A Földön található növények negyven százaléka hamarosan kihalhat

2021 / 01 / 21 / Justin Viktor
A Földön található növények negyven százaléka hamarosan kihalhat
A londoni Kew Királyi Botanikus Kertek kutatói szerint a Földön öt növényből és gombából kettőt a kihalás veszélye fenyeget. A veszélyeztetett fajok jelentős sajnos előre sejthető módon miattunk, az emberi tevékenysége miatt került a kihalás szélére.

Eszetlen növényirtás

A koronavírus pandémia előtti utolsó békeévben, 2019-ben, a kutatók több mint négyezer új növényfajt fedeztek fel, 6 hagymafajtát, 10 spenótfélét és két maniókafajtát. 

A fő rombolóerő az ipari növénytermesztés, a végeérhetetlen monokulturák - például a pálmaolaj termelés érdekében - kialakítása, és ezek helyigénye folytán a megállíthatatlannak tűnő erdőirtás. Az ember eszetlen, és fenntarthatatlan ámokfutása folyamatosan csökkenti a fajok élőhelyeit, így a megoldásokat kereső tudósok versenyt futnak az idővel. 

“A növények és a gombák a mi életünk fundamentumait is jelentik, ezért nem árt, ha komolyan vesszük  a létüket fenyegető veszélyt. Minden alkalommal, amikor egy faj kihal, az emberiség egy újabb esélyt veszít el. Vesztésre állunk az idővel szemben, és valószínűleg gyorsabban veszítjük el a fajokat, mint ahogy felfedeznénk és elneveznénk őket.“

- mondta Alexandre Antonelli, Kew Királyi Botanikus Kertek tudományos igazgatója. A Kew Királyi Botanikus Kertek jelentésének összeállításában 42 országból több mint 210 tudós vett részt. 

Élelem, gyógyszer, tápanyagok

A jelentés kiemeli, hogy a növények létfontosságúak az élet fenntartásához, mivel tápanyagokat, gyógyszert, alapanyagokat, üzemanyagot és ételt biztosítanak a számunkra. És mégis, írják a tudósok: 

"A bioszféra, az élet vékony rétege, amelyet otthonnak hívunk, még soha volt ilyen intenzív és azonnali fenyegetettség állapotában. Az erdőirtás meglódult, mivel egyre több táplálékra van szükségünk és megtisztítjuk az erdőktől a Földet." "

A globális széndioxid kibocsátás megzavarta a klímarendszert, új kórokozók fenyegetik növényeinket és egészségünket, az illegális kereskedelem komplett növényállományokat irt ki, és az őshonos fajok nem versenyezhetnek az ember által behurcolt invazív fajokkal."

A biodiverzitás hanyatlik, elveszik helyileg, regionális és globális szinten egyaránt. Amikor a Kew először adott ki hasonló jelentést 2016-ban, a növényfajoknak “még csak” 20 százaléka volt veszélyben. Ez a szám mindössze négy év alatt duplázódott meg.

(Forrás: CNN Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

12 éves csúcson a Föld tüdejének pusztítása Bolsonaro Brazíliájában Az Amazonas esőerdeinek pusztítása 2008 óta nem volt olyan intenzív, mint idén, a szakértők szerint főképp Jair Bolsonaro elnökségének köszönhetően.

Fákat ültet az EasyJet, hogy ellensúlyozza CO2 kibocsátását Az előrejelzések szerint 2037-re megduplázódik a légiforgalmi utasszám, de a repülőgépek üzemanyag-hatékonysága várhatóan csak körülbelül 1-2 százalékkal javul évente. Ez azt jelentheti, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 2050-ig a jelenlegi szám 3,6-szorosára nő.

Innováció: fakivágás helyett raklapok kókusz héjból Szomorú tény, hogy évente 15,3 milliárd fát vágunk ki, és a világ fáinak mintegy 46 százalékát kiirtottuk az elmúlt 12 000 évben. Szerencsére a Holland CocoPallet nevű startup ötletének segítségével ez a folyamat jelentősen fékezhető.


 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
Kiadták az engedélyt Lengyelország első atomerőművének megépítésére
A tervek szerint 2040-ig három, összesen 9 GW kapacitású atomerőművet építenek majd az Európa vezető széntermelőjének számító országban.
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.