A Sony hamarosan száz százalékban robotmunkásokra vált a televíziók gyártásában

2021 / 07 / 14 / Bobák Zsófia
A Sony hamarosan száz százalékban robotmunkásokra vált a televíziók gyártásában
A világ egyik legnagyobb elektronikai gyártócége egyelőre csak a legfőbb malajziai gyárában tervezi a váltást, de a jövőben a mobiltelefonok és kamerák összeszerelését is nagy részben automatizálná.

A Financial Times beszámolója szerint a Sony egyre inkább a robotmunkások alkalmazása felé hajlik az emberi munkaerő helyett a gyártás során, kezdve a televíziók készítésével. Kimio Maki, a cég elektronikai részlegének vezetője elmondta, a teljes körű automatizálást Malajziában vezetik majd be először a Sony egyik fő televíziókat gyártó üzemében, de később más területeken, a mobiltelefonok és kamerák előállítása során is egyre nagyobb mértékben használnának robotokat. Bár az automatizálás terjedése nem újkeletű jelenség, de amennyiben sikerül a cégnek a robotok segítségével elérnie a kitűzött célját, vagyis jelentős mértékben tudja csökkenteni a költségeket, a trend még inkább felgyorsulhat, nem csak a Sonynál, hanem a nyomdokaiba lépő vállalatok esetében is.

A tokiói székhelyű konglomerátum ugyanis nem kevés spórolást vár a lépéstől: az elképzelések szerint mintegy 70%-kal redukálhatják a kiadásokat a 2018-as állapotokhoz képest.

A gyártás robotizálása nem az egyetlen módszer, mellyel az automatizálást megvalósítja a cég, a digitalizáció is egyre fontosabb szerepet játszik, a mesterséges intelligencia segítségével fogják elemezni például az eladási számokat, hogy még jobban optimalizálják a gyártást. Bár a televízió eladások téren a vezető szerepet már 15 éve egyfolytában a Samsung nyeri el, de a Sony is az élmezőnybe tartozik, 2020-ban a harmadik legnagyobb piaci részesedést tudhatta magáénak a Samsung és az LG mögött, a digitalizáció pedig hozzájárulhat az előrelépéshez.

De nem a Sony az egyetlen elektronikai gyártó, amely hamarosan csökkenti az emberi munkásai számát, a Samsung már 2015-ben bejelentette, hogy az olcsó kínai munkaerő helyettesítésére készül robotok alkalmazásával, januárban pedig a Hyundai Roboticsszal kötöttek szerződést, amelynek értelmében egy olyan okos rendszert hoznak létre, amely az acélvázak előállítását automatizálja, így kiküszöbölve az emberi hibákat a folyamatból.

(Borítókép: Junko Kimura/Getty Images)

További cikkek a témában:

Jó reggelt, holnap van - és az Adidas bezár két robotgyárat Pedig ők legalább nem a munkásoktól akartak szabadulni.
Magyarországon nyit gyártóüzemet a Lenovo A világ egyik legnagyobb számítógépgyártójának ez lesz az első európai üzeme.
Már idén megkezdődhet az emberszerű robotok tömeggyártása A világ leghíresebb robotjának, Sophiának hamarosan több ezer másolata áraszthatja el az otthonokat.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
A Samsung Galaxy S-széria legerősebb változatának, az Ultrának évek óta nem volt komolyan vehető versenytársa Európában az androidos telefonok között, most viszont a Xiaomi megtörte a jeget a Xiaomi 14 Ultrával.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.