A szexmágia okozhatta a vesztét a NASA őrült tudósának

2021 / 08 / 18 / Perei Dóra
A szexmágia okozhatta a vesztét a NASA őrült tudósának
A NASA Sugárhajtási Laboratóriumának megalapítása fontos mérföldkőnek számított az emberiség történetében. Ez nem újdonság, arról viszont talán kevesebben hallottak, hogy alapítóját nem véletlenül emlegették őrült tudósként: Jack Parsons ugyanis fél életét arra tette fel, hogy bűbájok segítségével megidézze az ősi istennőt, Babalont, méghozzá az orgazmus mindent elsöprő erejével.  

Nehéz gyerekkor, elszigetelt felnőtt lét

Jack Parsons gyerekkora nem volt éppen felhőtlen: miután apja előszeretettel keresett örömöt prostituáltaknál, édesanyja gyorsan megelégelte ezt, és elvált tőle, fiának pedig megtiltotta, hogy találkozzon vele. Közös otthonukból nagyszülei házába költöztek, ahol bár szolgák és cselédek hada vette körül, az ifjú Jack mégis magányosnak érezte magát. Így az olvasásba menekült, Jules Verne fantasztikus történetei pedig lassacskán felébresztették benne a rakéták iránti rajongást.

A NASA finanszírozta minden idők egyik legfelkavaróbb kísérletét Hogyan vezetett egy, a NASA által finanszírozott kísérlet szexuális kapcsolathoz egy kutatónő és egy delfin között? Miért adtak évekig LSD-t a delfineknek? Történet egy nőről, aki csak jót akart, de csúnyán ráfázott, és egy elvetemült neurológusról.

Tizennégy éves volt, amikor megismerte legjobb barátját, Edward Formant, aki nem pusztán barát, de testőr is lett: mivel Jack elég magának való személyiség volt, plusz sokat bukdácsolt az iskolában (valószínűleg diszlexiája miatt), társai kiközösítették, és minden alkalmat megragadtak a megalázására. Jacket azonban jobban lekötötték azok a titkos rakétakísérletek, amiket Formannel együtt végeztek, többnyire a Parsons birtok hátsó kertjében. (A fiúk házi készítésű, lőporalapú rakétakísérleteket folytattak.) Parsons ugyancsak ez idő tájt ismerkedett meg az okkultizmussal is: egy alkalommal állítólag megidézte az ördögöt a szobájában, onnantól kezdve pedig állandóan attól rettegett, hogy az meghiúsítja majd a rakétakísérleteit.

A nagy gazdasági válság aztán az ő családjukat sem kímélte: miután vagyonuk nagy része elfogyott, Jacknek nem maradt más választása, munkát kellett vállalnia. A lőszergyártással foglalkozó Hercules Powder alkalmazottja lett, ahonnan gyakran lopott alapanyagot, természetesen saját kísérleteihez. Az érettségi után újabb hasznos ismertségre lelt, ezúttal Frank Malina személyében, aki matematikus-mérnökként hozzájárult ahhoz, hogy Parsons és Forman új szintre emelje a rakétafejlesztést. Ötleteikkel több ismert fejesnél is kopogtattak, végül a magyar felmenőkkel rendelkező Kármán Tódor látott bennük fantáziát, és megengedte nekik, hogy a GALCIT (Guggenheim Légiforgalmi Laboratórium) épületét használják kísérletezésre. 1937-re már mindenki csak az 'Öngyilkos Osztagként' emlegette a triót, akik állandó híranyagot szolgáltattak a helyi sajtónak.

Egyre nagyobb teret nyert életében az okkultizmus

1939. januárját írtunk, amikor Parsons és felesége, Helen felkeresték Thelema Templomát, ahol bár aznap számtalan hollywoodi csillag is megjelent, Jacket Aleister Crowley, az Ordo Templi Orientis atyja sokkal jobban érdekelte a hírességeknél. Parsons korábban is olvasta Crowley műveit, a templomi látogatás után pedig még mélyebbre ásta magát téziseiben, mígnem arra a következtetésre jutott, hogy

a kvantumfizika is Thelema mágikus erejének köszönhető.

Vagyis a munkája fokozatosan összeolvadt az okkultizmus iránti lelkesedésével. Olyannyira, hogy Crowley egy alkalommal a Rend legbecsesebb tagjának nevezte.

De ki volt az az Aleister Crowley?

Aleister Crowley 1875-ben született Nagy-Britanniában, Royal Leamington Spa településen. Az angol okkultista többek között írással, sakkozással, hegymászással foglalkozott, és előszeretettel nevezte magát 'Vadállatnak'. Crowley 1904-ben egy spirituális jelenés hatására megalapította Thelema filozófiáját: elmondása szerint egy általa Aiwassnak nevezett hang próféciákat diktált neki Kairóban, ami később a Törvény Könyve lett. Maga a thelema szó görög eredetű, azt jelenti isteni akarat, így ennek alapján a Thelema filozófia jelentése: akarni, kívánni, célba érni.

Crowley tanai nem mondhatnánk, hogy süket fülekre találtak, ugyanis több szervezet is követni kezdte azokat. Az egyik az Ordo Templi Orientis, magyarul Keleti Templomosok Rendje, amelynek 1910-ben Crowley is tagja lett, és gyorsan lépdelt felfelé a rend fokozataiban. Az Ordo Templi Orientis tanítása dióhéjban: Tégy, amit és ahol csak akarsz.

A rend napjainkban is létezik, rituáléik miatt azonban sokan az ortodox szabadkőműves rendekhez hasonlítják. Visszatérve Parsonsra, ő vezette az Agape Lodge nevű gyülekezési helyet, ahol többek között az az 1945-ös beszéde is elhangzott, amelyben megpróbálta összefoglalni a Törvény Könyvének értelmét a modern kor emberére nézve. Crowley személyisége ugyanakkor nagyon megosztott volt: egyesek Antikrisztusnak tartották, mások szerint spirituális eszméi a kábítószer és az okkultizmus térnyeréséhez vezettek.

Pozitív fordulópont Parsons karrierjében

Kármán Tódor egy nap azzal az ötlettel állt elő, hogy mi lenne, ha az Öngyilkos Osztag támogatást kérne az amerikai kormánytól? Rakétákról persze nem kell beszélniük, elég ha az akkor - az amerikai hadsereg számára - nagyon menőnek számító sugárhajtás szó elhangzik. Tódornak igaza lett, a csapat ezer dollárt kapott, 1939. júniusában pedig össze is állt az első amerikai finanszírozású rakétatesztelő egység. Parsonsék eleinte repülőgépmotorokat gyártottak az amerikai légierőnek, kisvártatva pedig kifejlesztették a rakéta-hatóanyagú üzemanyagot, ami rendkívül fontos lépésnek számít az űrkutatás történetében. A GALCIT projektet 1943-ban átkeresztelték Jet Propulsion Laboratóriumra, vezetője pedig Kármán Tódor maradt.

Utat tör magának a szexmágia

Őt még ugyan nem említettük, de Parsons jó barátságot ápolt L. Ron Hubbarddal, a szcientológus egyház későbbi alapítójával is. A két cimbora szerette volna jobban megismerni és megérteni az okkult Babalon istennőt, ezért fogták Crowley egyik tanítását, és megpróbálták megidézni. 'Méghozzá az orgazmus mindent elsöprő erejével.'

Parsons valamiért sikeresnek könyvelte el kísérletüket, így - mintegy következő küldetésként - megpróbálta szexmágiával teherbe ejteni Majorie Cameront, egy szintén Thelema hívő nőt. Ez nem jött össze, Majorie és Jack azonban összeházasodtak. A rituálék idővel átcsaptak gruppen szexbe (mindenki mindenkivel összefeküdt, hátha az orgazmus elhozza számukra a vágyott megvilágosodást), Parsons pedig teljesen elvesztette a határt a tudomány és az okkultizmus között. A problémát tetézte, hogy

viszonya lett az akkor alig tizenhét éves sógornőjével, aki talán még Parsonsnál is nagyobb okkultista volt.

Ami a tudós társadalmat illeti, ők hiteltelennek, sőt egyenesen őrültnek tartották Parsonst és elméleteit. Így hát nem maradt más választása, Hollywoodba ment, ahol tárt karokkal fogadták. Pirotechnikai tanácsadásba kezdett, és itt is halt meg, 1952-ben, miután egy filmforgatásra készített robbanóanyag felrobbant és halálosan megsebezte. Parsons mindössze harminchét éves volt. Az máig sem derült ki, hogy öngyilkosság vagy gyilkosság történt, vagy esetleg szerencsétlen véletlen áldozata lett.

(Források: Vice, Wired, The Guardian, New York Post, fotó: Getty Images Hungary, Flickr)

További cikkek a témában:

A parasztasszony, aki átverte a brit király orvosait: azt állította, hogy nyulakat szült Hazugságát olyannyira jól előkészítette, hogy amikor a doktor megvizsgálta, valóban különféle állati testrészek kerültek elő a nő hüvelyéből, az orvos pedig hitt neki.  

Hörcsögök melegítésére használták a világ első mikróit Egyik-másik rágcsálót egymás után tízszer is lefagyasztották, majd kiolvasztották.

A Tour de France rögös kezdetén ittak, dohányoztak és időnként lincselésbe keveredtek a versenyzők A világ első Tour de France-át egy kéményseprő nyerte meg, aki másodszori győzelmét már egy kis vonatozás beiktatásával érte el. Akkoriban a versenyzők még nem vetették meg az alkohol fájdalomcsillapító hatását és néha-néha egymás megmérgezését sem.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.