A dörzshajtással működő e-motor bármilyen biciklit elektromossá alakít

2021 / 05 / 26 / Bobák Zsófia
A dörzshajtással működő e-motor bármilyen biciklit elektromossá alakít
A felcsatolható elektromos motor előnye, hogy nem terheli meg a kerékpárt túlzott többletsúllyal és csak akkor kell feltenni, ha már tényleg fáradunk.

A dörzshajtással működő technológia lényege, hogy két tengely között úgy közvetíti az energiát, hogy csupán a súrlódás erejét használja, amely meghajtás közben az egymással szorosan érintkező kerekek között keletkezik. Az egyszerű módszer előnye, hogy olcsó, hátránya, hogy nem mindig elég hatékony, ha elcsúsznak a görgők, a súrlódás is odaveszik és az erőátvitel megszűnik. A kerékpárok meghajtására azonban már régóta alkalmazzák, elvégre a biciklit nem fontos folyamatosan motoros energiával hajtani, az is elég, ha rásegítés céljából van jelen egy plusz energiaforrás a biciklista saját ereje mellett, így a motorral vagy akkumulátorral működtetett dörzshajtásos kiegészítő kisebb hatásfokkal is hasznos segítség lehet.

Az egyik első megvalósulása a súrlódásos technikára építő kerékpároknak a francia VeloSolex volt, amelyet a második világháború után kezdtek el értékesíteni a mopedek nagy fellendülésének idején. A VeloSolex még beépített motorral és az első kerékre csatlakoztatott görgős eszközzel volt felszerelve, valamint első példányai még Solexine-nel haladtak, amely a BP által kifejlesztett speciális üzemanyag keverék, de azóta már sok cég állt elő mobilisabb és környezetbarátabb dörzshajtásos megoldással. A pillanat alatt fel-, és leszerelhető kiegészítő motorok általában csak néhány kilót nyomnak, ami nagy vonzerőt jelenthet az általában nehéz elektromos bicikliket kerülők számára, valamint manapság már akkumulátorral működnek, így nem szennyezik a környezetet, ami egy kerékpárosnak szintén fontos szempont lehet.

Egyike az ilyen típusú elektromos kerékpár motor gyártóknak a CLIP startup, amely két évvel ezelőtt mutatta be a CLIP készletet, amely egy eszközbe tömöríti a görgős részt és az akkumulátort is. A kiegészítő csak három kilót nyom és nem kelt feltűnő benyomást a kerékre helyezve, bár megvannak a maga határai, ami elsősorban arra teszi alkalmassá, hogy tényleg csak rásegítésként és ne teljes értékű motorként tekintsünk rá. Az akkumulátor körülbelül 16-24 kilométert bír egy feltöltéssel, a töltés ezután 50-80 percet vesz igénybe. A motor 450W-os, az akkumulátor 144 Wh-s. A kis hatótáv nem feltétlenül jelent problémát, elvégre ennyi is bőven elég, ha nem egy teljes balatoni túrát akar "végigmotorozni" vele az ember, viszont a dörzshajtás velejárója, az ilyen technológiával működtetett biciklinek az a tulajdonsága, hogy vizes időben nem érdemes használni, már nagyobb gond lehet. Attól azonban nem kell tartani, hogy esetleg elhasználódhat miatta a kerékgumi: a cég leírása szerint ez a veszély nem fenyegeti a kereket, mivel egy olyan algoritmust dolgoztak ki, ami igazodik a tempóhoz és megakadályozza a csúszást, ami kopáshoz vezethet.

A 400 dollárba, 114 000 forintba kerülő eszközt egyelőre csak az Egyesült Államokban szállítják ki, így Magyarországra eljuttatni kicsit nehézkes, de a cég hamarosan több országban is tervezi megjelentetni a terméket. Hasonló felcsatolható motorokat, amelyek az egyszerű biciklit elektromos meghajtásúvá alakítják, készít még azonban több gyártó is, például az eBikelite, a francia A Fond Gaston, vagy a londoni Rubbee, amely már majdnem egy évtizede árulja a termékét, amely azóta átesett egy-két átalakításon. Jelenleg a Rubbee alapkészlete 529 euróért (185 000 forint) rendelhető meg, de a cég felhívása szerint az alkatrészek globális hiánya miatt késésre lehet számítani a kiszállításokban.

(Fotó: CLIP)

További cikkek a témában:

Oké, hogy elektromos, de mi hajtja? Képbe hozunk a hibrid bringákkal Ortodox bringások körében könnyebb egy gyilkosságot felvállalni, mint egy rásegítős gépet, aki viszont próbálta, esküszik rá. De mi az az elektromos bringa?
Legyártották a hárommilliomodik biciklit a magyar bringagyárban Nahát, eddig nem is tudtuk, hogy Magyarország e-bike-nagyhatalom!
Újra lehet közbringát bérelni Budapesten, ráadásul olcsóbban, mint eddig A Budapesti Közlekedési Központ csütörtökön indította újra a MOL Bubit, amit az elmúlt fél évben jelentősen átalakítottak mind a biciklik minőségét, mind a szolgáltatás árát illetően.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.