Elkészítették a világ legkisebb számítógépes egerét

2021 / 11 / 20 / Bobák Zsófia
Elkészítették a világ legkisebb számítógépes egerét
Hosszú utat tett meg a hatvanas években feltalált, akkor még X-Y pozíciómutató kijelzőrendszerek számára nevet viselő számítógépes kiegészítő, mára akár már hüvelykujj méretű verziót is választhatunk magunknak.

A Stanford Kutatóintézet mérnöke, Douglas Engelbart és ezzel párhuzamosan, bár tőle függetlenül a német AEG-Telefunken cég is az 1960-as években fejlesztették ki azt az eszközt, ami néhány évtized alatt az egyik legnélkülözhetetlenebb kiegészítőjévé vált az otthoni PC-knek és laptopoknak, bár eleinte nem fogadta őket akkora lelkesedés. Engelbart 1967-ben nyújtotta be a szabadalmi kérelmet az általa frappánsan elnevezett, X-Y pozíciómutató kijelzőrendszerek számára nevű eszközre, amelyet 1968-as bemutatása után hamarosan már csak nemes egyszerűséggel egérnek hívtak a kutatóintézet munkatársai, mivel a korai példányok vezetékét még hátulra, a csukló felőli oldalra helyezték el, ezért úgy nézett ki, mint a névadó állat farka.

Az első Engelbart-féle prototípus ezenkívül semmilyen hasonlóságot nem mutatott az élőlénnyel: a mai verzióknál sokkal magasabb, fából készült kocka volt, amely két keréken gördült. Időközben sokat fejlődött a technológia, mára a legkorszerűbb típusok az ergonomikus kialakításra helyezik a hangsúlyt, és az extrémebb gamer eszközök kívülről már alig emlékeztetnek az eredeti prototípusra, de ebben az egyszerű kiegészítőben is rejlenek még kiaknázatlan lehetőségek, ahogy azt a ZeroMouse feltalálói is felfedezték.

A világ legkisebb számítógépes egereként jellemzett eszköz ugyanis nem csak a számítógéphez csatlakoztatva tud működni, hanem használható lézermutatóként is a prezentációk alatt, valamint az okostelefonon is lehet navigálni vele például zenehallgatás közben. A lézertoll és az egér kombinálása nem újkeletű innováció, de a ZeroMouse egészen apró, vezeték nélküli kialakítása megkönnyíti a használatot, bármilyen célra is alkalmazzák, emellett még helyet is spórol szállítás közben. A projekt Indiegogo oldalán található leírás szerint az egér legnagyobb előnye, hogy bármilyen zsúfolt helyen elfér, és könnyű a kétféle alkalmazási mód között váltani vele: egyszerűen csak a készülék felső részének más-más oldalát kell lenyomni az egér, illetve a lézermutató alkalmazásához.

A kis méretű, 12,6*24*46 milliméteres eszköz hatótávolsága maximum 10 méter és Bluetoothszal csatlakoztatható a telefonhoz is, a támogatott operációs rendszerek: Windows 10, macOS 10.10, iOS10 és Android 9.0 vagy az ezt követő verziók. A ZeroMouse kicsi ugyan, de kifejezetten olcsónak nem mondható, jelenlegi ára 39 dollár, vagyis majdnem 13 000 forint, de több példány együttes rendelése esetén valamivel nagyobb kedvezmény jár a csomaghoz. A prototípusokat az idei év elején tesztelték és a készítői arra számítanak, hogy jövő januárban el is kezdődhet a tömeggyártás, így az első darabok néhány hónap múlva megérkezhetnek a vásárlókhoz.

(Fotó: Indiegogo/ZeroMouse)

További cikkek a témában:

Ez a kulcstartó valójában a legkisebb Game Boy a világon A FunKey S az a termék, amiért sírva rimánkodtunk volna a kilencvenes években.
Hibrid klaviatúra válthatja az egeret? Naná, hogy egy dél-koreai cég fejlesztette ki azt a különleges klaviatúrát, ami egy mozdulattal érintőpaddá válik ujjaink alatt, így az egér lényegében feleslegessé válik. És hogy ki profitálhat leginkább a hibrid billentyűzetből? Mindenki, akinek egyszerre kell laptopon levelet írnia, telefonon üzenetet pötyögni, tableten pedig naptárat kezelni.
Léggitározásból csinál valódi zenét egy új karkötő A levegőt pengeted, de egy valódi elektromos gitár szólal meg.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.