A világon elsőként kapott a saját sejtjeiből 3D-nyomtatott fület egy páciens

2022 / 06 / 03 / Palotai Nándor
A világon elsőként kapott a saját sejtjeiből 3D-nyomtatott fület egy páciens
A transzplantáció a technológia első klinikai tesztje volt, és egyben egy hatalmas előrelépés a rekonstruktív műtétek szempontjából.

Sikeresen átültették az első olyan, 3D-nyomtatással készült fület, mely a páciens saját sejtjeiből készült – olvasható a The Verge oldalán. A kvázi-protézist kifejlesztő, 3DBio Therapeutics egy sajtóközleményben számolt be az eredményről. A szóban forgó 20 éves hölgy, aki a protézist kapta, egy microtia nevű fejlődési rendellenességgel kellett, hogy együtt éljen egészen eddig. A betegség miatt vagy az egyik, vagy mindkét fül csak részlegesen, vagy egyáltalán nem fejlődött ki, egyes esetekben nem csak a külső fül, de a fülcsatorna is hiányzik. Az Egyesült Államokban nagyjából évente 1500 újszülött esetében fedezik fel a rendellenességet.

A microtiában szenvedő betegek számára legtöbbször vagy egy borda darabjából és/vagy szintetikus anyagokból szokás fülprotézist készíteni, azonban a 3DBio Therapeutics kísérleti eljárása során a páciens meglévő füléből mintavételezett porcsejteket használják fel a mesterséges fül elkészítésére. A sejteket a mintavétel után tenyészteni kezdik, majd 3D-nyomtatás segítségével hozzák létre az AuriNovo névre keresztelt fülprotézis alakját.

A mesterséges fül különlegessége, hogy a miután megkapta a páciens, a későbbiekben folyamatosan regenerálódik benne a porc, továbbá mivel a beteg saját sejtjeiből készül, így szinte minimális a kilökődés veszélye – nyilatkozták a cég munkatársai a New York Timesnak. A cég tulajdonosi aggályokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra a folyamat pontos technikai részleteit, azonban annyit elárultak a Timesnak, hogy a szövetségi szabályozó hatóságok felülvizsgálták a próbatervet és szigorú gyártási szabványokat határoztak meg.

A 3DBio Therapeutics jelenleg 11 emberen teszteli az új eljárást, mely tudomásuk szerint az első olyan 3D-nyomtatással készült protézis, mely nem műanyagból, A cég vezetői a The New York Timesnak elárulták, hogy szerintük a technológiájuk más testrészeket, például orrot vagy forgó ízületeket, majd végül akár olyan összetett szerveket is nyomtathat, mint a máj vagy a vese.

Az elmúlt egy év egyébként már több, transzplantációs technológiákkal kapcsolatos bravúrt is tartogatott: mint arról már oldalunkon is beszámoltunk, tavaly októberben sikerült létrehozni az első olyan mesterséges vesét, mely emberi sejteket tartalmazó bioreaktorral van felszerelve, illetve szintén ebben a hónapban tesztelték emberen az első génmódosított sertésvesét is. Idén januárban pedig – ugyanazon cég kutatói, mint a sertésvese esetében – egy génmódosított sertésszívet ültettek egy súlyos állapotba lévő páciensbe, aki két hónappal később azonban mégis meghalt. Visszatérve a fülprotézisekre, mivel a fül nem létfontosságú szerv, így talán a tudósoknak – és persze a pácienseknek is – is kevésbé kell tartaniuk attól, ha mégsem sikerül tökéletesre az adott szerv.

(Fotó: Dr. Arturo Bonilla, Microtia-Congenital Ear Institute, borítókép: Andres Kudacki / The New York Times)

Emberi sejteket tartalmazó bioreaktorral működik az első mesterséges vese, amit sikerrel teszteltek A kutatók évtizedek óta dolgoznak a beültethető mesterséges vesén, ami helyettesítheti a kényelmetlen dialízist, most pedig először sikerült működőképes prototípust építeni.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.