A világon elsőként kapott a saját sejtjeiből 3D-nyomtatott fület egy páciens

2022 / 06 / 03 / Palotai Nándor
A világon elsőként kapott a saját sejtjeiből 3D-nyomtatott fület egy páciens
A transzplantáció a technológia első klinikai tesztje volt, és egyben egy hatalmas előrelépés a rekonstruktív műtétek szempontjából.

Sikeresen átültették az első olyan, 3D-nyomtatással készült fület, mely a páciens saját sejtjeiből készült – olvasható a The Verge oldalán. A kvázi-protézist kifejlesztő, 3DBio Therapeutics egy sajtóközleményben számolt be az eredményről. A szóban forgó 20 éves hölgy, aki a protézist kapta, egy microtia nevű fejlődési rendellenességgel kellett, hogy együtt éljen egészen eddig. A betegség miatt vagy az egyik, vagy mindkét fül csak részlegesen, vagy egyáltalán nem fejlődött ki, egyes esetekben nem csak a külső fül, de a fülcsatorna is hiányzik. Az Egyesült Államokban nagyjából évente 1500 újszülött esetében fedezik fel a rendellenességet.

A microtiában szenvedő betegek számára legtöbbször vagy egy borda darabjából és/vagy szintetikus anyagokból szokás fülprotézist készíteni, azonban a 3DBio Therapeutics kísérleti eljárása során a páciens meglévő füléből mintavételezett porcsejteket használják fel a mesterséges fül elkészítésére. A sejteket a mintavétel után tenyészteni kezdik, majd 3D-nyomtatás segítségével hozzák létre az AuriNovo névre keresztelt fülprotézis alakját.

A mesterséges fül különlegessége, hogy a miután megkapta a páciens, a későbbiekben folyamatosan regenerálódik benne a porc, továbbá mivel a beteg saját sejtjeiből készül, így szinte minimális a kilökődés veszélye – nyilatkozták a cég munkatársai a New York Timesnak. A cég tulajdonosi aggályokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra a folyamat pontos technikai részleteit, azonban annyit elárultak a Timesnak, hogy a szövetségi szabályozó hatóságok felülvizsgálták a próbatervet és szigorú gyártási szabványokat határoztak meg.

A 3DBio Therapeutics jelenleg 11 emberen teszteli az új eljárást, mely tudomásuk szerint az első olyan 3D-nyomtatással készült protézis, mely nem műanyagból, A cég vezetői a The New York Timesnak elárulták, hogy szerintük a technológiájuk más testrészeket, például orrot vagy forgó ízületeket, majd végül akár olyan összetett szerveket is nyomtathat, mint a máj vagy a vese.

Az elmúlt egy év egyébként már több, transzplantációs technológiákkal kapcsolatos bravúrt is tartogatott: mint arról már oldalunkon is beszámoltunk, tavaly októberben sikerült létrehozni az első olyan mesterséges vesét, mely emberi sejteket tartalmazó bioreaktorral van felszerelve, illetve szintén ebben a hónapban tesztelték emberen az első génmódosított sertésvesét is. Idén januárban pedig – ugyanazon cég kutatói, mint a sertésvese esetében – egy génmódosított sertésszívet ültettek egy súlyos állapotba lévő páciensbe, aki két hónappal később azonban mégis meghalt. Visszatérve a fülprotézisekre, mivel a fül nem létfontosságú szerv, így talán a tudósoknak – és persze a pácienseknek is – is kevésbé kell tartaniuk attól, ha mégsem sikerül tökéletesre az adott szerv.

(Fotó: Dr. Arturo Bonilla, Microtia-Congenital Ear Institute, borítókép: Andres Kudacki / The New York Times)

Emberi sejteket tartalmazó bioreaktorral működik az első mesterséges vese, amit sikerrel teszteltek A kutatók évtizedek óta dolgoznak a beültethető mesterséges vesén, ami helyettesítheti a kényelmetlen dialízist, most pedig először sikerült működőképes prototípust építeni.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.