A virtuális valóság segíthet feltárni a migrén okait

2021 / 08 / 03 / Perei Dóra
A virtuális valóság segíthet feltárni a migrén okait
Az nem újdonság, hogy a vidámparkok egyik legkedveltebb játéka, a hullámvasút, sokaknál émelygést és szédülést okoz. Ám azt talán kevesebben tudják, hogy a migrénre hajlamosak körében az elmúlt évek kutatásai alapján gyakoribbak a rosszullétek a szórakozás során.

Gabriela Carvalho, a Lübecki Egyetem kutatója és jelen kísérlet vezetője szerint ráadásul minél jobban megvisel valakit a migrén, többnyire

annál eltérőbb az agyműködése a virtuális hullámvasúton azokhoz képest, akik ritkán, vagy soha nem szenvednek tőle.

A kutatási eredményeik alapján Carvalho és társai arra következtettek, hogy a migrén alkalmával jelentkező fájdalomért felelős agyi területek és az émelygéssel, illetve a szédüléssel kapcsolatos régiók mintegy átfedésben vannak egymással. Mindez annyit tesz, hogy a migrénre hajlamos személyek, akik nem egyszerű fejfájásról számolnak be, hanem gyakran tapasztalnak olyan tüneteket, mint amelyek az utazási rosszullétnél jelentkeznek, azoknál ez nagy hatással lehet az életminőségére. Vagyis lényegében a kísérlet során a kutatók megpillanthatták, milyen folyamatok zajlanak a migrénesek agyában.

Carvalho és csapata negyven önkéntes alanyon végzett fMRI-vizsgálatokat, miközben a jelentkezők harmincöt percig egy virtuális hullámvasúton 'repeszthettek'. A tudósok beszámolói alapján a résztvevők ötven százaléka rendszeresen migrénnel küzdött mindennapjai során, míg a többiekre ez nem volt jellemző. Az átlagéletkor mindkét csoportban harminc év volt, a résztvevők nyolcvan százaléka pedig nő volt.

A virtuális hullámvasutazás során egyik résztvevőnél sem jelentkezett migrén, az erre hajlamos csoport több mint fele (hatvanöt százaléka) azonban szédülésről számolt be, míg a kontrollcsoport mindössze harminc százaléka panaszkodott ugyanerre. A migrénes csoportban emellett közel kétszer annyian émelyegtek a kontrollcsoporthoz képest, és

mind a szédülés, mind az émelygés átlagosan háromszor annyi ideig tartott, mint az ellenkező csoport tagjainál.

A kutatók a kísérlet után kérdőívek formájában szerezték meg a szükséges információkat, az adatokat pedig az fMRI-felvételek is megerősítették. A migrénes csoport tagjainál magasabb aktivitást mértek a látóközpontban, a fájdalomérzetért, a szenzomotoros feldolgozásért, az egyensúlyért és a émelygésért felelős agyi részeken. Ezen kívül a migrénre hajlamosak esetén úgy tűnik, hogy szorosabb kapcsolat áll az imént említett agyi régiók és az agy más területei között, mint a kontrollcsoport esetén.

Első alkalommal ültették be a világ legfejlettebb mesterséges szívét a humán kísérletek után Az Aeson a valódi szívet utánozza: gyorsabban ver, ha a tulajdonosa sportol, ideges vagy izgul. A tesztek során korábban problémák léptek fel a szívvel, de a hibát kijavították és most sor került az első hivatalos beültetésre, amelyet nem kísérleti jelleggel végeztek.

A migrénes csoportban ugyanakkor alacsonyabb kognitív funkciókat mértek, különösen a figyelem fókuszálását jellemző aktivitás terén. Valamint arra is fény derült, hogy minél erősebb valakinél a migrén,

az agya annál nagyobb eltéréseket produkál virtuális hullámvasutazás közben a kontrollcsoporthoz képest.

Mivel a kutatás alacsony létszáma miatt nem tekinthető reperezentatívnak, a kutatók szeretnék megerősíteni eredményeiket egy nagyobb létszámú vizsgálatban is. Hiszen Carvalho szerint eléggé úgy fest, hogy a migrénnel küzdők és a nem migrénesek agya másként dolgozza fel a mozgással és a gravitációval kapcsolatos információkat. A kutató reméli, hogy adataik egy napon lehetővé teszik hatékonyabb kezelések kidolgozását is a migrén ellen.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Magyar kutatók fedezték fel az agyunk fenyegetésre reagáló idegsejtjeit A Semmelweis Egyetem kutatói egészen pontosan a fenyegetettségre adott reakció során kialakuló válaszadást szabályozó sejtcsoportot azonosították az emberi agyban.

Az emberi "miniagy" nyithat ajtót a jövő gyógyszereinek A miniagy tanulmányozása az orvostudományban nem újdonság. Viszont most kidolgoztak egy új, rettenetesen hatékony módszert ezek tanulmányozására. Mindez segíthet a személyre szabott gyógyszerek kifejlesztésében is.

Megtalálták az intelligencia helyét az agyban A parieto-frontális integrációs elmélet nem egy szitokszó, hanem válasz a kérdésre, miszerint hol található az agyban az intelligencia?


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
Elon Musk vállalata megkapta az engedélyt, hogy chipeket ültessen az emberek agyába
A Neuralink reményei szerint az általuk fejlesztett agy-számítógép interfész segít majd a lebénult embereknek abban, hogy a gondolataikkal irányíthassák a számítógépet.
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Meglepő összefüggést találtak az internethasználat és a demencia kialakulása között
Azt vizsgálták, hogy az internethasználat mértéke miképpen befolyásolja a demencia kialakulásának az esélyét 50 és 65 éves egyének esetén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.