A WHO jóváhagyta az első hatásos maláriavakcinát

2021 / 10 / 09 / Bobák Áron
A WHO jóváhagyta az első hatásos maláriavakcinát
A GlaxoSmithKline által kifejlesztett oltás 40%-ban akadályozza meg a megfertőződést, ezzel évente több százezer ember életét mentheti meg.

A szúnyogokról az emberekre terjedő paraziták által terjesztett malária (avagy a mocsárláz) a 20. század közepéig a Kárpát-medencében is népbetegségnek számított, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben szinte teljesen eltűnt a nyugati országokból. Globálisan ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a mai napig is több százmillió ember kapja el a betegéget minden évben, amelybe 2019-es adatok alapján egy év alatt több mint négyszázezren haltak bele. Az áldozatok kétharmada ötévesnél fiatalabb volt.

Bár a malária gyógyítható, de a védekezést jelentősen nehezíti, hogy nem alakul ki védettség, így Afrika egyes részein a gyerekek évente akár hatszor is elkaphatják a maláriát, a legyengült immunrendszerük pedig más betegségekkel szemben is sebezhetőbbé válik. A Wikipédia szerint az orvosok dolgát a gyógyszerrezisztencia, valamint a szúnyogok ellenálló-képességének növekedése az inszekticidekkel szemben is nehezítik.

A brit GlaxoSmithKline gyógyszeripari vállalat már a nyolcvanas évek vége óta fejleszti az RTS,S (avagy kereskedelmi nevén a Mosquirix) nevű gyógyszert, amelyet többek között a PATH Malaria Vaccine Initiative és a Bill és Melinda Gates alapítvány is támogatott. A vakcinával összesen négyszer kell beoltani a 17 hónaposnál fiatalabb gyerekeket, hogy hatásos legyen, ugyanakkor klinikai tesztek azt is igazolták, hogy a védettség nagyjából négy év alatt teljesen elmúlik, így időről-időre emlékeztetőoltások beadására is szükség van - írja a hírről beszámoló Freethink.

Az Európai Gyógyszerügynökség 2015 júliusában hagyta jóvá a Mosquirix alkalmazását, ami után a WHO 2019-től egy kísérleti program keretében Ghánában, Kenyában és Malawiban is elkezdte beoltani a gyerekeket a GlaxoSmithKline készítményével. Eddig mintegy 800 ezer gyereket oltottak be, így - bár a program még folyamatban van - az összegyűjtött adatok alapján az Egészségügyi Világszervezet most hivatalosan is bejelentette, hogy ajánlják a vakcina alkalmazását. Az eddigi adatok alapján az RTS,S nagyjából 40%-ban tudja megakadályozni a megfertőződést, és 30%-ban véd a súlyos szövődmények kialakulásától, vagyis összességében több százezer ember életét mentheti meg évente.

(Borítókép: Patrick Meinhardt/Getty Images)

További cikkek a témában:

Mesterséges, a malária ellen védelmet nyújtó antitesteket fejlesztenek Az előzetes tesztek alapján a mesterséges antitesteket tartalmazó vakcina több mint fél évig védelmet nyújthat. A kísérlet résztvevői előbb megkapták az injekciót, majd megcsípték őket a maláriát okozó parazitát hordozó szúnyogok.

A Moderna mRNS-alapú HIV-vakcinája az emberi tesztelési fázisba lépett Ez az első mRNS-alapú vakcina erre a vírusra, ám ezen kívül egyéb mRNS-alapú vakcinák is készülnek – közülük több is olyan betegségre való, melyekre eddig nem létezett oltás.

Mikor kaphatunk végre megfázás elleni oltást? Egy olyan világban élni, ahol a hideg idő nem jelent egyet a megbetegedéssel, orrfújással, fájó torokkal, a kutatók szerint nem lehetetlen elképzelés.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.