Egyelőre nem járhatnak középiskolába a lányok Afganisztánban

2021 / 09 / 19 / Bobák Zsófia
Egyelőre nem járhatnak középiskolába a lányok Afganisztánban
Az általános iskolákba már visszatérhettek a lányok is és az egyetemi oktatásból sem maradnak ki, de a frissen megnyitott középiskolákba egyelőre csak a fiúkat engedték vissza. A talibán szóvivője szerint a biztonságos körülmények kialakításán dolgoznak.

A tálib Oktatási Minisztérium pénteken jelentette be, hogy a héten újra megnyitják az ország középiskoláit és a hatodik-tizenkettedik évfolyamos tanulók visszatérhetnek az oktatási intézményekbe, azonban nem mindnyájan: egyelőre csak a fiúk és a férfi tanítók kezdhetik meg a tanulást és az oktatást. A talibán szóvivője, Zabiullah Mujahid a CNN megkeresésére elmondta, szeretnék megadni a lehetőséget a középiskolás lányoknak is a visszatérésre, egyelőre még az ehhez szükséges rendszer kiépítésén dolgoznak.

"Járnak lányok az egyetemekre és folytatják a tanulmányaikat magán és államilag finanszírozott egyetemeken is, de hatodiktól tizenkettedik évfolyamig jelenleg megpróbálunk nekik esélyt adni a folytatásra, ez folyamatban van."

- nyilatkozta a szóvivő.

A körülmények némileg változtak az intézményekben, mióta a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban, szeptember 5-én a felsőoktatási miniszter, Abdul Baqi Haqqani hozta nyilvánosságra az új szabályokat, miszerint a nőknek kötelező lesz hordaniuk a hidzsábot az egyetemeken, bár a Guardian beszámolója szerint azt nem tette egyértelművé, hogy ez a csak a hajat elfedő kendőt, vagy az arcot is takaró nikábot jelenti-e, valamint az is kiderült, hogy a szegregációt minden tanintézményben bevezetik. Emiatt a lányokat csak női tanítók oktathatják, illetve, amennyiben kevés a tanár, idősebb férfiak is átvehetik az osztályokat.

Ez problémát jelenthet az órák megszervezésében, mivel a női oktatók létszáma kevesebb, mint a férfiaké és bizonyos kurzusok és tanfolyamok így elmaradhatnak. Az elkülönítés kivitelezése szintén akadályokba ütközhet olyan helyeken, ahol kevés a terem, de ez nem jelent megoldhatatlan nehézséget, mivel a diákokat sok helyen egyszerűen egy függönnyel szeparálják el egymástól, ahogy az szeptember 6-ai beszámolókból kiderült, ez egyúttal azt is jelenti, hogy ilyen esetekben ugyanaz a tanár tartja az órát minden diáknak, nemtől függetlenül. Az AFP szerint a rendelet kitér arra is, hogy a különböző nemek képviselőinek külön-külön bejárati ajtót kell használnia az épületekben és a lányoknak várniuk kell öt percet az órák után, amíg a fiúk távoznak az intézményekből.

A magánegyetemek szeptember hatodikán már megnyitották kapuikat, de az első napokban csak kevés diák jelent meg, egy, a Reutersnek nyilatkozó, a Herat Egyetemen tanító professzor elmondása szerint a tanulók egynegyede vett csak részt aznap az órákon. Suhail Shaheen, a tálibok szóvivője még augusztusban úgy nyilatkozott a Sky Newsnak, hogy az új vezetés tiszteletben tartja majd az emberek egyenlőségének eszméjét és a nők szabadságának jogait, ennek értelmében pedig jogot biztosít a munkához és az oktatáshoz mindenki számára. A nőknek az iszlám szabályok miatt tanácsos hidzsábot viselni és mert a biztonságukat szolgálja, de a burka továbbra is opcionális marad.

A legutóbbi tálib uralom alatt 1996-tól 2001-ig a törvények szigorúak voltak a nőkre vonatkozóan: el kellett fedniük magukat, nem léphettek férfi kísérő nélkül az utcára, kevés lehetőségük volt a munkavállalásra és nem járhattak iskolába. Ez nagy visszalépést jelentett az esélyegyenlőség tekintetében a korábbi afganisztáni szabályokhoz képest, ahol 1920-tól kezdve elindultak a folyamatok egy nyugatiasabb típusú modernizáció irányába, a nők szavazhattak és hivatalosan eltörölték a gyermekházasságok szokását. A reformokat bevezető Amanullah Kán király később, 1929-ben, elvesztette a trónt és egy időre visszatértek a régi szabályok, egészen 1964-ig, amikor új alkotmány született és ettől kezdve a nők is újra kaptak szavazati jogot, valamint vállalhattak hivatali/politikai munkát is.

Ez nem mindig ment akadályok nélkül, korábbi jelentések szerint a választásokon induló női jelöltek sokszor néztek szembe támadásokkal,

de az Egyesült Nemzetek Szervezetének a nemek közötti egyenlőségért és a nők jogaiért dolgozó intézménye, a UN Women statisztikái szerint 2021 februárjában az afgán parlamentben már 27% volt a női politikusok aránya.

A tálib vezetés szeptember 8-án egy kizárólag férfiakból álló kormányt alakított, a nőügyi minisztériumot pedig 'erkölcsügyi' minisztériummá nevezte át. A talibán azonban most más rendszer bevezetését ígéri, mint amit a kilencvenes években létrehoztak, és, mivel a nemzetközi közösség és a nyugati országok, többek között az Európai Unió is az emberi jogok és esélyegyenlőség tiszteletben tartását várja el tőlük valamilyen fokú együttműködésért cserébe, valamint az ország lakosai is kifejezik véleményüket a korlátozó szabályok ellen, ezért az ígéretek betartása jelentősebb szerepet játszhat a jelenlegi helyzetben, mint a kilencvenes évek idején.

(Fotó: Pixnio, Flickr/United Nations Photo, Wikimedia Commons)

További cikkek a témában:

Az utolsó pillanatban próbálják kimenteni az országból az afgán robotépítő lányokat A tálibok vasárnap elérték az ország fővárosát, Kabult, sokan pedig attól tartanak, hogy a 2001-ben elűzött nacionalista katonai szervezet visszatérésével a nők jogai ismét erősen csorbulni fognak az országban. Már vannak is erre utaló jelek.
Egyetlen szó, ami megváltoztathatja véleményünket a nőkről Bár legtöbben ma már nem értelmezik szó szerint a bibliai történeteket, ahogy az ortodox hagyományok követői is megfogyatkoztak, ezek a tanítások mégis olyannyira beépültek tudatalattinkba, hogy a vallásra utaló fogalmak akkor is befolyásolhatják a nőkről alkotott véleményünket, ha nem tartjuk magunkat hívőnek.
A nemek közti egyenlőtlenség az orvoslásban is megmutatkozik Dr. Alyson McGregor, a Brown Egyetem Warren Alpert Orvostudományi Kar egyetemi docense új kötetében durván bírálja az amerikai egészségügyet: szerinte a modern orvoslás elavult modellen alapszik, ami elutasítja a férfiak és nők biológiai különbségeit, ezáltal fokozottan veszélyezteti a nőket.


Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
A baktériumok véletlenszerű mutációja az oka annak, hogy elkerülhetetlenül rezisztenssé váljanak a jövőben fejlesztett antibiotikumokkal szemben is. Mindezt egy könnyen megérthető kísérlet szemlélteti.
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Egy jogi kiskapu miatt elméletileg lehetséges súlyos bűncselekményt elkövetni, majd per nélkül megúszni a dolgot a Yellowstone egy elhagyatott pontján.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.