A sivatag közepén épül síparadicsom Szaúd-Arábiában

2022 / 12 / 31 / Bobák Áron
A sivatag közepén épül síparadicsom Szaúd-Arábiában
Az eddig bejelentett tervek alapján nem túlzás azt állítani, hogy a NEOM minden idők leggrandiózusabb építészeti projektje.

A 2020 elején meghirdetett projekt eddig főként arról volt ismert, hogy ennek a keretében kezdték el építeni a The Line-t, ami tulajdonképpen egy 170 kilométer hosszú, egybefüggő felhőkarcoló lesz, amely a tervek szerint kilencmillió embernek fog otthon adni a közel-keleti országban. De ugyanígy a NEOM projekt keretében épül az a vízen lebegő város is, amiről alig néhány napja írtunk; ennek, vagyis az Oxagon Citynek az első üteme várhatóan már jövőre elkészül.

A szaúdi illetékesek most ha lehet, egy még ennél is valószerűtlenebb tervvel álltak elő, hiszen a napokban bejelentették, hogy Trojena néven felépítik a Közel-Kelet első síparadicsomát, amelyben 2029-ben már ázsiai téli játékokat készülnek rendezni. A terveket előkészítő Bechtel vállalat közleménye szerint az 57 négyzetkilométeren elterülő síparadicsomot az ország hegyvidéki részén fogják felépíteni, ahol 2600 méter magas hegycsúcsok is vannak, télen pedig a hőmérséklet nem ritkán nulla fok alá csökken. Az építkezés várhatóan 2026-ra fog befejeződni, 2030-ra pedig már évi ötmillió látogatóval számolnak.

A Trojena és maga a NEOM jól illeszkedik egy nagyobb projektbe, a 2016-ban meghirdetett Saudi Vision 2030-ba, amelynek célja, hogy a turizmus fellendítésével és a megújuló energiaforrások jobb kihasználásával az ország csökkentse a kőolajtól való függőségét. Az ugyanakkor kérdéses, hogy a nyugati turisták szemében mennyire lehet vonzó célpont a közel-keleti ország, hiszen az országban tapasztalható folyamatos emberi jogi jogsértések mellett a projekt megítélését az is erősen rontja, hogy annak fő támogatója, az ország koronahercege és miniszterelnöke, Mohammed bin Szalmán a rendelkezésre álló információk szerint 2018-ban személyesen adott parancsot a Washington Post újságírójának, Dzsamal Hasogdzsinak a meggyilkolására. Nem véletlen, hogy Szaúd-Arábia rendre az utolsók között kullog azokban a felmérésekben, amelyek az országok népszerűségét igyekeznek felmérni: a YouGov statisztikái alapján például a briteknek mindössze a 9%-a van jó véleménnyel az országról, amelynek a Gallup felmérésében is csak olyan államokat sikerült maga mögé utasítania, mint Afganisztán, Észak-Korea vagy Oroszország.

(Fotó: NEOM)

Neom, az újjövő városa Repülő autók, mesterséges holdak, holografikus tanárok, robotdinoszauruszok. A szaúdi koronaherceg az ezeregyéjszaka meséinél is érdekesebb dolgokról álmodik. Így fog kinézni a jövő?


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.