A WHO jóváhagyta az első hatásos maláriavakcinát

2021 / 10 / 09 / Bobák Áron
A WHO jóváhagyta az első hatásos maláriavakcinát
A GlaxoSmithKline által kifejlesztett oltás 40%-ban akadályozza meg a megfertőződést, ezzel évente több százezer ember életét mentheti meg.

A szúnyogokról az emberekre terjedő paraziták által terjesztett malária (avagy a mocsárláz) a 20. század közepéig a Kárpát-medencében is népbetegségnek számított, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben szinte teljesen eltűnt a nyugati országokból. Globálisan ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint a mai napig is több százmillió ember kapja el a betegéget minden évben, amelybe 2019-es adatok alapján egy év alatt több mint négyszázezren haltak bele. Az áldozatok kétharmada ötévesnél fiatalabb volt.

Bár a malária gyógyítható, de a védekezést jelentősen nehezíti, hogy nem alakul ki védettség, így Afrika egyes részein a gyerekek évente akár hatszor is elkaphatják a maláriát, a legyengült immunrendszerük pedig más betegségekkel szemben is sebezhetőbbé válik. A Wikipédia szerint az orvosok dolgát a gyógyszerrezisztencia, valamint a szúnyogok ellenálló-képességének növekedése az inszekticidekkel szemben is nehezítik.

A brit GlaxoSmithKline gyógyszeripari vállalat már a nyolcvanas évek vége óta fejleszti az RTS,S (avagy kereskedelmi nevén a Mosquirix) nevű gyógyszert, amelyet többek között a PATH Malaria Vaccine Initiative és a Bill és Melinda Gates alapítvány is támogatott. A vakcinával összesen négyszer kell beoltani a 17 hónaposnál fiatalabb gyerekeket, hogy hatásos legyen, ugyanakkor klinikai tesztek azt is igazolták, hogy a védettség nagyjából négy év alatt teljesen elmúlik, így időről-időre emlékeztetőoltások beadására is szükség van - írja a hírről beszámoló Freethink.

Az Európai Gyógyszerügynökség 2015 júliusában hagyta jóvá a Mosquirix alkalmazását, ami után a WHO 2019-től egy kísérleti program keretében Ghánában, Kenyában és Malawiban is elkezdte beoltani a gyerekeket a GlaxoSmithKline készítményével. Eddig mintegy 800 ezer gyereket oltottak be, így - bár a program még folyamatban van - az összegyűjtött adatok alapján az Egészségügyi Világszervezet most hivatalosan is bejelentette, hogy ajánlják a vakcina alkalmazását. Az eddigi adatok alapján az RTS,S nagyjából 40%-ban tudja megakadályozni a megfertőződést, és 30%-ban véd a súlyos szövődmények kialakulásától, vagyis összességében több százezer ember életét mentheti meg évente.

(Borítókép: Patrick Meinhardt/Getty Images)

További cikkek a témában:

Mesterséges, a malária ellen védelmet nyújtó antitesteket fejlesztenek Az előzetes tesztek alapján a mesterséges antitesteket tartalmazó vakcina több mint fél évig védelmet nyújthat. A kísérlet résztvevői előbb megkapták az injekciót, majd megcsípték őket a maláriát okozó parazitát hordozó szúnyogok.

A Moderna mRNS-alapú HIV-vakcinája az emberi tesztelési fázisba lépett Ez az első mRNS-alapú vakcina erre a vírusra, ám ezen kívül egyéb mRNS-alapú vakcinák is készülnek – közülük több is olyan betegségre való, melyekre eddig nem létezett oltás.

Mikor kaphatunk végre megfázás elleni oltást? Egy olyan világban élni, ahol a hideg idő nem jelent egyet a megbetegedéssel, orrfújással, fájó torokkal, a kutatók szerint nem lehetetlen elképzelés.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.