Sikeresen tesztelték a Blue Origin űrturistáknak fejlesztett űrkapszuláját

2021 / 01 / 15 / Bobák Áron
Sikeresen tesztelték a Blue Origin űrturistáknak fejlesztett űrkapszuláját
Az elmúlt években számos cég kezdett el komolyan foglalkozni az űrturizmussal, ám a Jeff Bezos által életre hívott Blue Origin abból a szempontból mindenképp kilóg a sorból, hogy ők valóban a világűrbe szállítják majd az utasaikat, mégpedig igazi rakétákkal.

Míg a Virgin Galactic űrrepülőjén helyet foglalóknak meg kell elégedniük nagyjából 80 kilométeres magassággal, a Space Perspective léghajójával pedig nagyjából harminc kilométeres magassági emelkedhetnek az emberek, addig a Blue Origin New Shepard rakétája már a továbbfejlesztett űrkabin első éles tesztjén átlépte a száz kilométeres magasságban húzódó Kármán-vonalat, amit hagyományosan a világűr peremének szoktak tekinteni. A rakétára szerelt űrkapszulában most még csak egy bábu ült, a végleges változat viszont a tervek szerint egyszerre hat embert fog a világűrbe szállítani a lehetőségekhez mérten luxuskörülmények között. A csütörtökön tesztelt kapszula már képernyőkkel és hőmérséklet-szabályozóval is fel volt szerelve, emellett minden székhez tartozik egy hangszóró és egy mikrofon is, amellyel az utasok tudnak kommunikálni.

A videón a kilövés 51.40-től, a hordozórakéta visszatérése 58.40-től látható, 1 óra 40 másodperctől pedig a kabin visszatérését is megnézhetjük. Ha a rakéta lángja szokatlannak tűnne, az nem véletlen, hiszen a SpaceX-szel és más vállalatokkal ellentétben a Blue Origin folyékony oxigénnel és folyékony hidrogénnel működő BE-3 hajtóműveket használ, amelyek így egyáltalán nem juttatnak szén-dioxidot a légkörbe.

A csütörtöki teszten az űrkapszula 106 kilométeres magasságig emelkedett, majd tért vissza épségben ejtőernyők segítségével, miközben a hordozórakéta a SpaceX Falcon-9-eseihez hasonlóan a saját talpain landolt Texasban. A Blue Origin immár hét éve kísérletezik a többször felhasználható rakétával, és ha minden jól megy, akár 2022-ben megkezdhetik a menetrendszerű utazásokat, amelyekre egy jegy ára a hírek szerint nagyjából 56 millió forint lehet.

Jeff Bezosnak hosszabb távon ennél is komolyabb tervei vannak az űrvállalattal, hiszen a Blue Origin tavaly a NASA-val is szerződést kötött, aminek értelmében a Lockheed Martinnal, a Northrop Grumannal és a Draperrel közösen ők gyárthatják le azt a leszállóegységet, ami több mint ötven év után visszajuttatja a Holdra az emberiséget.

(Fotó: Blue Origin)

További cikkek a témában:

A Virgin Galactic megmutatta, hogy fog kinézni belülről az űrrepülője A VSS Unity utasterét bárki megnézheti, akár a saját lakásában is.

Mesterséges szigeten úszó, hatalmas űrkikötőt terveztek a Tokiói mellé Bár az űrutazás most még csak kevesek kiváltsága, az elmúlt években egyre több cég dolgozik azon, hogy a jövőben sokkal többen tapasztalhassák meg a súlytalanság élményét. Az űrszállodák, a Marsra tervezett kolónia és a különböző, űrturizmusra kifejlesztett szállítóeszközök mellett viszont egy dologról eddig viszonylag kevés szó esett, mégpedig hogy honnan fognak indulni a jövő űrturistái az életre szóló kalandra.

Stadion méretű léghajók vihetnek közelebb a mindenki számára elérhető űrutazáshoz Az elmúlt években számtalanszor hallhattunk arról, hogyan fogják a a SpaceX, a Virgin Galactic és más cégek forradalmasítani az űrturizmust, de olyan ötlettel még nem találkoztunk, mint amilyet a Space Perspective most bejelentett.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Az Európai Űrügynökség Boost programjának segítségével új hordozórakéták és űrbeli gyártási megoldások készülnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.