Genetikailag módosított sertésvesét teszteltek emberen, és a donorszerv működött

2021 / 10 / 21 / Bobák Zsófia
Genetikailag módosított sertésvesét teszteltek emberen, és a donorszerv működött
A módosítás miatt a szervet nem támadta meg a páciens szervezete, de a xenotranszplantációval és a sertésekből származó donorszervekkel kapcsolatban még nagyon sok a megválaszolandó kérdés, például, hogy hosszú távon vajon megbízhatóan tud-e működni egy állati szerv emberi testben, de az is, hogy meg lehet-e fosztani a donorra várókat a lehetőségtől, hogy szervhez jussanak, csak azért, mert a módszer még új és nincs alaposan feltérképezve.

Xenotranszplantációnak azt a típusú szerv-, vagy szövetátültetést nevezzük, ami különböző fajok között jön létre. Ezzel a módszerrel kimérák születnek, olyan élőlények, amelyek már nem csak a fajukra jellemző organikus hozzávalókkal rendelkeznek, de a szó mitikus hangulata ellenére a kimérák valójában meglehetősen sokan vannak ebben a pillanatban is, ők azok az emberek, akik például sertés szívbillentyűt kaptak a sajátjuk helyett vagy akiknek a súlyos égési sérüléseket szenvedett bőrét sertésből származó szövetekkel pótolták ki. Kimérák léteznek a laboratóriumok falai között is, az orvosok régóta kísérleteznek például sertésekből páviánokba ültetett szívekkel és más szervekkel, több-kevesebb sikerrel.

Az első sertés szívbillentyűt alkalmazó átültetést, amelyre Magyarországon sor került, Budapesten az Országos Kardiológiai Intézetben hajtották végre 1968. április 17-én, ekkor egy 17 éves fiú eltávolított szívbillentyűjét cserélték le a disznóból származó szervre, az ilyen típusú műtétek pedig az azóta eltelt hosszú évtizedek után már nem jelentenek kuriózumot, az állati alapanyagok felhasználása egyre megszokottabbá válik.

De a nagyobb szervek emberbe ültetése már bonyolultabb probléma, amely részben genetikai okokra vezethető vissza.

A szerveket könnyedén kilöki a befogadó szervezet, ha az immunrendszer idegen betolakodóként azonosítja, igaz, hogy ez az egy fajon belüli transzplantáció során is előfordul, de a sertészervek esetében van egy másik gond is: egy olyan molekula jelenléte, amelyre nem reagál jól az emberi test, mivel a humán szervezetben, akárcsak az emberszabású és óvilági majmok szervezetében, nem található meg. Az alfa-Gal rendszer (galaktóz-alfa-1, 3-galaktóz cukormolekula) az előbb említett fajokon kívül minden emlős szervezetének felépítéséhez hozzátartozik, az ereket bélelő hártyában található alfa-Gal sejtfelszíni molekulák viszont az embernél (és a főemlősöknél) ellenreakciót váltanak ki, ami az átültetett sertésszervek pusztulását eredményezheti. Mivel ez a molekula az érhálózathoz tartozik, ezért a szívbillentyűk esetében nincs jelentősége, de a nagyobb szervek transzplantációhoz való felhasználásának eddig gátat szabott.

Az amerikai Revivicor cég, pontosabban annak elődje, a Dollyt klónozó PPL Therapeutics talált megoldást a problémára, már 2001-ben sikerrel módosították az alfa-Gal cukormolekulák elhelyezésében szerepet játszó enzimet kódoló gént, amelynek következtében a szokásos immunválasz elmaradt. A Revivicor tavaly decemberben megkapta az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hatóságának engedélyét arra, hogy az így módosított GalSafe állatokból létrehozott termékeket forgalomba hozza, így megnyílt az út a heparin és a különböző szervek gyártása és alkalmazása előtt.

A cég által egy iowai telepen, ellenőrzött körülmények között tenyésztett száz darab sertés egyikének veséjét most ültették át először emberi páciensbe, és az első kísérlet alapján a genetikai módosítás tényleg működik, a szervet nem támadta meg a páciens immunrendszere. A transzplantáció körülményei azonban merőben eltértek a szokásos műtétektől, az alany ugyanis egy agyhalál állapotában lévő nő volt, akit lélegeztetőgépen tartottak életben. A családtagjai beleegyeztek a kísérletbe, Dr. Robert Montgomery, az operációt végző orvos elmondása szerint azért, mert úgy gondolták, hogy lehet valamilyen pozitív eredménye a tesztnek.

A műtét másik szokatlan jellemzője a beültetés módja volt, a szervet tulajdonképpen be sem ültették a testbe, hanem külsőleg csatolták két véredényen keresztül a érhálózathoz, és így mérték a reakciókat. Ez a potenciális immunválasz kialakulását azonban nem befolyásolta, mivel a xenotranszplantáció során fellépő problémák akkor alakulnak ki, mikor az emberi vér behatol az idegen erekbe, vagyis az, hogy a vese működőképes volt a testen kívül, nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy képes funkcionálni a testen belül is - nyilatkozta Montgomery a New York Times-nak.

A műtét után a szerv azonnal működésbe lépett és a teszt időtartama alatt megfelelően végezte a feladatát,

tisztította a szervezetet a méreganyagoktól és a kreatinin szint is normálisnak bizonyult a mérések alapján. A megfigyelés azonban csak két napig tartott, így az, hogy hosszabb távon mennyire maradna stabil az állapota és milyen módon tudná a vese bonyolult funkcióit biztosítani, jelenleg még nem derült ki. Ha a későbbi, más alanyokon és más körülmények között kivitelezett kísérletek is sikeresek lesznek, az elindíthatja az állati donorszervek transzplantációhoz való alkalmazásának folyamatát, és ez a jövőben megoldhatná a szervdonorok hiánya miatti gondokat, de a xenotranszplantáció megfontolandó etikai kérdéseket is felvet, nem csak az állatok jóléte szempontjából.

A sertéseket többek között azért is alkalmaznák vese-, vagy szívdonornak, mert tenyésztésük a főemlősökhöz képest jóval egyszerűbb, és gyorsabb, hamar elérik azt a kort, amikor már elég fejlettek a szerveik az átültetéshez és az emberihez hasonló méretű és felépítésű vesével rendelkeznek. A főemlősökkel ellentétben társadalmilag elfogadott az élelmiszerként és alapanyagként való alkalmazásuk, míg az emberszabású majmok, vagyis a csimpánz, a bonobó, a gorilla és az orangután tudományos célú felhasználása például az EU-ban tiltott (és a főemlősöké is korlátozott), valamint a sertések nem hordoznak bizonyos betegségeket, többek között a HIV-vírust, amely emberekre nézve is fertőző és súlyos következményekkel jár. Sokkal valószínűbb, hogy a törzsfejlődéstanilag egymáshoz közelebb álló fajok, így az ember és a főemlősök, egymás számára veszélyes fertőzéseket adnak át.

De van az éremnek másik oldala is, mivel létezik olyan, csak a sertésekre jellemző vírus, a PERVs (Porcine Endogenous Retroviruses), amelynek hatása a humán szervezetre is kockázatos lehet, méghozzá a vírus lappangási ideje igen hosszú, így nehéz detektálni. Bár a retrovírus által jelentett veszély témájával régóta foglalkoznak a kutatók, de egyes tanulmányok arra utalnak, hogy az állatkísérletek során nem, vagy ritkán kerül sor a kórokozó átadására, a természetes immunitás vagy más okok miatt.

Az azonban, hogy tényleg biztonságos-e emberek számára is, hosszú távon a sertésszervek transzplantációja, még további kísérletek során bizonyosodhat csak be, addig pedig készülnek az állatmentes alternatívák is: az első beültethető mesterséges vesét, ami mini-bioreaktorral működik, néhány hónapja tesztelték sikeresen.

(Fotó: Pixabay, Piqsels)

További cikkek a témában:

Dr. Moreau szigete: az állati kimérák menthetik meg az emberiséget a transzplant-donor hiánytól a jövőben Az orvosok a gén-szerkesztés korában már úgy játszhatnak az embriók strukturálásával, mint a kirakósjátékkal, de vajon milyen formát fognak ölteni a bárány-ember vagy sertés-ember keverékek? És létezik e valamilyen jogi-etikai szabályozás az ügyben?
Emberevő sertések a tizenkilencedik századi London csatornarendszerében Több, tizennyolc-tizenkilencedik századi forrásban olvashatunk egy, a londoni szennyvízelvezető rendszer mélyén élő szörnyeteg sertésről, ami állítólag emberekre támad. De vajon mekkora valóságalapja lehetett a bizarr legendának?
A leghatalmasabb tabu mind közül: lehet-e keresztezni az embert állatokkal? Bizonyos, egymáshoz közel álló fajoknak születhet közös utódja, ilyen például az öszvér vagy a kutyák és farkasok is életet adhatnak közös kölyöknek. Mi a helyzet az emberrel, és a hozzá legközelebb álló főemlősökkel? A téma a legvégső tabu, de ez nem jelenti, hogy senki soha nem is próbálkozott ilyesmivel.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.