A NASA döntött: a SpaceX viheti vissza az emberiséget a Holdra

2021 / 04 / 17 / Bobák Áron
A NASA döntött: a SpaceX viheti vissza az emberiséget a Holdra
Szó szerint, ugyanis az amerikai űrügynökség Elon Musk vállalatát bízta meg a leszállóegység megépítésével.

A NASA eredetileg 2024-re szeretett volna újra embereket juttatni a Hold felszínére az Artemis-program keretében, és bár jelen állás szerint könnyen lehet, hogy ez a határidő későbbre csúszik, azt már tudjuk, hogy mivel fognak visszatérni az amerikaiak több mint ötven év után az égitestre. Az amerikai űrügynökség pénteken ugyanis bejelentette, hogy a SpaceX-et bízzák meg a leszállóegység megépítésével, akik a jelenleg éppen a tesztfázisban lévő Csillaghajót (azaz Starshipet) fogják használni erre a célra.

A leszállóegység megépítéséért folytatott versenynek pikáns felhangot adott, hogy a lehetséges jelöltek között ott volt Jeff Bezos Blue Origin nevű cége is, így a megbízás elnyerése felfogható volt a világ két leggazdagabb emberének a különversenyeként is. Bár rajtuk kívül a Dynetics is versenyben volt, a Blue Origin számára különösen fájdalmas lehet a NASA döntése, hiszen Bezos cége már évekkel ezelőtt bemutatott egy kifejezetten leszállóegységnek tervezett űrhajót, míg a SpaceX a Starshipet eredetileg egyáltalán nem leszállóegységnek tervezte, hanem a Mars meghódítására.


Jeff Bezos bemutatja a Blue Origin leszállóegységét, 2019 májusában (Fotó: Jonathan Newton / The Washington Post/Getty Images)

Ahogy a hírről beszámoló The New York Times megjegyzi, ez igencsak érdekes helyzetet fog előidézni a Hold-utazásoknál, hiszen a NASA tervei szerint az asztronauták az űrügynökség által fejlesztett Space Launch System (SLS) rakétával, az Orion űrkapszulában ülve érik majd el a Hold kerül keringő Lunar Gateway űrállomást, ahol átülnek a jóval nagyobb, akár száz ember befogadására tervezett Csillaghajóba. "Ez ahhoz fog hasonlítani, mintha egy vitorlással szelnék át az Atlanti-óceánt, hogy aztán a kikötőbe egy tengerjáró hajón hajózzanak be" - írja a lap.

A NASA egyébként már eddig is számtalan területen működött együtt Musk cégével, akik a műholdak mellett tavaly óta már az űrügynökség asztronautáit is szállítják, és a Lunar Gateway megépítésében is komoly szerepük lesz, hiszen az űrállomás első elemeit szintén a SpaceX rakétáival - egész pontosan a Falcon Heavyvel - juttatják majd Hold körüli pályára. A SpaceX-nek biztosan jól jött ez a siker, hiszen a most elnyert, 2,9 milliárd dolláros megbízás több, mint a cég egész éves bevétele, márpedig ahhoz, hogy embert juttassanak a Marsra, rengeteg pénre lesz szükségük.

A mostani kiírásban alulmaradó cégek csak rövid időre szorulnak partvonalra, hiszen a megbízás csak a legelső holdra szállásra szól, márpedig a NASA-nak ezúttal sokkal nagyszabásúbb tervei vannak az égitesttel, mint a hetvenes években: ahogy arról korábban már írtunk, az Artemis-program végső célja, hogy folyamatos emberi jelenlétet biztosítsanak a Holdon, amihez jónéhány leszállóegységre lesz szükség.

További cikkek a témában:

Látványos képeket tett közzé a NASA a Hold körül keringő űrállomásról Ha minden a tervek szerint halad, a sci-fibe illő képek már néhány éven belül valósággá válhatnak.

A NASA bemutatta a terveit a Hold meghódítására A most kiadott 13 oldalas dokumentumban szó van a Hold körül keringő űrállomásról és olyan járműről is, amiben az asztronauták heteket is eltölthetnek a Hold felszínén. Meg persze a holdbázisról is.

Akár nyolcezer embernek is otthont adhatna a mesterséges gravitációval ellátott űrváros Minek költöznénk a Marsra, ha kiköltözhetünk az űrbe is?


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
A Magyar Űrhajós Program érdekességei a HUNOR indulásától Houstonig
Hamarosan kiválasztják a magyar űrhajóst - mi történt eddig a kiválasztás és felkészítés folyamán?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.