A SpaceX újabb világrekordot döntött

2021 / 01 / 24 / Justin Viktor
A SpaceX újabb világrekordot döntött
Január 24-én, vasárnap, 10: 00-kor (EST) a Falcon 9 rakéta hátán elemelkedett a Földről a Transporter-1 , a SpaceX első dedikált SmallSat Rideshare Program küldetése a Space Launch Complex 40 kilövőállomásról (SLC-40) a floridai Cape Canaveralben.

A dicsőséges 133 űreszköz

A Transporter-1 küldetés 133 kereskedelmi és kormányzati űreszközt (CubeSat-okat, a mikro-műholdakat és az orbitális transzfer járműveket) valamint 10 Starlink műholdat vitt magával, a SpaceX honlapja szerint.

A Falcon 9 rakéta első meghajtófokozat-modulja korábban a Crew Dragon második demonstrációs küldetésében, az ANASIS-II misszióban is repült már, mely egy Starlink programhoz tartozó küldetés volt. Ezen kívül részt vett a Dragon 21. utánpótlás-szállítási küldetésében is a Nemzetközi Űrállomásra. A Falcon 9 első fokozata a leválást követően az Atlanti-óceánon állomásozó “Of Course I Still Love You “ (Természetesen még mindig szeretlek) nevű drónhajóra szállt le sikeresen.


A sikeres kilövésessel és pályára állítással a SpaceX történelmet írt, mivel a szállított 133 berendezés volt a legtöbb űreszköz, melyet valaha egyetlen küldetés során pályára állítottak. A küldetés során fellőtt Starlink műholdak az elsők, melyek poláris pályára települtek.

A legtöbb egyszerre indított műhold korábbi rekordját az Indian Polar Satellite Launch Vehicle tartotta, mely még 2017-ben 104 műholdat indított.

“Ez a kilövés volt a SpaceX “rideshare” (kb. “űrhajó-megosztás, a telekocsi mintájára”) erőfeszítéseinek csúcspontja, mely lehetővé teszi különböző vállalatok számára, hogy viszonylag alacsony árak mellett hasznos terheket juttassanak Föld körüli pályára. Valójában a Transporter-1 lett a SpaceX első dedikált SmallSat Rideshare Program küldetése” - írja a cég webhelye .


A 133 kereskedelmi és kormányzati űreszköz négy különálló vállalattól érkezett, és saját külön pályára állítási rendszerüket fogják használni. Harminc kis műholdat a német Zeitgeist misszió részeként az Exolaunch, egy német műholdgyártó társaság épített, köztük 28 kereskedelmi célú űreszköz.

A Falcon 9 fedélzetén egy 400 kilogrammos rakomány űrbe juttatásának költsége körülbelül 2 millió dollár. Egy 200 kg-os Napszinkron pályájára állított eszközért a SpaceX minimum 1 millió dollárt kér.

(Forrás: SpaceX Kép: SpaceX, Youtube)

Ez is érdekelhet:

Bor az űrből Kedden hazaindult és szerdán megérkezett a Földre a Nemzetközi Űrállomásról 12 palack francia bordeaux-i bor és 320 darab Merlot és Cabernet Sauvignon szőlővessző, melyeket egy éve vittek fel különböző kísérletekhez.

Egy japán startup fából készít műholdat Kiotó Egyetemének részvételével A világűr gyarmatosítása és felfedezése során hatalmas mennyiségű zömmel mérgező anyagot juttattunk Föld körüli pályára és alaposan elszennyeztük a bolygónk közvetlen űrbéli környezetét. A Sumitomo Forestry nevű japán startup és a Kiotói Egyetem közös fejlesztésével legalább kis részben változtatni szeretne ezen, ezért belevágtak az első fából készült műhold elkészítésébe Japánban. Műholdjuk 2023-ban állhat Föld körüli pályára.

Elindult a NASA és a SpaceX közös missziója 4 űrhajóssal a fedélzeten Ez is eljött hát, elindult a SpaceX, Elon Musk űrhajózási társaságának első teljes értékű küldetése, a 64-es számú expedíció, vagyis a Crew-1 küldetés. A sikeres kilövést követő misszió során négy asztronauta utazik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Resilience nevű Crew Dragon űrhajó fedélzetén.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.