A Samsung AI-irányítású új robotporszívója óvatosan kikerüli a padlóvázát és a kutyakakit

2021 / 06 / 25 / Rácz Tamás
A Samsung AI-irányítású új robotporszívója óvatosan kikerüli a padlóvázát és a kutyakakit
Ha a gazdája úgy kívánja, a Samsung robotporszívója a híreket is felolvassa vagy a lakók távollétében rendszeresen körbejárőrözi a lakást és videostreamen közvetíti, mit lát.

A koreai elektronikai márka a legutóbbi CES-en mutatta be Jet Bot AI+ nevű robotporszívóját, amely a mai naptól kapható Európában és Észak-Amerikában. A Samsung takarítórobotjának egyik érdekessége sztereo 3D-kamerarendszer, mellyel a gép akár egy egycentis legokockát is ki tud szúrni a padlón. A gép ilyenkor kikerüli a pici akadályt, amely így nem tűnik el örökre a családi vagyonból, illetve nem akasztja meg a gép működését sem, ha megakadna a porszívó torkán. A kamerák mellé a gép LIDAR-rendszert is kapott, így sötétben vagy a bútorok alatt is tud tájékozódni lézeres térszkenneléssel.

A másik újdonság a tárgyfelismerésre is képes, az Intel mesterséges intelligencia-technológiájával felruházott szoftver, mely képes kategóriákba sorolni a szobában található tárgyakat. A Samsunk robotja, ha hihetünk a sajtóközleménynek, bátran körbetakarítja az elöl felejtett gyerekjátékokat, de biztonságos távolságot tart a porcelánvázáktól. A gépet irányító AI felismeri a az elektromos kábeleket és a törékeny tárgyakat, bögréket, poharakat, de a lakásban tartott állatok ürülékét is és elkerüli ezeket; előbbieket azért, hogy nem törje el őket illetve ne hintse be veszélyes cserepekkel a szobát, utóbbit pedig azért, hogy ne koszolja össze saját magát és a padlót, a szőnyegeket.

Maga a takarítást végző rendszer hozza a high-end robotporszívók szintjét. A digitális vezérlésű, inverteres motor teljesítménye aszerint változik, hogy milyen felületről kell felszívni a port, az összegyűjtött koszt pedig automatikusan egy központi gyűjtőtartályba üríti a gép. A 2,5 literes gyűjtő zsákját egy átlagos lakás esetén elegendő háromhavonta cserélni. A légszűrőrendszer 0,5 mikrométeres méretig 99,99%-ban a szűrőben tartja a kimenő levegőben lévő port. A gép munkáját a tulajdonos természetesen mobilappon tervezheti meg és felügyelheti, kijelölhet a porszívónak virtuális no-go zónákat és részletesen beütemezheti a gép munkarendjét.

A robotporszívó intézményének érdekes kiterjesztéseit is megvalósította a Samsung az új géppel. Őrjárat Üzemmódban (Patrol Mode) a gépet körbe lehet küldeni a lakásban, kameráinak képét pedig élő streamen lehet követni akár egy mobilon, a világ másik végéből. A porszívó a Samsung Bixby nevű hangfelismerő rendszerének segítségével hangutasításokkal is irányítható, de az általános online összekapcsoltság lehetőségeit kihasználva akár a napi időjárásjelentést, a friss híreket is elmondja, ha erre kérjük. Mintha a Samsung megtanította volna Alexát vagy Sirit porszívózni!

A gép európai áráról még nincs információnk, de a maláj(!) árat megtaláltuk; ott 4999 ringgitbe kerül a JetBot AI+, ami átszámítva 354 ezer forint.

További cikkek a témában:

Érdemes-e okosmérleget venni? Ma már minden nagyobb elektronikai áruház polcai roskadoznak a különböző okosmérlegektől, amelyek a testtömegünk mérése mellett olyan extrákat is felvonultatnak, mint a testzsírszázalék vagy a vázizomzat mérése, esetleg a nyugalmi anyagcserénk megállapítása. Vásárlás előtt viszont érdemes utána nézni, hogyan működnek ezek a mérlegek, és mennyire vehetjük komolyan a kapott eredményeket.

Kiváltható-e már a házimunka pusztán robotokkal? A mosáshoz, porszívózáshoz már értenek, de vajon van-e lehetőségünk arra 2020-ban, hogy az ablakpucolást vagy a vasalást is a robotokra bízzuk?

Szinte teljesen leveszi a vállunkról a szelektív hulladékgyűjtés terhét egy új szemetes A Lasso gyakorlatilag mindent képes elvégezni helyettünk: szétválogatja a különböző anyagokat, megtisztítja őket, és szól, hogy mikor kell kirakni az összegyűlt hulladékot.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
Összehasonlítottuk a három legjobb, ingyenes mesterséges intelligenciát
A ChatGPT, a Gemini és a Claude a programjavaslatok és a bevásárlólista mellett még Petőfi Szeptember végénjét is kiegészítette nekünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.