Elkészítették a világ legkisebb számítógépes egerét

2021 / 11 / 20 / Bobák Zsófia
Elkészítették a világ legkisebb számítógépes egerét
Hosszú utat tett meg a hatvanas években feltalált, akkor még X-Y pozíciómutató kijelzőrendszerek számára nevet viselő számítógépes kiegészítő, mára akár már hüvelykujj méretű verziót is választhatunk magunknak.

A Stanford Kutatóintézet mérnöke, Douglas Engelbart és ezzel párhuzamosan, bár tőle függetlenül a német AEG-Telefunken cég is az 1960-as években fejlesztették ki azt az eszközt, ami néhány évtized alatt az egyik legnélkülözhetetlenebb kiegészítőjévé vált az otthoni PC-knek és laptopoknak, bár eleinte nem fogadta őket akkora lelkesedés. Engelbart 1967-ben nyújtotta be a szabadalmi kérelmet az általa frappánsan elnevezett, X-Y pozíciómutató kijelzőrendszerek számára nevű eszközre, amelyet 1968-as bemutatása után hamarosan már csak nemes egyszerűséggel egérnek hívtak a kutatóintézet munkatársai, mivel a korai példányok vezetékét még hátulra, a csukló felőli oldalra helyezték el, ezért úgy nézett ki, mint a névadó állat farka.

Az első Engelbart-féle prototípus ezenkívül semmilyen hasonlóságot nem mutatott az élőlénnyel: a mai verzióknál sokkal magasabb, fából készült kocka volt, amely két keréken gördült. Időközben sokat fejlődött a technológia, mára a legkorszerűbb típusok az ergonomikus kialakításra helyezik a hangsúlyt, és az extrémebb gamer eszközök kívülről már alig emlékeztetnek az eredeti prototípusra, de ebben az egyszerű kiegészítőben is rejlenek még kiaknázatlan lehetőségek, ahogy azt a ZeroMouse feltalálói is felfedezték.

A világ legkisebb számítógépes egereként jellemzett eszköz ugyanis nem csak a számítógéphez csatlakoztatva tud működni, hanem használható lézermutatóként is a prezentációk alatt, valamint az okostelefonon is lehet navigálni vele például zenehallgatás közben. A lézertoll és az egér kombinálása nem újkeletű innováció, de a ZeroMouse egészen apró, vezeték nélküli kialakítása megkönnyíti a használatot, bármilyen célra is alkalmazzák, emellett még helyet is spórol szállítás közben. A projekt Indiegogo oldalán található leírás szerint az egér legnagyobb előnye, hogy bármilyen zsúfolt helyen elfér, és könnyű a kétféle alkalmazási mód között váltani vele: egyszerűen csak a készülék felső részének más-más oldalát kell lenyomni az egér, illetve a lézermutató alkalmazásához.

A kis méretű, 12,6*24*46 milliméteres eszköz hatótávolsága maximum 10 méter és Bluetoothszal csatlakoztatható a telefonhoz is, a támogatott operációs rendszerek: Windows 10, macOS 10.10, iOS10 és Android 9.0 vagy az ezt követő verziók. A ZeroMouse kicsi ugyan, de kifejezetten olcsónak nem mondható, jelenlegi ára 39 dollár, vagyis majdnem 13 000 forint, de több példány együttes rendelése esetén valamivel nagyobb kedvezmény jár a csomaghoz. A prototípusokat az idei év elején tesztelték és a készítői arra számítanak, hogy jövő januárban el is kezdődhet a tömeggyártás, így az első darabok néhány hónap múlva megérkezhetnek a vásárlókhoz.

(Fotó: Indiegogo/ZeroMouse)

További cikkek a témában:

Ez a kulcstartó valójában a legkisebb Game Boy a világon A FunKey S az a termék, amiért sírva rimánkodtunk volna a kilencvenes években.
Hibrid klaviatúra válthatja az egeret? Naná, hogy egy dél-koreai cég fejlesztette ki azt a különleges klaviatúrát, ami egy mozdulattal érintőpaddá válik ujjaink alatt, így az egér lényegében feleslegessé válik. És hogy ki profitálhat leginkább a hibrid billentyűzetből? Mindenki, akinek egyszerre kell laptopon levelet írnia, telefonon üzenetet pötyögni, tableten pedig naptárat kezelni.
Léggitározásból csinál valódi zenét egy új karkötő A levegőt pengeted, de egy valódi elektromos gitár szólal meg.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.