Emberi sejteket tartalmazó bioreaktorral működik az első mesterséges vese, amit sikerrel teszteltek

2021 / 10 / 06 / Bobák Zsófia
Emberi sejteket tartalmazó bioreaktorral működik az első mesterséges vese, amit sikerrel teszteltek
A kutatók évtizedek óta dolgoznak a beültethető mesterséges vesén, ami helyettesítheti a kényelmetlen dialízist, most pedig először sikerült működőképes prototípust építeni.

A technológia fejlődésével egyre több olyan orvosi megoldás válik elérhetővé, amelyről régen még csak álmodoztak az emberek: készülnek a mesterséges szívek, amikkel már összehasonlíthatatlanul szabadabban élhetnek a betegek, mint a több tíz kilós külső kompresszorokra kötött múlt századbeli verziókkal, fejlesztik a mesterséges májat a Mayo Klinikán és most először tesztelték a mesterséges vese korai modelljét is, amely egy nap kiválthatja a nagy kényelmetlenségeket okozó dialízist. Míg a mesterséges máj kifejlesztése az egyik legbonyolultabb feladat és ezért egyelőre nem beültethető, csak a dialízishez használt eszközökhöz hasonló külső készülék formájában létezik, addig a vese egy fokkal egyszerűbb szerkezet, így a Kaliforniai Egyetem és a Vanderbilt Egyetem kutatóiknak már sikerült a valódi szervet utánzó, biokompatibilis művesét építeniük, amely beültetés után is működőképesnek bizonyult.

A modell, amit a nemrég lezajló kísérletekben teszteltek még csak nagyon korai prototípus, de az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériumának és az Amerikai Nephrológiai Társaságnak közös programja, a Kidney X szeptemberben 650 000 dollár támogatást nyújtott a további fejlesztésekhez, így a klinikai kísérletek is elérhető közelségbe kerültek.

A mesterséges vese két egységből áll: egy szűrőeszközből (hemofilter), amelynek a feladata a vér megtisztítása a melléktermékektől és méreganyagoktól, valamint egy bioreaktorból, ami a vese többi funkcióját valósítja meg, többek között az elektrolitok megfelelő egyensúlyának fenntartását, vagy a vérnyomás szabályozásának és a hormonok előállításának elősegítését. A bioreaktor valódi emberi vesesejtek tenyészetét tartalmazza, amelyeket donorszervekből vontak ki (amelyek hibásnak bizonyultak, ezért transzplantációhoz már nem lehetett felhasználni őket) és korábbi, 2019-es kísérletek során már világossá vált, hogy a biokompatibilitásának köszönhetően a reaktort az élőlények szervezete nem löki ki magából és jelenléte nem vezet vérrögök kialakulásához sem. A két évvel ezelőtti vizsgálatokban csak a bioreaktor egységet tesztelték egyelőre nem embereken, hanem nagyobb testű állatokon, de már a biztató eredmények alapján várható volt, hogy a szűrővel kombinált verzió is működőképes lesz majd.

A mesterséges vese hatalmas előnye a transzplantáció során beültetett donorszervekhez képest, hogy nem kell az immunrendszer reakcióit elnyomó gyógyszereket szedni mellé és a dialízisnél is jobb megoldást nyújt, mivel nem csak a vér tisztítását, hanem sok egyéb olyan feladatot is elvégez, amely eredetileg a szerv felelőssége. A művese, amit a kutatók létrehoztak, nem igényel semmilyen külső energiaforrást a működéshez, a vérnyomás ereje elegendő ahhoz, hogy a vér bekerüljön az eszközbe és tisztítás után ki is jusson onnan. A bioreaktorban megbúvó sejtek szerepe is részben az energiahatékonyságot segíti elő: a Vanderbilt Egyetem leírása szerint az egészséges vesék napi 120 liter vér szűrése során csak 1-2 liter folyadékot állítanak elő vizelet formájában, vagyis jelentősen sűrítik a melléktermékeket és méreganyagokat, ez a munka pedig sok energia felemésztésével jár, de ezt a sejtek kémiai energia felhasználásával oldják meg, melyet a test tápanyagaiból merítenek.

A kutatók reményei szerint a mesterséges vese hozzájárul, hogy a donorszervek hiánya és az immunszupresszáns gyógyszerekkel járó kényelmetlenségek ne okozzanak gondot a jövőben a betegek számára és végre elérhető megoldás legyen a valódi, már nem csak külsőleg működtethető, hanem beültethető eszközök alkalmazása is a betegségek kezelésében.

(Fotó: University of California, ucsfpharmacy/YouTube)

További cikkek a témában:

Első alkalommal ültették be a világ legfejlettebb mesterséges szívét a humán kísérletek után Az Aeson a valódi szívet utánozza: gyorsabban ver, ha a tulajdonosa sportol, ideges vagy izgul. A tesztek során korábban problémák léptek fel a szívvel, de a hibát kijavították és most sor került az első hivatalos beültetésre, amelyet nem kísérleti jelleggel végeztek.
Génmódosított disznók szerveit ültethetik emberekbe, már idén Az USA-beli Revivicor vállalat kapott először engedélyt arra, hogy genetikailag módosított sertések szerveit ültessék be transzplantációra váró emberekbe. Ha az eljárás beválik, csökkenhetnek a hosszú várólisták, és minden bizonnyal számos élet válik megmenthetővé.
Mesterséges szívizom válthatja ki a transzplantációk egy részét Hétfőn jelentették be a japán Oszakai Egyetem munkatársai azt a különleges eljárást, mely a szívátültetések egy részét is kiválthatja akár.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.