A távolról tölthető telefon már nem sci-fi

2024 / 03 / 02 / Bobák Áron
A távolról tölthető telefon már nem sci-fi
Az Infinix Aircharge-dzsal akár 20 centiméterről is tölthetjük a telefonunkat.

A telefonunk töltéséhez manapság jellemzően két lehetőség közül választhatunk: a készüléket vezetékkel csatlakoztatjuk a hálózathoz vagy QI-szabványú töltőre rakjuk, amihez ugyan a telefont fizikailag nem kell vezetékre dugnunk, cserébe nem nagyon tudjuk használni, amíg töltődik. Bár ma már jónéhány megoldás létezik, amivel úgy is tölthetjük a telefonunkat, hogy az nem érintkezik a töltővel, ez a gyakorlatban néhány centiméteres távolságot jelent, így az ilyen töltők jellemzően csak arra jók, hogy az asztal aljára erősítve őket a telefonunkat elég legyen letenni az asztalra ahhoz, hogy töltődjön.

A kínai Infinix ennél egy lépéssel tovább ment, így az Aircharge-dzsal a telefonunkat akár 20 centiméterről is tölthetjük, ami a gyártó szerint éppen elég ahhoz, hogy töltés közben kényelmesen játszhassunk vagy videókat nézhessünk a telefonon. Bár ha a töltő az asztalon van, ahogy azt a barcelonai Mobil Világkiállítást (MWC) megelőző Showstoppers rendezvényen láttuk, ez nem biztos, hogy kényelmes megoldás, de el tudjuk képzelni, hogy a töltőt az ölünkbe véve tényleg életképes lehet ez a megoldás.

Az Aircharge maximum 7,5 wattal tudja tölteni a telefonunkat, ami ahhoz képest kevésnek tűnhet, hogy például a Xiaomi 14-et már 80 wattal lehet tölteni QI-szabványú vezeték nélküli töltővel, ahhoz képest viszont, hogy a nagyobb elektronikai áruházakban a vezeték nélküli töltők nagy része még ma is csak 10-15 wattos teljesítményű, már nem olyan kevés.

Az Infinix tájékoztatása szerint az Aircharge alacsony frekvenciájú, 6,78 Mhz-es mágneses rezonanciát használ a telefon töltéséhez, és túlfeszültség elleni védelemmel is ellátták, így a telefon akkor sem megy tönkre, ha hirtelen közelebb visszük a töltőhöz. Azt saját tapasztalatból is meg tudjuk erősíteni, hogy a töltő valóban működik, ugyanakkor az is igaz, hogy ezt csak az Infinix saját márkás készülékével próbáltuk ki, így nem tudjuk, hogy más QI-szabványú telefonokkal is ugyanilyen gördülékenyen megy-e minden. Ez egyelőre nem igazán húsbavágó kérdés, hiszen az Infinix nem jelentett be dátumot a töltő forgalmazására, bár abból kiindulva, hogy a januárban Las Vegasban megrendezett CES után az MWC-re is elhozták, valószínűleg már nem kell sokat várnunk arra, hogy az eszköz a boltok polcain is megjelenjen.

(Fotó: Bobák Áron/Rakéta.hu)

A csuklónkra hajlítható telefon lesz a jövő? A Motorola és a Samsung szerint nem elképzelhetetlen A barcelonai Mobil Világkiállításon a Samsung és a Motorola is hozott magával olyan telefon-prototípust, ami szinte 360 fokban hajlítható kijelzővel van ellátva, így akár a csuklónkra is felpattinthatjuk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.