A tokiói Olimpiai Stadion futópályáját úgy tervezték, hogy világrekordok szülessenek rajta

2021 / 08 / 03 / Bobák Zsófia
A tokiói Olimpiai Stadion futópályáját úgy tervezték, hogy világrekordok szülessenek rajta
Az atléták lába alatt lévő felület egy speciális technológiával készült, ezért úgy működik, mint egy trambulin.

Az olasz Mondo gyártja azokat a futópályákat, amelyek már a világ számos stadionjában bizonyították hatékonyságukat: kifejezetten arra tervezték őket, hogy a szokásosnál is jobb 'meghajtást' biztosítsanak a sportolóknak, és segítségükkel világrekordok szülessenek. Az atléták számára persze sok más módszer is rendelkezésre áll a jobb teljesítményhez: a high-tech cipőktől kezdve az állandóan és minden eddiginél részletesebben monitorozott edzésekig, de a Mondo semmit nem akar a véletlenre bízni, ezért a pályák prototípusait alaposan teszteli a sportolók segítségével.

A cég már 12 olimpiát látott el a stadionok berendezésével, de a tokiói olimpiára valami egészen különlegeset szántak. A fejlesztett verzió a futók elmondása szerint olyan érzést kelt, mintha egy trambulinon ugrálnának, vagyis sokkal jobban hozzájárul a gyorsulásukhoz, mint a korábbi verziók. A gyártó ezt a hatást két módszerrel éri:

  • egyrészt több gumit integrálnak a felületi rétegbe, majd a gumi granulátumokat és a többi komponenst vulkanizálják, ami egyfajta kémiai eljárás, amely során olyan kötések jönnek létre a molekulák között, ami nagy ellenállást ad az anyagnak
  • másrészt az alsó rétegbe levegővel töltött apró lyukakat integrálnak, ami így jobban elnyeli a rázkódást és az ütődések hatását

A pályát már 2019-ben lefektették és többek között Usain Bolt avatta fel egy gyors körrel, de azóta alig volt használatban, így az olimpia résztvevői teljesen új felületen tudják végezni a gyakorlataikat. Az eredmény bizonyos sportolók esetében nagyon is pozitív: Ronnie Baker amerikai sprinter például ahhoz hasonlította a pályán való futást, mintha felhőkön járna, mások viszont veszélyesnek tartják a túlságosan felgyorsuló tempót, amit a felülettel majdhogynem automatikusan elérnek. A New York Times beszámolója szerint többek között a kanadai futó, Gavin Smellie is úgy nyilatkozott, hogy

meg kellett változtatnia a szokásos felkészülési rutinját, hogy legyen ideje az izmainak regenerálódni a versenyek előtt,

mivel az új típusú pályán való edzések után jobban érzi a fáradtságot. Hogy hogyan készül egy (régebbi kiadású) atlétikai pálya, azt a videóban megnézhetjük közelebbről.

(Fotó: Mondo)

További cikkek a témában:

A Google és az Adidas kifejlesztett egy high-tech cipőtalpat, amivel FIFÁ-zhatsz is Farmerdzseki és hátizsák után most focicipőn dolgozik a Google.
A futósérülések megakadályozását ígéri egy apró kütyü Az iKinesis folyamatosan figyeli és elemzi a futó mozgását, illetve személyre szabott gyakorlatokkal gyorsítja a fejlődést.
A robotok még lassan kosaraznak, de egy büntetőpárbajra már nem érdemes kihívni őket A Franciaország-USA kosárlabdameccs szünetében igencsak érdekes dolgok történtek a pályán a tokiói olimpián.


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.