéséhez szükséges szoftverinfrastruktúra újbóli megvalósítása ... és túl kevés idő maradt az intelligens robotikai programok létrehozására."

A fejlesztésbe később beszállt a Willow Garage robotikai kutatólaboratórium is. Az ABI Research adatai szerint 2024-re a világon található összes robot 55 százaléka tartalmaz majd ROS-on készült szoftvert.

Köztes szoftver 2.0

A ROS szigorúan véve persze nem operációs rendszer, hanem inkább egy sor robotikai middleware-nek nevezhető szoftveres keretrendszer, de a gyakorlatban számos OS funkciót is ellát. A szoftver mögött ma az Open Robotics alapítvány áll, Brian Gerkey  vezérigazgatóval és már egy ideje a ROS 2-t fejlesztik. A második verziót az eredeti platform biztonságának és valós idejű kommunikációs képességeinek hiányossága hívta életre, melyek miatt rosszul illeszkedett a nagy ipari automatizálási (IA) rendszerekhez.

Gerkey szerint az Open Robotics többek között azért fejlesztette ki a ROS 2-t, hogy lehetőség legyen több robotból álló csapatok vezérlésére, mivel erre nem volt szabványos megközelítés, de figyelembe vették a különböző gyártási környezeteknek való megfelelést is. A ROS sem tűnt el - ahogy már említettük, több tízezer fejlesztő használja - és a ROS 2 szoftverelemek természetesen képesek kommunikálni a ROS-t futtató rendszerekkel.

(Forrás: Techrepublic Kép: Unsplash, BD, Pixabay)

Ez is érdekelhet:

A brit hadsereg leszerel tízezer katonát, jönnek helyettük a robotok Az Egyesült Királyság hadserege 10 ezer katonával csökkenti a létszámát, hogy többet fektethessenek katonai robotokba, drónokba és egyéb high-tech harci eszközökbe, egy nagy átalakítás során.

Az autonóm Camello robotok szállíthatnak házhoz csomagokat és élelmiszert Szingapúrban A Szingapúr észak-keleti régiójában található Punggolban PPP együttműködés keretein belül zajlik az önálló robotfutárok használatának bevezető tesztelése a szingapúri lakosság rendelésre történő szállításainak alkalmával.

Komplett erdőket ültet a roboterdész, a meglévőket pedig karbantartja Az észt Tartu Egyetem és a Milrem Robotics összefogásával két különböző autonóm faültető roboterdészt hoztak létre, melyek naponta rengeteg fát képesek elültetni, teljesen önállóan dolgozva a terepen.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket
Boszorkánypalackokat mos partra a tenger Texasban, és szigorúan tilos kinyitni őket
A palackok a Mexikói-öböl partján kerülnek elő, és nem tudni, honnan jönnek, de egy 16.-17. századi hagyományra vezethetőek vissza. Viszont veszélyes lehet kinyitni vagy összetörni őket.
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.